Vransko − nekoč furmanska, danes kolesarska postojanka

Vransko je že od nekdaj povezano s prometom. Obcestna naselbina v rimskih časih, kasneje furmanska in avtobusna postojanka, danes pa kraj ob avtocesti, znan po prvem centru varne vožnje pri nas, muzeju motociklov in kolesarskem hotelu. Kljub bogati prometni zgodovini vas pod Dobrovljami pričaka zelena občina, turiste pa oaza miru.

Vransko je lahko izbira za kratek izlet ali večdnevni oddih. Izletnik si bo ogledal znamenitosti, kot so rojstna hiša Lavoslava Schwentnerja, založnika in mecena slovenske moderne, ki je postavil temelje sodobnega založništva, Muzej motociklov Grom, kjer bogata zbirka motociklov in drugih redkih predmetov prikazuje razvoj motociklizma, gasilsko zbirko, katere posebnost so vodne brizgalne na lesenih vozeh iz 19. stoletja, ter etnološko zbirko, ki hrani staro kovačnico ter kmečko in obrtniško orodje.

Kulturna dediščina

Vransko ima bogato sakralno dediščino, med katero izstopa župnijska cerkev sv. Mihaela z znamenitim stranskim oltarjem italijanskega kiparja Francesca Robbe. O nekoč pomembnem kraju zaradi lege ob meji med Štajersko in Kranjsko pričajo tudi gradovi in dvorci, stara poštna postaja, mitnica, deželni kamen, napisni plošči v latinščini, posvečeni Karlu VI. Habsburškemu. Taborsko obzidje okrog cerkvice sv. Jeronima nad Vranskim pa spominja na čas turških vpadov.

Enkratna doživetja

Umeščenost kraja med kraške Dobrovlje s Čreto (896 m), jamama Veternico in Škadavnico, naravnimi plezalnimi stenami ter Posavsko hribovje ponuja čudovite razglede in enkratna doživetja pohodnikom, kolesarjem, plezalcem in jamarjem, kar je dodaten razlog za večdnevni obisk kraja. Turistični ponudniki lahko zadovoljijo še tako zahtevnega gosta. Hotel in gostilna Grof prisegata na grofovsko razvajanje gostov. Hotel Grof kot kolesarski hotel ponuja obiskovalcem štirizvezdično doživetje, kolesarjem pa spoznavanje bližnje in daljne okolice z organiziranimi kolesarskimi izleti, izposojo koles in vso dodatno opremo, ki jo kolesar potrebuje.

Idiličen Kamp Podgrad Vransko je idealen kotiček za nepozabno sprostitev in užitek v naravi. Domačnost kmečke izbe je čutiti na domačiji Pri Ferkovih in na turistični kmetiji Jerman, kjer je tudi center dobrega počutja. Ljubitelji hribov bodo za prenočitev gotovo izbrali Planinski dom na Čreti, ljubitelji pic in italijanskega pridiha Golobček Bed & Pizza, motociklistični navdušenci pa Vransko 29 − apartma in sobe.

 Kulinarična ponudba

Raznolika je tudi gostinska ponudba. Hiša Lisjak piše kulinarično zgodbo na štirih lokacijah. V občini Vransko lahko njihove dobrote pokušate v Gostilni pri mamici na Ločici pri Vranskem, kjer je še vedno hišna specialiteta postrv po receptu nekdanje lastnice Ivanke Drolc. Sredi trga Vransko je Gostilna Slovan, ki ima dolgoletno tradicijo in je med številnimi Slovenci znana po izjavi voznikov avtobusov: »Vransko, stojimo petnajst minut.«

Picerija Golobček je že od odprtja leta 1989 družinska picerija. Če izberete mizo v notranjosti, lahko spremljate, kako se peče pica v krušni peči, na vrtu pa so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki. V Čepljah pri Grofu ohranjajo tradicijo z obujanjem Nežinih receptov, po katerih je kuhala na gradu Hekenberk, s ponudbo italijanske kulinarike, solatnega bara in drugih jedi pa sledijo sodobnemu trendu prehranjevanja. V Prekopi pa ob regionalni cesti Ljubljana–Celje od leta 1998 piše zgodovino Pizzerija Aida, znana po picah iz krušne peči.

Avtor: T.G.

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice