Demokracija po Francosko: Prepovedan simpozij v spomin identitarnemu avtorju

V  »demokratični« Franciji je bil včeraj prepovedan pogovorni večer in konferenca v spomin francoskemu zgodovinarju in avtorju Dominiqu Vennerju ob deseti obletnici njegove smrti.

Dominique Venner je pri 78 letih, 21. maja 2013, storil samomor v Notredamski stolnici v Parizu. Kot je razložil v svojem poslovilnem pismu je bilo njegovo zadnje dejanje protest proti veliki demografski zamenjavi in klic k predramitvi Francozov in Evropejcev. Prav tako naj bi bilo njegovo dejanje tudi način, da sam odloči o svoji usodi, pa tudi protest zaradi tega, ker je Francija takrat sprejela zakonodajo, ki je omogočala posvajanje otrok in poroke istospolnim osebam.

Venner velja sicer za enega najbolj pronicljivih identitarnih avtorjev. Zaradi tega se je francoski inštitut Iliade odločil ob deseti obletnici njegovega samomora organizirati prireditev v Parizu. Šlo naj bi za okroglo mizo, govore in konferenco. Vendar pa to ni bilo po volji Geraldu Darmaninu, francoskemu notranjemu ministru, ki je sicer nedavno na svojem obisku v ZDA opozarjal, da je islamski terorizem ena izmed glavnih groženj v luči Olimpijskih iger, ki bodo naslednje leto v Parizu. Darmanin je v začetku maja zahteval prepoved vseh »ekstremno desnih« demonstracij, potem ko je bila v Parizu uspešno organizirana desničarska demonstracija, ki je požela veliko zanimanje javnosti, in seveda neodobravanje osrednjih medijev.

Razlog za prepoved omenjenega srečanja je bil po besedah vodje okrožnega policijskega oddelka »veliko tveganje, da bo na dogodku prišlo do opazk, ki spodbujajo sovraštvo in diskriminacijo«. Srečanje naj bi potekalo pod imenom »Dominique Venner, plamen še vedno gori«, v nedeljo 21. maja od treh popoldan do sedmih zvečer v zahodnem Parizu, v paviljonu Wagram. Vendar pa so pred pričetkom dogodka v zaprte prostore policisti blokirali vstop.

Organizatorji iz Inštituta Iliade so ob tem poudarili, da je nezaslišano, da je v demokratični državi prepovedan simpozij kulturnega društva. Prav tako so napovedali pritožbe na sodiščih.

Avtor: A. S.

Zadnje novice