Vodja poljske stranke Zakon in pravičnost opozarja, da Poljska ni dolžna poslušati Bruslja

Na nedavnem zborovanju poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) v mestu Płock je njen vodja Jarosław Kaczyński opozoril, da mora Poljska braniti temeljne vrednote suverenosti države. Prav tako je poudaril, da, čeprav je želja Poljske, da ostane v Evropski uniji, se mora njena vlada postaviti po robu bruseljski »levičarski ideologiji«.

Evropska unija je namreč že nekaj časa v sporu s Poljsko glede njenega sodstva kot tudi glede poljskega odpora proti LGBT ideologiji in uvajanju teorije spola v šole in izobraževalne ustanove. Evropska komisija je tako v preteklosti grozila poljskim občinam, ki so podpisale sporazum o »območjih brez LGBT ideologije«, da jim bo ukinila sredstva, če svojih odločitev ne prekličejo.

Kaczyński je na zborovanju izkoristil priložnost, da se dotakne tudi tega spora med Varšavo in Brusljem ter izrazi svoje mnenje o mejnikih, ki jih je Evropska komisija določila za Poljsko, če hoče ta prejemati EU sredstva za okrevanje. Nanašajoč se na izjave določenih članov komisije, ki so se pritoževali, češ da se Poljska ne drži določenih mejnikov, je rekel »vedno znova poslušam izjave, da je nekdo nezadovoljen«, in nadaljeval; »Dovolj je dovolj, pokazali smo dobro voljo. Glede na sporazume nismo niti najmanj dolžni poslušati EU glede tega kako naj oblikujemo naše sodstvo.«

Vodja vladajoče stranke je izpostavil tudi, da hoče Poljska ostati zvesta svojim vrednotam in prepričanjem; »Smo čuvaji naših tradicij in ne želimo, da se nam vsiljuje tuj vpliv«. Nadalje je Kaczyński poudaril, da se je pod vodstvom njegove stranke Poljska dobro spoprijela s krizami, kot sta kitajski virus in trenutna vojna v Ukrajini.

Avtor: A. S.

Zadnje novice