Rado Pezdir in Jože Možina prejela nagrado Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev

Jože Možina, novinar in televizijski voditelj, in Rado Pezdir, publicist, sta nagrajenca Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN).

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev vsako leto podeljuje nagrado za novinarske in publicistične dosežke v preteklem letu. Lani je bila podelitev zaradi epidemije prestavljena na letos, tako da je Upravni odbor Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev UO SZDN) letos podelil nagrado za preteklo leto in za letos.

Za leto 2020 je nagrajenec in dobitnik častne plakete Andreja Slavka Uršiča novinar in televizijski voditelj na RTV Slovenija Jože Možina, za leto 2021 pa publicist Rado Pezdir.

»Dr. Jože Možina dobi priznanje za prizadevno novinarsko in voditeljsko delo, s čimer je pripomogel k temu, da je bilo moč tudi na Televiziji Slovenija v oddaji Intervju in Pričevalci slišati stališča, mnenja in zgodbe, ki so bila desetletja zamolčana. S  knjigo Slovenski razkol pa je napisal in izdal  prelomno zgodovinsko delo, ki na poljuden in dokumentiran način ruši tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno,« je v obrazložitvi nagrade zapisal UO SZDN.

»Dr. Rado Pezdir dobi priznanje za raziskovalne članke in knjigo Vzporedni mehanizem globoke države, s čimer je z dokumenti razkril delovanje prikritega vzporednega mehanizma v obdobju med 1945 – 2020. Avtor nas v razumljivem jeziku popelje v doslej neznan svet ekonomije Udbe in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razteza po slovenski ekonomiji. Pezdir je opravil ogromno delo pri razkrivanju belih lis v slovenski zgodovini po 2. svetovni vojni. Vsekakor gre za vrhunski in izjemen raziskovalno-publicističen dosežek, ki mu v Sloveniji težko najdemo primerjavo,« je zapisano v obrazložitvi nagrade Radu Pezdirju.

Jože Biščak, predsednik SZDN in odgovorni urednik revije Demokracija, je ob podelitvi nagrad, ki je bila zaradi še vedno trajajoče krize s kitajskim virusom simbolična na daljavo, dejal, da sta Jože Možina in Rado Pezdir opravila ogromno delo pri raziskovanju slovenske zgodovine po 2. svetovni vojni. »Možina s knjigo Slovenski razkol z doslej neznanimi arhivi in pričevanji spreminja naše vedenje o 2. svetovni vojni, predvsem kdo je začel in povzročil razkol. Če Možina raziskuje obdobje med in takoj po 2. svetovni vojni, zajame Pezdirjeva knjiga daljše časovno obdobje in se ukvarja z vzporedno ekonomijo, ki jo je tajna komunistična policija, bolj znana kot Udba, zgradila za udobje in preživetje novega razreda, revolucionarne elite, ki je živela po kapitalističnih vzorcih, povsem običajne ljudi pa silila, da sprejemajo socializem,« je povedal Biščak in dodal: »Oba avtorja povsem zasluženo prejemata nagrado Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev. Zato iskrene čestitke obema nagrajencema.« 

Dosedanja nagrajenca združenja sta bila novinarka Demokracije Petra Janša (2018) ter novinar in urednik Nova24TV Aleksander Rant (2019).

Nagrada SZDN (Častna plaketa Andreja Slavka Uršiča) je dobila ime po slovenskem časnikarju, pravniku in uredniku tednika Demokracija (1947) Andreju Slavku Uršiču. Njegova življenjska zgodba namreč v marsikaterih segmentih ponazarja trpljenje in usodo, ki jo je v prvi polovici prejšnjega stoletja ob preganjanju treh totalitarnih režimov doživljalo na tisoče Slovenk in Slovencev. Kot človek, ki je obsijal vsak totalitarizem, je postal žrtev povojne komunistične oblasti. 31. avgusta 1947 je na mestu ugrabitve Andreja Slavka Uršiča ostalo motorno kolo, žica in dva nabita samokresa. Po njemu nosi ime tudi medijski center, kjer ima sedež Nova24TV.

Avtor: Janja Strah

Zadnje novice