Ob Prešernovem dnevu premislimo o pomembnosti kulture

Danes je obletnica smrti enega največjih slovenskih pesnikov Franceta Prešerna. V Sloveniji je 8. februar slovenski kulturni in državni praznik Prešernov dan. Na predvečer praznika se podelijo tudi Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada na področju slovenske umetnosti.

Letos sta nagradi za življensko delo prejela filolog in prevajalec Kajetan Gantar in muzikolog in dirigent Mirko Cuderman. Skladove nagrade pa so prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan, igralka Jette Ostan Verjup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš in avtorica animiranih filmov Špela Čadež. Podelitve se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

France Prešern, med drugim avtor slovenske himne in epa Krst pri Savici, je s svojimi deli obogatil slovensko kulturno dediščino. Vendar pa je, kot vemo, kultura živa stvar, ki pa mora imeti temelje v narodni duši, saj je odraz le te. Danes, ko se marsikaj predstavlja kot »kultura« ne smemo pozabiti na pomembnost ohranjevanja lastne kulture, ki je velik del naše identitete in je ukoreninjena v velikih delih preteklosti, obenem pa obogatuje z novimi izražanji sedanjost in prihodnost. V kulturi se odraža tako določen čas kot tradicija nekega naroda in njegov zgodovinski spomin.

Današnji praznik, ki je dela prost dan, zato lahko najbolje izkoristimo ob prebiranju Prešernovih in drugih pesmi slovenskih ali evropskih pesnikov ali pa prebiranju knjižnih del, ki so zaznamovala našo kulturo. Predvsem pa danes premislimo o pomembnosti kulture in njenega ohranjanja, saj gre za bogato dediščino, ki smo jo dolžni ohraniti za prihodnje generacije.

Avtor: A.S.

Zadnje novice