Ameriški predsednik Biden preklical odlok, ki je omejeval nezakonite migracije

Ameriški predsednik Biden preklical odlok, ki je omejeval nezakonite migracije

ZDA se soočajo z migrantsko krizo na južni meji. Stanje se zaostruje, saj je ameriški predsednik preklical odlok 42, katerega uporaba je bila ostanek Trumpove politike. Mnogi migranti so spuščeni v ZDA pod pogojem, da se zglasijo pred sodnikom za migracije, zatem pa se za njimi izgubi vsaka sled.

Evropa ni edina, ki se sooča z vedno novimi valovi množičnih migracij in z demografsko zamenjavo prebivalstva. Podobno se dogaja tudi v Združenih državah Amerike, sploh odkar sedi na predsedniškem stolčku v Beli hiši prvak demokratov Joe Biden. Na južni meji z Mehiko se Američani soočajo s pravo poplavo migracij, a ne le iz Mehike, temveč tudi iz drugih srednje- in južnoameriških držav. Ker so obmejne zvezne države, večinoma nezadovoljne z Bidnovo migrantsko politiko, začele pošiljati avtobuse, polne migrantov, v večja mesta znotraj države, se težave zaradi migrantov kot tudi zaradi nastanitve vseh teh prišlekov pojavljajo na različnih koncih ZDA. Ob vsem tem ne le, da težavam ni videti konca, temveč se obeta njihovo stopnjevanje. Biden je namreč preklical odlok 42, ki je bil sprejet na področju zdravstva v času koronakrize in je omogočal omejevanje množičnih migracij iz zdravstvenih razlogov. Tako se ZDA pripravljajo na še večji naval tujcev, medtem ko tisti, ki so zgradili Ameriko, postajajo manjšina v lastni domovini.

Odlok 42 in nezakonite migracije

Prejšnji predsednik ZDA Donald Trump je v obdobju kitajskega virusa, ko je pandemija trajala nekaj mesecev, prvič v ameriški zgodovini uporabil odlok 42 Centra za nadzorovanje in preprečevanje bolezni na južni meji Združenih držav Amerike. V preteklosti se je omenjeni odlok uporabljal le za blago, uvoženo iz tujine, Trump pa je z njegovo uporabo obmejnim policistom omogočil hitro deportacijo nezakonitih migrantov nazaj v njihove matične domovine le nekaj ur po njihovem prihodu na mejo ZDA. Odlok 42 je to omogočal v interesu javnega ameriškega zdravstva. Ta namreč med drugim določa, da lahko obmejni policisti in cariniki prepovejo vstop vsem osebam, ki predstavljajo morebitno zdravstveno grožnjo, ker prihajajo iz držav, kjer razsaja nalezljiva bolezen ali ker so z nezakonitim vstopom v državo zaobšle obvezne zdravstvene ukrepe. Bidnova administracija je po njegovem prihodu v Belo hišo nadaljevala z izvajanjem tega odloka, ki je zaviral nezakonite migracije v ZDA. Vendar pa so sedaj mnogi zaskrbljeni, ker je Biden odlok preklical. Kot je stara Trumpova administracija pričakovala, je bil namreč odlok 42 precej učinkovit pri zajezitvi nezakonitih migracij, saj bi se sicer ZDA soočale danes z nekaj več milijoni nezakonitih migrantov, ki bi se potikali po notranjosti države. Od njegove uveljavitve naj bi omenjeni odlok omogočil hitro deportacijo slabih treh milijonov nezakonitih migrantov.

Biden hotel že lani razveljaviti odlok

Joe Biden je hotel odlok 42 razveljaviti že maja lani. Takrat so bili nekateri odrasli nezakoniti migranti iz Gvantemale, Salvadorja, Hondurasa in Kolumbije izvzeti iz odloka 42 ter spuščeni v ZDA, prejeli so le pisna obvestila, da se morajo zglasiti pred zveznim sodiščem za migracije. Tako je več tisoč dodatnih migrantov lahko prišlo v ZDA. Od ilegalcev, ki so obljubili, da se bodo pojavili na sodišču, se jih je le peščica dejansko prikazala. Takrat je Bidnu načrte, da prekliče uporabo odloka 42, preprečil zvezni sodnik iz Louisiane, ki ga je Trump postavil na ta položaj, saj je odobril začasno odredbo, ki je onemogočala ukinitev odloka, potem ko so arizonski, louisianski in misurijski državni tožilci vložili tožbo, da bo ukinitev odloka 42 njihovim zveznim državam povzročila veliko breme, in da je Bidnova administracija kršila zakon o upravnem postopku. Takrat je tako na koncu Biden preklical svojo odločitev.

