Družbeno omrežje, ki so ga ustvarili Kitajci, na voljo le v drugih državah

Družbeno omrežje TikTok, ki ga je ustvarilo pekinško podjetje, ni na voljo na Kitajskem, kjer je dovoljena le drugačna različica aplikacije. Kljub temu naj bi do danes glavne odločitve in smernice platforme prihajale iz Pekinga.

Družbena omrežja igrajo danes veliko vlogo v vsakdanjem življenju in pri socialnih interakcijah. Zaradi tega imajo zelo velik vpliv na družbo in na pretok informacij. Mnoge novice in škandali se razširijo prav skozi družbena omrežja, medtem ko v osrednjih medijih lahko vedno znova beremo članke o takšnih in drugačnih spornih ali nespornih izjavah politikov, voditeljev in znanih osebnosti. Družbena omrežja pri tem ne igrajo samo vloge posrednika, temveč oblikujejo javno mnenje s pomočjo širjenja nekaterih in cenzuriranja drugih novic in podatkov. Prav zaradi tega nekatere države, kot je na primer Poljska, razmišljajo o sprejetju zakonodaje, ki bi uravnavala vpliv tehnoloških velikanov in preprečevala cenzuro mnenj, ki niso v skladu z liberalnimi pogledi teh korporacij. Medtem ko so najbolj znane platforme iz ZDA, kot so Facebook in Twitter ali Instagram, ki je v lasti Facebooka oziroma po novem Mete, saj se je podjetje Facebook pred kratkim preimenovalo v Meta, predvsem levo liberalno usmerjene, so pred kratkim dobile tekmeca, aplikacijo TikTok.

Nova platforma

V nasprotju s prej naštetimi platformami se družbeno omrežje TikTok osredotoča izključno na deljenje posnetkov. Platforma TikTok je v lasti pekiške družbe ByteDance, ki jo je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Nedavno poročilo pa razkriva, da so lansko leto njegovi uporabniki za TikTok zapravili vsega skupaj 2,3 milijarde dolarjev. To število vključuje tudi transakcije na kitajski »različici« TikToka, ki se imenuje Douyin. Razlika pa je, da je Douyin bolj v skladu s kitajskimi zakoni, ali z drugimi besedami, bolj cenzuriran. Na spletu sicer najdemo podatek, da TikTok ni cenzuriran na Kitajskem, temveč da je le na voljo v svoji originalni obliki, to pa je Douyin.

Neprimerno za Kitajce, dobro za Zahod?

Kdor si bo vzel pet minut, da pregleda objave na TikToku, bo hitro naletel na istega potrošniškega, nihilističnega in »woke« liberalnega duha, ki prevladuje na drugih velikih družbenih omrežjih. Uporabniki objavljajo marsikaj, mnoge objave pa so pravzaprav le poneumljanje ljudi. Vendar pa si Kitajci očitno ne želijo širjenja enakih »woke« vrednot in poneumljanja, če so se za svoje državljane odločili zadržati drugačno različico tega družbenega omrežja. Seveda je prvotni razlog verjetno to, da komunistična partija na Kitajskem ni ljubiteljica svobode govora, sploh če to vključuje morebitno kritiko oblasti. Glede tega ji je treba priznati, da je vsaj doslednejša od EU in tudi od zahodnih družbenih omrežij, ki v imenu svobode govora cenzurirajo drugače misleče. Na Kitajskem pač vsakdo ve, kaj lahko reče in česa ne sme, kot je bilo to tudi pri nas v časih rdeče Jugoslavije. Kljub temu lahko domnevamo, da cenzura ni edini razlog za nedejavnost TikToka, kot je mišljen za tujce, na Kitajskem. Morda kitajske oblasti razumejo, kakšno škodo povzroča širjenje liberalne in ekstremno individualistične miselnosti »woke« in LGBT na družbeno kohezijo. Morda jim ni do tega, da bi njihovi državljani gledali najrazličnejše transspolnike, aktiviste LGBT in predstavnike anarho-levičarskih gibanj, kot sta Antifa ali BLM, ter padli pod vpliv takšnih idej in ideologij.

Je TikTok še vedno kitajski?

TikTok se je sicer javno oddaljil od Kitajske, potem ko so na dan prišle »klevete«, naj bi podjetje imelo določene odnose s kitajsko vlado. Vendar pa po poročanju novičarskega portala Breitbart »insiderji« trdijo, da ga še vedno usmerja družba ByteDance iz Tokia. TikTok je avgusta 2020 v tožbi, ki se je vrtela okoli tega, naj bi bil na »neprimeren« način zbiral osebne podatke, izrazil naslednje: »TikTok ni nikoli bil in tudi sedaj ni na voljo na Kitajskem.« Kasneje se je družba ByteDance preoblikovala v šest različnih podjetij, s čimer se je javno oddaljila od TikToka. Vendar pa šest nekdanjih uslužbencev TikToka trdi, da je to manjše podjetje še vedno večinoma pod vplivom šefov iz Pekinga, vključujoč dokončne odločitve glede svojih storitev.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice