Martin Sellner v novem intervjuju za slovensko spletno stran spregovoril o trenutnih dejavnostih avstrijskih identitarcev

Martin Sellner je avstrijski identitarni aktivist, najbolj znan kot vodja avstrijske Generacije identitete, ki pa danes več ni dejavna v istem obsegu kot prej. Nekaj let nazaj, v času, ko je bila Generacija identitete na vrhuncu je Sellner dal intervju za tednik Demokracija, ki si ga lahko na spletu preberete tukaj, pred kratkim pa je znova spregovoril za slovenske bralce. Tokrat je dal intervju za identitarno spletno stran skupine Tradicija proti tiraniji, spregovoril pa je ravno o spremembah znotraj identitarnega gibanja, in o cenzuri in represiji, zaradi katere je morala Generacija identitete korenito spremeniti svojo strategijo. Govoril pa je tudi o problematiki nezakonitih migracij in o drugih aktualnih in zanimivih temah. 

Na začetku intervjuja je Sellner razložil pomen izraza “identitarno”, zatem pa je spregovoril o današnjih dejavnostih identitarnega gibanja. Ker je bil simbol Generacije identitete, grška črka lambda, v Avstriji prepovedan, čeprav ni bilo prepovedano tudi samo gibanje, kot denimo v Franciji, je poudaril, da se dejavnosti nemoteno nadaljujejo, vendar pa so bolj aktivne manjše anonimne skupine. “Zato so danes dejavne številne majhne lokalne skupine, ki pa redno razburjajo javnost s sijajnimi akcijami. Seveda pa trenutno ni velikih akcij, kakršna je bila »Branimo Evropo«. Razlog za to je, kot sem že rekel, represija, ki smo ji priča v skoraj vseh državah”, je poudaril. “Represija je prisotna na vseh stopnjah. Medijsko demoniziranje ustvarja družbeni in gospodarski pritisk. V očeh medijev sem »ekstremist«, ki ga hočejo uvrstiti med teroriste”, je še pokomentiral odnose osrednjih medijev do domoljubov.

Spregovoril je tudi o svojih dejavnostih, saj se danes osredotoča predvsem na teorijo preko pisanja knjig in predavanj. Dejaven je tudi v sklopu turneje “Remigracija”. Ravno glede tega je na postavljeno vprašanje o problematiki naše severne sosede glede nezakonitih migracij Sellner izrazil mnenje, da je potrebna obsežna politika remigracije, ki bi prinesla korenite spremembe, in bi morala biti enotna na področju Evrope.

V intervjuju se je Sellner dotaknil tudi vprašanja “metapolitike” oziroma postopnega spreminjanja javnega mnenja in diskurza, ki ga dosegajo identitarci: “Ključni problem »zamenjave prebivalstva« smo popularizirali ravno mi iz desnega tabora. Sedaj o tem govorita tudi Avstrijska svobodnjaška stranka (FPÖ) in Alternativa za Nemčijo (AFD).

Proti koncu intervjuja se je Sellner dotaknil tudi vprašanja prihodnosti. Po njegovem mnenju nas čakajo vznemirljivi časi, zaradi prihajajočih kriz pa se lahko politične smernice močno spremenijo, saj, kot pravi, je že danes “osiromašen srednji razred je že sedaj naklonjen opozicijski politiki”. Opozoril je, da morajo konservativci in identitarci biti bolje organizirani in pripravljeni na prihodnost, vendar pa njegovo sporočilo ostaja pozitivno: “Kar se zdi danes nepredstavljivo, lahko postane nova politična smer jutrišnjega dne. Trdno sem prepričan, da bomo v prihajajoči krizi dobili priložnost, da rešimo Evropo.”

Celoten intervju si preberite TUKAJ

Avtor: Andrej Sekulović

Zadnje novice