Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante? Prestolnica vse manj varna, dekleta se oborožujejo s solzivci. Domačinke nadlegujejo tujci tako ponoči kot podnevi. Nezakonite migracije iz leta v leto naraščajo.

Zgrešena migrantska politika vodi Slovenijo po poti liberalnih zahodnoevropskih držav, katerih prestolnice so se v nekaj desetletjih spremenile iz mogočnih in ponosnih mest v multikulturne greznice, polne kriminala. Ljubljana je v preteklosti veljala za eno najvarnejših evropskih prestolnic, ki ima nizko stopnjo kriminala in kjer se lahko ljudje brezskrbno sprehajajo po središču mesta ob vsaki uri. Zdaj pa se to korenito spreminja. V veliki meri je razlog za to sprejemanje nezakonitih in zakonitih migrantov v Slovenijo in njihovo prebivanje v azilnih domovih, iz katerih lahko prosto odhajajo in tavajo po mestu. Ob koncu lanskega leta so se v javnosti pojavili podatki o zvišanju števila ropov in tatvin v Ljubljani, sploh okoli azilnega doma na Viču. Zvišalo se je tudi število posilstev in spolnega nadlegovanja. Predvsem pripadnice nežnejšega spola so vse bolj zaskrbljene glede izhodov v večernih urah, posledično pa narašča prodaja solzivcev. Vse to smo že videli v drugih državah, ki uvažajo migrante kot po tekočem traku. Tako se utopične levičarske sanje o multikulturni družbi spreminjajo v najhujšo nočno moro. Očitno bo zaradi škodoželjnih politikov, ki odpirajo vrata naše države tretjemu svetu, tudi Slovenija vse pogosteje občutila »kulturno obogatitev« v obliki ropov, groženj, nasilja in posilstev.

Nadlegovanje deklet v nočnih urah in podnevi

Po družbenih omrežjih krožijo pričevanja deklet, ki predstavljajo svoje neprijetne izkušnje z migranti. Kot pišejo, jih migranti, ki se sprehajajo po mestu, prebadajo z očmi, obmetavajo z opazkami in jih poželjivo gledajo, zaradi česar se marsikatero dekle počuti zelo neprijetno. Mladi moški hodijo v skupinah in se nedostojno vedejo do domačink, kar verjetno n nič nenavadnega glede na njihovo kulturno ozadje. Prejšnji mesec je v javnost pricurljal posnetek migrantov, ki ponoči nadlegujejo dekleta. Do incidenta naj bi bilo prišlo v nedeljo, 14. aprila, ob 4. uri zjutraj na Slovenski cesti v Ljubljani. Kot je kasneje potrdila tudi policija, je pet Maročanov nadlegovalo dekleta oziroma so se, kot se je izrazila policija, »nedostojno vedli do mimoidočih«. Kljub temu naj policija ne bi bila zaznala »elementov kaznivega dejanja«. Očitno mora priti do kakšne hujše stvari, kot so npr. spolne zlorabe in posilstva. Ko pa do njih pride, policija javnosti o tem ne obvešča oziroma poskuša zakrivati izvor storilcev, če gre za tujce. Kot smo že večkrat poročali, so lansko leto do konca septembra tujci posilili 19 žensk. To pomeni, da so se v letu 2023 posilstva, ki jih zagrešijo migranti, zvišala za 170 odstotkov. Čeprav je bilo med tujimi storilci največ državljanov Kosova, kjer je večinsko prebivalstvo muslimanske veroizpovedi, ter iz Bosne in Hercegovine, prišlekov torej, ki že lep čas hodijo k nam, so med njimi tudi storilci iz Palestine, Maroka, Nigerije, Alžirije in Somalije. Aprila letos naj bi bilo v ljubljanskem Tivoliju prišlo do novega posilstva, o katerem se šušlja, da so ga zagrešili »temnopolti moški«, čeprav policija informacije delno zanika. Kultura posilstev je torej prišla tudi na naša tla.

Posilstvo v Ljubljani, so storilci migranti?