10.000 ilegalcev na dan?

Sedaj je Bidnovi administraciji uspelo doseči vse določene pogoje, da tudi uradno konča uporabo odloka 42 na mejah, kar je 11. maja tudi storila. Tako se obmejna policija vrača v čas, ko je lahko nezakonite migrante iz ZDA odstranila le z uporabo odloka 8 ameriške zakonodaje, ki določa postopek deportacije in nalaga kazni, med drugim pet- ali desetletno prepoved vstopa v ZDA za tiste, ki se po deportaciji znova skušajo vtihotapiti v državo. Poleg tega, da je odlok 42 povezan z zdravstvom, se odloka razlikujeta tudi v tem, da odlok 8 omogoča ilegalnim migrantov več časa, da zaprosijo za azil, medtem ko so bili pod odlokom 42 deportirani v nekaj urah. Po nekaterih ocenah se sedaj zaradi ukinitve odloka 42 pričakuje na meji kar 400.000 nezakonitih migrantov na mesec. Ob ukinitvi odloka naj bi na meji že čakalo 700.000 migrantov, pripravljenih, da se pretihotapijo v ZDA. Že v prvih dveh dneh po njegovi ukinitvi je bilo opaziti zmanjšanje števila migrantov, ki so bili pridržani na meji z Mehiko. Če so pred tem varnostne službe pridržale približno 10.000 migrantov na dan, je bilo po preklicu odloka prijetih okoli 5.000 nezakonitih migrantov na dan. Med drugim naj bi bila eden od dejavnikov tudi uporaba mobilne aplikacije ameriške agencije za carino in zaščito meja. S pomočjo aplikacije se lahko namreč migranti napotijo na prehode, kjer jih spustijo čez mejo samo z omenjenim obvestilom, da se morajo zglasiti pred sodnikom.

»Ujemi in spusti«

Kmalu po ukinitvi odloka 42 so obmejne službe aretirale pet migrantov, za katere se je izkazalo, da so v podatkovni bazi teroristov v FBI. Do aretacij je prišlo v zvezni državi Arizoni, migrante pa naj bi po nekaterih virih prevzela teroristična enota FBI za nadaljnjo potrditev njihove identitete. Aretacije tujih državljanov, ki so se skušali pretihotapiti v ZDA, so se zgodile posamezno v petek, 12. maja. Njihova narodnost in drugi podatki še niso znani. Biden je, potem ko je postal predsednik, močno razširil tako imenovano mrežo, ki deluje po principu »ujemi in spusti« in vključuje različne ukrepe, ki dovoljujejo ilegalcem, da ostanejo v ZDA, medtem ko čakajo na odločitve sodišč glede njihovih primerov. Mnogi med njimi pa še več let ne bodo prišli na vrsto pred zveznim sodnikom za migracije. Tisti, ki na primer prihajajo v New York, se bodo pred sodnikom pojavili šele oktobra 2033. To je seveda dobra novica za vse, ki nimajo ustreznih razlogov, da bi zaprosili za azil.

Migranti pred veterani?

Medtem New York Post poroča, da so približno dva ducata brezdomnih veteranov v zvezni državi New York vrgli iz hotelov, v katerih so začasno prebivali, da bi namesto njih naselili migrante, ki jih iz New Yorka z avtobusi razvažajo po državi. Velikokrat gre za starejše veterane iz obdobja vietnamske vojne. Veteranu iz afganistanske vojne naj bi razložili, da je bila začasna nastanitev ukinjena in da se bodo morali pač premestiti v druge nastanitve. Newyorški župan Eric Adams se je odločil, da bo migrante, ki obremenjujejo njegovo mesto, na račun davkoplačevalcev poslal v druge dele istoimenske države. Ob tem je republikanski kongresnik iz New Yorka Marc Molinaro na družbenih omrežjih opozoril, da gre za popolnoma neopravičljivo ravnanje z brezdomnimi veterani, ki je posledica nesposobnosti in pomanjkanja sočustvovanja. Tudi več drugih mest v ZDA se sooča s pomanjkanjem prostora za vse migrante, ki redno prihajajo na ameriška tla.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice