Množične migracije predstavljajo za Slovenijo vse večjo grožnjo

Znova se vzpostavlja mejni nadzor. Migracije strmoglavo naraščajo iz leta v leto. Zvišana stopnja nevarnosti terorizma. Posilstev vse več. Zaradi migrantske nevarnosti prvak največje opozicijske stranke poziva državljane, da se legalno oborožijo.

Sloveniji so bile v preteklosti prihranjene mnoge težave, povezane z množičnimi migracijami. Naša dežela tako kot druge bivše socialistične države ni nudila enakih priložnosti ekonomskim migrantom iz tretjega sveta kot bogatejše zahodnoevropske države, ki se z migrantsko problematiko soočajo že od druge polovice prejšnjega stoletja. V Slovenijo so po drugi strani hodili predvsem ljudje iz držav bivše Jugoslavije, zaradi česar se sicer določena slovenska mesta že nekaj časa soočajo s problemom islamizacije, vendar pa pri nas bolj »eksotičnih« priseljencev iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Azije skorajda ni bilo. Vendar pa se zdi, da je, predvsem pod trenutno vlado, tudi Slovenija končno postala deležna »kulturne obogatitve« iz globalnega Juga. Stvari so se začele najbolj korenito spreminjati ob začetku migrantske krize leta 2015, ki še vedno traja. Čeprav se migranti poskušajo prebiti do »bogatejših« držav, jih vse več ostaja tudi v Sloveniji. Mnogi globalni indeksi uvrščajo Slovenijo med najvarnejše države na svetu, vendar pa se tudi to s pritokom ilegalcev in migrantov na splošno očitno spreminja. Bodo časi, ko smo se lahko po središču Ljubljane zvečer sprehajali bolj ali manj brezskrbno postali le spomin?

Pomenijo migracije konec schengenskega območja?

Ob vstopu v Evropsko unijo so se mnogi Slovenci veselili med drugim tudi bolj preprostega potovanja po stari celini, ki ga je omogočil  21. decembra 2007 naš vstop v schengensko območje. Letos so bile ukinjene tudi nadzorne mejne točke s Hrvaško, kar je verjetno marsikomu olajšalo potovanje na morje. Vendar pa, kot kaže, ne moremo imeti obenem brezskrbnega potovanja po stari celini in liberalne politike odprtih meja. Avstrija je že leta 2015 zaradi velikih migracijskih pritiskov znova uvedla mejni nadzor s Slovenijo, ki ga od takrat naprej podaljšuje. Zadnjič ga je podaljšala letos 11. oktobra, in sicer za nadaljnjega pol leta, oziroma od 12. novembra do 11. maja 2024. Kot razloge je navedla migracijske razmere in povečanje ilegalcev na balkanski poti. Obenem je tudi naša soseda Italija, ki se sooča s katastrofalnimi razmerami na področju migracij, letos 21. oktobra znova uvedla začasni mejni nadzor s Slovenijo. Razlog so seveda množične migracije, oziroma z njimi povezane grožnje terorizma, in organiziran kriminal ali po domače povedano, tihotapljenje migrantov. Migranti, naseljeni v azilnih domovih po Sloveniji, ki jih naša vlada noče vračati na Hrvaško, čeprav bi bilo to povsem zakonito, se sicer že dlje časa skušajo prebijati do Italije. Očitno pa so opozorila, da lahko Slovenija postane migrantski žep, če začne Italija množično vračati migrante ali pa uvede nadzor na meji, naletela pri trenutnih oblasteh na gluha ušesa.

Uvajanje mejnega nadzora zaradi terorizma, ne zaradi migracij

Golobova vlada je posnemala odločitev Italije in ukrepala tako, da je znova uvedla nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško, ki je začel veljati v soboto, 21. oktobra, trajal pa naj bi vsaj deset dni. Sicer v Slovenijo največ nezakonitih migrantov prihaja ravno preko Hrvaške, določeni obmejni kraji, kot so Rigonce v občini Brežice, pa so bili znova po letu 2015 popolnoma preplavljeni z migranti. Odločitev vlade, da znova uvede nadzor je precejšnje odstopanje od njene prejšnje politike podiranja zaščitnih ograj ob meji, obenem pa bi lahko rekli, da spada v kategorijo »prepozno in premalo«. Ker pa trenutno vlado bolj od migrantske invazije in varnosti Slovencev očitno skrbi njen ugled v očeh levičarjev in migrantoljubcev, je notranji minister Boštjan Poklukar ob tej odločitvi ponovnega uvajanja mejnih kontrol na zasedanju notranjih ministrov članic EU, ki je potekal v Luxembourgu, v duhu splošnega sprenevedanja naših sedanjih oblastnikov poudaril, češ da omenjen ukrep nikakor ni povezan z množičnimi migracijami, temveč s povečanjem teroristične grožnje. Mar se minister ne zaveda porekla in motivov večine teroristov v zadnjih letih? Nam hoče povedati, da terorizem nikakor ni povezan s pritokom muslimanskih priseljencev v Evropo, da le po naključju včasih teroristi med pobijanjem Evropejcev vzklikajo besede, ki zvenijo podobno kot »Alah je velik«, in da je pravzaprav treba uvesti mejni nadzor, ker se zna zgoditi, da bo kakšen Madžar ali Hrvat poskušal v Sloveniji povzročiti teroristični napad? Gre za tipično besedno mešanje megle ljudi, ki nočejo priznati, da migracije predstavljajo problem in da multikulturalizem preprosto ne deluje. Konec koncev je tudi premier Golob nedolgo nazaj napovedal, da je prava pot v boju proti ilegalnim migracijam njihova legalizacija. Njegove besede pa so le odmev predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je podobno strategijo napovedala ob svojem obisku migrantskega taborišča na italijanskem otoku Lampedusa.