V parku Tivoli v središču Ljubljane naj bi bilo letos 13. aprila prišlo tudi do večkratnega posilstva. Tako kot pri lanskih posilstvih, ki so jih zagrešili migranti, je tudi tokrat policija zelo skopa z informacijami. Glede gnusnega dogodka so se odzvali šele po poročanju in poizvedovanju Planeta TV, ki je objavil prispevek o incidentu. Po viru omenjene televizije naj bi prišlo na navedeni datum do pretepa in trikratnega posilstva 27-letnice, zagrešili pa so ga trije temnopolti moški. Policija je sicer prejela  prijavo kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, vendar pa je Policijska uprava Ljubljana ob tem dejala, naj v dogodek ne bi bili vpleteni tujci. Aleksander Perkljič s PU Ljubljana je v prispevku o posilstvu v oddaji Planet 18 potrdil, da so prejeli prijavo, in dodal, da dogodek intenzivno preiskujejo. Na koncu pa je še dejal, naj se dogodek ne bi bil zgodil na območju Tivolija, kot trdi vir Planeta TV, in na videz kar malce prisiljeno dodal, da po prvih podatkih policije v dogodek niso vpleteni tujci. Nekateri spletni mediji in uporabniki družbenih omrežij komentirajo, da je policija očitno v veliki zagati in da ima cmok v grlu, ko naj bi poročala o tem, kdo so storilci. Očitno bo treba na več informacij počakati, čeprav moramo opozoriti na to, da policija vsakokrat poudarja, da po njihovih »prvih podatkih« niso vpleteni tujci, ne pa, da ti sploh niso vpleteni. Kot še izvemo iz prispevka, je bila posiljena ženska nezavestna. Reševalno vozilo jo je odpeljalo v Univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer je ostala še nekaj dni. Kot je v oddaji dejala psihoterapevtka, je okrevanje po posilstvu zelo dolg in naporen proces. Lahko se ob tem vprašamo, koliko evropskih žensk mora skozi ta proces zaradi liberalne migrantske politike ter koliko Slovenk se bo moralo zaradi te politike še soočati s takšnimi grozljivimi napadi in bolečimi procesi. »Prijav spolnega nasilja ni malo, veliko primerov pa sploh ni prijavljenih,« so še izpostavili v prispevku. To seveda pomeni, da številnih tovrstnih dejanj policija sploh ne obravnava. Iz ankete mimoidočih pa je tudi razvidno, da je, kot opozarjamo, Ljubljana čedalje manj varno mesto.

Migrantska posilstva naraščajo

Kot smo že poročali, je že lani prišlo do več posilstev iz strani migrantov, kar je policija, domnevno zaradi zaščite žrtev, prikrivala javnosti. Sedemnajstletni Palestinec, star prosilec za mednarodno zaščito, je lani konec maja spolno zlorabil 78-letno domačinko. Istega meseca sta v Ljubljani na Metelkovi, ki je predvsem zbirališče različnih skrajnih levičarskih skupin, v zadnjem času pa naj bi ga prevzeli migranti, dva migranta na stranišču, kamor sta ji sledila, brutalno posilila žensko. Oktobra 2023 je znova prišlo do posilstva v Ljubljani, in sicer podhodu blizu železniške postaje, ki slednjo povezuje z Zupaničičevo jamo. V noči na nedeljo so štirje tujci napadli par. Fanta so pretepli, dekle pa spolno zlorabili. Zatem je le mesec dni kasneje, novembra, prišlo do novega migrantskega posilstva v Ljubljani, tokrat na območju Tabora. Zgodaj zjutraj sta se dva Maročana spravila na dekle, prvi jo je posilil, drugi pa mu je pri tem pomagal. Stara sta bila 23 in 26 let. Tako kot pri letošnjem aprilskem posilstvu, kjer policija s cmokom v grlu odgovarja medijem, da »po prvih podatkih« niso vpleteni tujci, so policisti o teh grozljivih posilstvih molčali, dokler mediji, ki so zvedeli za te incidente iz drugih virov, niso izrecno zahtevali odgovorov na  vprašanja o njih. Zato ni čudno, da je ob trditvah policije glede zadnjega dogodka marsikdo sumnjičav. Policiji je očitno ukazano, da pred javnostjo skriva tovrstne primere kulturne obogatitve.

Več migrantov, manj varnosti

Vse to se odraža v splošnem, vse bolj napetem ozračju v Ljubljani, predvsem na območju Viča, kjer je azilni dom, in na območju Most, kjer se prav tako zadržujejo migranti. Prodaja solzivcev je močno poskočila, ženske pa nerade zvečer hodijo po mestu brez spremstva. Tudi v drugih mestih, kot je Logatec, kjer je prav tako azilni dom, narašča nelagodje med domačini. Me tem je slovenska vlada podprla novi pakt za azil in migracije Evropske unije, po katerem bo Slovenija poleg ilegalcev, ki vdirajo čez meje, sprejemala tudi del migrantov iz drugih, bolj obremenjenih držav članic. Letos so do konca marca zabeležili že 9.828 nezakonitih prehodov meje, kar je skoraj toliko, kot jih je bilo leta 2021 v celem letu, ko jih je bilo 10.067. No, prejšnje leto je bilo zabeleženih kar 60.587 nezakonitih prehodov, kar je skoraj še enkrat več kot leto poprej. Najpogosteje zdaj obravnavajo Sirce, Afganistance in Maročane, tujim varnostnim organom so izročili 35 oseb, medtem ko je Slovenija nazaj prejela 63 ilegalcev. Od nezakonitih migrantov so skoraj vsi (9.402)  izrazili namero, da bodo zaprosili za mednarodno zaščito. Glede na trende zadnjih let lahko pričakujemo, da bo Slovenija vse manj varna država, na naša opozorila pa kljub temu, da se vedno znova izkažejo za upravičena, oblast še naprej odgovarja, da gre za paranojo in ksenofobijo.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice