V Veliki Britaniji dve leti zapora zaradi nalepk

V Veliki Britaniji je bil 34-letni Sam Melia, dejaven pri skupini Patriotic Alternative (Domoljubna alternativa) obsojen na dve leti zapora zaradi nalepk z vsebino, ki opozarja na negativne posledice migracij.

Ker je nalepke delil na spletu je bil spoznan za krivega spodbujanja rasnega sovraštva. Sporočila nalepk sama po sebi naj ne bi bila nezakonita, je pa bil Melia kljub temu na sodišču v Leedsu, ker je preko kanala, ki ga je ustvaril na aplikaciji Telegram, delil nalepke za tiskanje. Kanal naj bi imel približno 3.500 naročnikov.

Na nalepkah, zaradi katerih je bil Melia, ki z ženo pričakuje drugega otroka, poslan za zapahe, so vključevale slogane, kot so »Zavračajmo belo krivdo«, »Do leta 2066 bomo bili manjšina v naši domovini« in »Raznolikost – načrtovana, da propade, ustvarjena, da zamenja«.

Melia je bil aretiran leta 2021, oblasti pa naj bi našle pri njemu doma, kot poročajo osrednji mediji »skrajno desno vsebino«. Same nalepke, zaradi katerih je bil obtožen in posledično obsojen, s slednjo niso povezane in vsebujejo sporočila, ki so precej pogosta v splošni debati o migracijah v Evropi. O zamenjavi prebivalstva ali demografski zamenjavi namreč govorijo člani različnih konservativnih in desnih strank v Franciji, Nemčiji na Nizozemskem in drugje. O tem nemški opozarjajo AfD, francoska Nacionalni zbor in Reconquete, pa tudi Geert Wilders, ki je nedavno zmagal na volitvah na Nizozemskem.

Navkljub temu, da same nalepke kot take ne vsebujejo prepovedanih sloganov so oblasti v primeru Melie zaradi druge »skrajno desne vsebine«, ki je bila odkrita pri njemu doma, odločile, da to dokazuje, da je posredoval nalepke z namenom »načrtovanega širjenja svojih rasističnih pogledov«.

Vodja Posebnega oddelka za zločine in protiterorizem Nick Price je v času obsodbe Melie dejal, da je slednji namenoma hotel širiti »rasno sovraštvo«. Po spletnih sporočilih, ki so jih odkrili, naj bi bilo razvidno, da je vedel, da se nalepke pojavljajo v javnosti in da se z njimi povzroča škoda javni lastnini.

Sodnik Tom Bayliss, ki je obsodil Melio na dve leti zapora, naj bi bil levičarski simpatizer, ki leta 2017 nekoga, pri kateremu so našli pedofilsko vsebino z majhnimi, tudi triletnimi otroki, ni hotel obsoditi na zaporno kazen.

Avtor: A. S.

Zadnje novice