Strmoglavo naraščanje nezakonitih prehodov naših meja

Letos je bilo sicer do 30. septembra zabeleženih kar 44.751 nezakonitih prehodov meje, do 15. oktobra pa 48.076. Če primerjamo podatke iz konca septembra s podatki iz istega obdobja lani, ko je policija zabeležila 18.433 nezakonitih vstopov v Slovenijo, ugotovimo, da so se v enem letu ilegalne migracije povišale kar za dobrih 260 odstotkov. Najpogosteje naj bi bili obravnavani migranti iz Afganistana, Maroka in Pakistana. Medtem je do konca septembra letos Slovenija vrnila tujim varnostnim organom samo 221 migrantov, lani ob istem času pa 2.105 tujcev. Vse večje število prišlekov je opaziti tudi na ulicah naše prestolnice, v središču katere je nedavno potekal protest v podporo islamističnemu Hamasu (Hamas je okrajšava za Islamsko gibanje odpora). Na samem protestu, ki so ga organizirali levičarji, je bilo tako ob Prešernovem spomeniku, ki krasi sam center Ljubljane, slišati tudi vzklike »Allahu akbar«. Glede na to, da je naša vlada že napovedala humanitarno pomoč palestinskim beguncem, nas mora v luči spopada na Bližnjem vzhodu skrbeti predvsem, da ne bomo bili kmalu »kulturno obogateni« tudi z jeznimi palestinskimi begunci in prikritimi teroristi. Kot vemo je v zadnjih letih pod pretvezo, da so begunci, na evropska tla stopilo že več islamskih ekstremistov, ki so zatem povzročali teroristične napade.

Povišana grožnja terorističnih dejavnosti

V središču migrantske problematike je sicer azilni dom Vič, o katerem smo že poročali. Nedavno so se pojavile tudi trditve, da naj bi prišlo pred azilnim domom do novega incidenta, ki naj bi imel po določenih trditvah celo elemente nevarnosti terorizma. 19. oktobra naj bi slovenski državljan, za katerega ni znano ali je tudi etnični Slovenec, okoli 23. ure zvečer v avtomobilu predvajal glasno molitev. Družbo mu je delal Maročan, ki naj bi naknadno prisedel v vozilo. Ker je to razburilo okoliške prebivalce, je na prizorišče prišla policija. Neznanca se nista odzvala na pozive policistov, da izstopita iz avta, zato je moral posredovati policijski pogajalec skupaj s posebno enoto policije, ki je prijela voznika. Maročan pa je pobegnil v azilni dom, kjer so ga prijeli varnostniki. Osrednji mediji precej skopo poročajo o tem dogodku in predvsem poudarjajo, da policisti niso našli v vozilu nobenih nevarnih predmetov in da lastnik vozila sicer ni izrekel nobenih groženj. Vendar pa, če je šlo le za nedolžno in malce preglasno poslušanje molitve, zakaj potem osebi nista poslušali ukazov policistov in, če ni šlo za takšno ali drugačno grožnjo ali zastraševanje, povezano s terorističnimi dejavnostmi, zakaj so potem morali posredovati, ne le pogajalec, temveč tudi pripadniki posebne enote? Zaradi napete situacije na Bližnjem vzhodu je sicer medresorska delovna skupina za terorizem oceno nevarnosti terorizma začasno dvignila iz nizke na srednjo. Seveda ne bi imeli v Sloveniji ali Evropi tovrstnih težav, ki jih prinašajo množične migracije, saj se sovražnosti iz Bližnjega vzhoda prelivajo na ulice evropskih mest, skupaj z nasiljem in grožnjami terorizma.

Vse več posilstev tudi pri nas

Poleg zvišane možnosti za terorizem migracije s seboj prinašajo tudi spolne zlorabe in nasilje. V alternativnih in konservativnih medijih iz tujine lahko beremo o tedenskih primerih posilstev, zlorab in incidentov, ki jih povzročajo migranti. Zdi se, da o tem ne bomo poslušali več le iz tujine, saj so se tovrstni gnusni zločini začeli dogajati tudi pri nas. O nekaterih posilstvih, ki so se zgodila v letih po migrantski krizi smo že večkrat poročali, takšni zločini pa očitno naraščajo sorazmerno s pritokom migrantov. Posilstva, ki jih zagrešijo migranti, naj bi se letos zvišala za 170 odstotkov. Letos naj bi bilo do konca septembra iz strani migrantov posiljenih že 19 žensk. Med storilci je sicer največ državljanov Kosova in Bosne in Hercegovine, pa nekaj posameznikov iz Palestine, Maroka, Nigerije, Alžirije in Somalije. Najbolj odmeven primer se je zgodil v začetku oktobra, ko naj bi štirje migranti napadli v podhodu pri železniški postaji v Ljubljani študentski par. Fanta naj bi pretepli, dekle pa spolno zlorabili. Študenti so kasneje povedali, da se ne počutijo več varno, da se »oborožujejo« s solzivci in da razmišljajo zaradi zverinskega napada na železniški postaji tudi o demonstracijah. Osrednji mediji seveda o tem molčijo, oziroma poročajo šele, ko se začne o tem množično pisati na družbenih omrežjih, da bi lahko nadzirali tok novic in preusmerjali pozornost od porekla storilcev, ki jih opisujejo kot »neznance« ali kvečjemu »tuje državljane«.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice