Slovenski potni list je deseti najboljši na svetu

Imetniki slovenskega potnega lista smo med najsrečnejšimi na svetu, saj z njim lahko potujemo v 181 držav oziroma destinacij brez pridobitve vizuma. Naš potni list se tako uvršča na visoko deseto mesto najboljših na svetu!

 Na prvem mestu sta japonski in singapurski potni list, s katerima je mogoče brez vizuma vstopati v 192 držav, na drugem sta nemški in južnokorejski potni list (190 držav), na tretjem pa so finski, italijanski, luksemburški in španski (189 držav).

Na prvih desetih mestih držav z najmočnejšimi potnimi listi je 33 držav, med njimi pa jih je kar 25 iz Evrope. Najviše je Nemčija, in sicer na drugem mestu, kjer je tudi Južna Koreja (glej tabelo).

Potovalna svoboda se širi

Lestvico potnih listov z največjo mednarodno veljavo oziroma »Henleyjev indeks potnih listov« sestavlja britanska družba Henley & Partners, in sicer na podlagi podatkov Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA). Koliko držav lahko ljudje z določenim potnim listom obiščejo brez pridobitve vizuma, pove veliko o tako imenovani potovalni svobodi.

Potovalna svoboda se je od prve objave lestvice pred 17 leti na splošno gledano zelo razširila. Leta 2006 je bilo povprečno število držav, ki jih je bilo mogoče obiskati brez pridobitve vizuma, 57, danes je to povprečno število zraslo na 107. Toda v tem napredku je skrito tudi dejstvo, da obstaja velik razkorak v mobilnosti med – na splošno rečeno – bogatim svetovnim severom in revnim svetovnim jugom, kjer so tudi številne nestabilne države. Tako imetniki japonskega, nemškega, ameriškega pa tudi slovenskega potnega lista lahko prosto obiščejo več kot 180 držav, državljani Angole, Kameruna in Laosa pa le okoli 50.

Okrevanje po pandemiji

Treba pa je omeniti, da Henleyjev indeks ne upošteva omejitev, ki so v tem času povezane s pandemijo covida-19. Dejanska potovalna svoboda je v tem smislu seveda okrnjena. Ob pojavu nove različice koronavirusa, omikrona, so številne države uvedle stroge omejitve zlasti za vstop v afriške države, kar je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres označil za »potovalni apartheid«.

Christian H. Kaelin, predsednik družbe Henley & Partners, meni, da bo za okrevanje po pandemiji zelo pomembno prav odpiranje migracijskih kanalov. Premožnejše države bi morale spodbujati pozitivno mobilnost, saj bi tako pomagale prerazporediti oziroma uravnotežiti človeške in materialne vire po vsem svetu. Potni listi so po njegovih besedah namreč eden najpomembnejših instrumentov, ki vplivajo na družbeno neenakost v svetu.

Najbolj potovalno omejeni

Na aktualni lestvici potnih listov so na dnu države, katerih državljani lahko brez vizuma vstopijo v manj kot 40 držav. To so od 104. do zadnjega, 111. mesta: Severna Koreja (39 destinacij), Nepal in palestinska ozemlja (37), Somalija (34), Jemen (33), Pakistan (31), Sirija (29), Irak (28) in Afganistan (26).

Afganistanski potni list je bil zadnji na lestvici tudi ob prvem merjenju; leta 2006 je omogočal vstop brez vizuma le v 12 držav.

Slovenija poskočila za sedem mest

Na prvi lestvici za leto 2006 je bila Slovenija na 17. mestu, njen potni list je omogočal vstop brez vizuma v 105 držav. Vodilne na lestvici so bile takrat Finska in ZDA, od koder je bilo mogoče prosto potovati v 130 držav; na drugem mestu so bile Nemčija, Irska in Švedska (129) in na tretjem Francija, Italija, Japonska, Luksemburg in Združeno kraljestvo (128). Singapur, danes na prvem mestu, je bil takrat na 8. mestu (122), Južna Koreja, danes druga, pa na 11. (115). Naša soseda Hrvaška je z 28. mesta v letu 2006 napredovala na današnje 17. mesto, največji preboj pa so naredili Združeni arabski emirati: leta 2006 so bili na 62. mestu (35 držav), danes pa so na 15. (175).

Avtor: Janja Strah

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice