Nova javnomnenjska anketa razkriva, da SDS zanesljivo vodi

Navkljub temu kar trdijo osrednji mediji v Sloveniji še vedno prevladuje domoljubje, saj nova javnomnenjska anketa razkriva, da SDS še vedno zanesljivo vodi.

Anketa, ki je bila opravljena v 15 volilnih okrajih v vseh 8 volilnih enotah potrjuje trende, ki jih Parsifal (in večina drugih agencij) ugotavlja v svojih rednih mesečnih analizah. Medtem ko je podpora SDS na prvem mestu stabilna in presega seštevek prvega in drugega izzivalca, si je zanesljivo drugo mesto priborila SD, ki je svoje sopotnike iz KUL-a pustila daleč zadaj. Očitno je SD prevzela levičarske glasove, saj je na drugi strani podpora LMŠ in Levici znatno opešala.

Med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, bi največ vprašanih, če bi bile volitve to nedeljo, volilo stranko SDS (25,4 odstotka glasov). Na drugo mesto bi se uvrstila stranka SD z 15,4 odstotka glasov, na tretje pa stranka LMŠ z 7,3 odstotka glasov. Sledile bi stranka Levica z 6,7 odstotka glasov, stranka NSi z 5,1 odstotka glasov, lista Povežimo Slovenijo z 5 odstotki glasov in SAB z 4,3 odstotka glasov. 16,1 odstotka vprašanih je odgovorilo z “ne vem”, 4 odstotki pa ne bi volili nobene izmed strank.

Vir: Parsifal

Sodeč po podpori političnim strankam med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev in so opredeljeni, lahko vidimo, da bi stranka SDS dobila 32,3 odstotka glasov, drugouvrščena stranka SD 19,5 odstotka glasov, tretjeuvrščena stranka LMŠ pa 9,3 odstotka glasov. Sledile bi stranke v naslednjem vrstnem redu: Levica (8,5 odstotka glasov), NSi (6,5 odstotka glasov), Povežimo Slovenijo (6,3 odstotka glasov) in SAB (5,4 odstotka glasov). Ostale stranke ne bi dosegle parlamentarnega praga.

Vir: Parsifal

Podatki o podpori političnim strankam po posameznih volilnih okrajih med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev razkrivajo, da stranka SDS največ podpore uživa v 2. volilnem okraju 5. volilne enote (Celje I), 6. volilnem okraju 7. volilne enote (Maribor II) in v 7. volilnem okraju 5. volilne enote (Velenje I). Stranka SD uživa največjo podporo v 10. volilnem okraju 5. volilne enote (Hrastnik-Trbovlje) in v 7. volilnem okraju 5. volilne enote (Velenje I). Kakorkoli, v slednjem volilnem okraju bi zasedla drugo mesto, za SDS. Stranka LMŠ najvišjo podporo uživa v 9. volilnem okraju 5. volilne enote (Slovenj Gradec), kjer bi si drugo mesta delila skupaj s stranko SD.

Vir: Parsifal

Podatki o tistih, ki bi se zagotovo udeležili volitev in so opredeljeni razkrivajo, da SDS največ podpore uživa v 6. volilnem okraju 7. volilne enote (Maribor II), sledita pa 2. volilni okraj 5. volilne enote (Celje I) in 5. volilni okraj 4. volilne enote (Ljubljana Moste). Stranka SD uživa največjo podporo v 10. volilnem okraju 5. volilne enote (Hrastnik-Trbovlje), kjer bi zasedla 1. mesto med strankami.  V 7. volilnem okraju 5. volilne enote (Velenje I), kjer ravno tako uživa visoko podporo, bi se uvrstila na 2. mesto, za SDS. LMŠ najvišjo podporo uživa v 9. volilnem okraju 5. volilne enote (Slovenj Gradec), kjer bi si drugo mesta delila skupaj s stranko SD.

Vir: Parsifal

Kot lahko vidimo stranka SDS še naprej več kot očitno uživa stabilno podporo, presega namreč seštevek prvega in drugega izzivalca. Stranka SD očitno prednjači v vrstah KUL-a, saj je ta svoje partnerje pustila občutno zadaj. Glede na to, da se je strankama LMŠ in Levica podpora zmanjšala je očitno, da so šli radikalni glasovi v smer stranke SD. Postavlja pa se vprašanje, ali lahko SD s to radikalno politiko po tej etapni zmagi seže kam višje, saj s skrajnimi stališči odvrača zmernejše volivce na levici. Tudi rezultati te ankete kličejo ozadja tranzicijske levice k oblikovanju vsaj še ene liste s potencialom za prestop parlamentarnega praga.

Anketa potrjuje tudi vse višji podporo združenju strank Povežimo Slovenijo, ki beleži skoraj identično podporo kot NSi in se na tretjem mestu od 15 volilnih okrajev pojavi trikrat, prav tako kot NSi. Vzpon te nove politične povezave tudi močno nagiba večino v korist desnosredinske koalicije. Kaže pa se še veliko nezasedenega prostora pri delu volilnega telesa, ki išče zastopnika na neideološkem delu leve sredine, zato glede na napovedano nadaljevanje povezovanja med SMC in GAS ter Zelenimi najbrž gibanje Povežimo Slovenijo ne bo zadnje pozitivno presenečenje prihajajočega volilnega leta.

Vir: Parsifal

Javnomnenjska anketa je bila opravljena v obdobju od 20. septembra do 4. novembra 2021 med polnoletnimi prebivalci Republike Slovenije. Realiziran vzorec je bil različen po posameznih volilnih okrajih, skupno je bilo zajetih 4894 anketirancev. Podrobnejši podatki po okrajih so razvidni iz priložene tabele. Pričujoča raziskava je kvantitativnega tipa, zbiranje podatkov zanjo pa je temeljilo na telefonskem anketiranju prek mobilnih telefonov, ki je avtomatizirano po načelih CATI (Computer Aided Telephone Interviews).

Zadnje novice