V Nemčiji se migranti, odgovorni za grozljive zločine, izognejo zaporu, ker so razglašeni za “duševno motene”

V Nemčiji je prišlo do novega krvavega zločina, povezanega z množičnimi migracijami. 33-letni priseljenec Ahmad M., ki je prišel v Nemčijo kot iskalec azila, je sredi belega dneva zabodel in ubil prodajalko Liso S. v nakupovalnem središču, v mestu Wiesloch. Skorajda bolj šokantna od krvavega umora in izgube še enega nedolžnega življenja zaradi zgrešene migracijske politike, pa je odločitev sodnika, ki je Ahmada namesto v zapor, poslal nazaj v psihiatrično bolnišnico, iz katere je ušel, ko je zagrešil gnusno dejanje.

Čeprav naj bi imel zgodovino nasilne preteklosti, je bilo Ahmadu dovoljeno, da se je, zaradi domnevnega »napredka«, ki ga je dosegel v psihiatrični ustanovi, tudi zaposlil. No, ravno to mu je omogočilo, da je v času, ko je bil v službi, odšel iz delovnega mesta in pobegnil tudi osebju iz psihiatrije, ki ga je spremljalo in nadzorovalo. Svojo žrtev je izbral naključno, nož, s katerim jo je ubil, pa naj bi ukradel iz bližnje pekarne.

Čeprav je bilo na Okrajnem sodišču jasno, da je kriv za umor, ki ga je povzročil sredi belega dne, se bo migrant izognil služenju zaporne kazni, temveč gre v isto ustanovo, iz katere je že enkrat očitno pobegnil, oziroma so mu celo tamkajšnji zdravniki dovolili, da je lahko hodil v službo. Ahmad je namreč star znanec policije, v preteklosti pa je bil kljub več napadom in aretacijam razglašen za »nesposobnega« spremljati sojenje, zato je bil poslan v psihiatrično ustanovo.

Ob terorističnih napadih in krvavih zločinih migrantov na evropskih tleh lahko velikokrat slišimo, da gre za duševno motene posameznike, pri čemer mediji poudarjajo, da je njihovo duševno stanje glavni razlog za njihova dejanje, in ne kulturni ali rasni dejavniki. Sedaj konservativna nemška stranka Alternativa za Nemčijo, ki ji močno raste podpora, opozarja, da gre za ponavljajoč se vzorec, pri katerem se »duševno bolezen« uporablja kot izgovor za kriminalna dejanja migrantov, obenem pa tudi kot ščit, ki jih ščiti pred tem, da bi za le-ta odgovarjali.

Alternativa za Nemčijo je zapisala v svoji izjavi: »Znova smo priča grozljivemu umoru, ozadje katerega se prikriva in pomanjšuje: 33-letni afriški »begunec« Ahmad N. je očitno zabodel naključno 30-letno prodajalko, ki je umrla. Pred tem so zdravniki zagotovili, da je nasilen zločinec, ki je bil znan policiji, dosegel pri svojem zdravljenju napredek, zaradi česar so mu pustili, da pod nadzorom zapusti psihiatrično bolnišnico«. Gre za vzorec po katerem nasilni migranti, namesto, da bi odgovarjali za svoja dejanja, pristanejo v psihiatričnih ustanovah, kjer jim je veliko bolj udobno kot v zaporu.

Sicer ni prvič, da se je v Nemčiji zgodilo kaj takega. Prejšnji mesec je sodišče tudi za muslimanskega migranta Berhana S., ki je v Berlinu v protestantski šoli zabodel dve deklici, stari osem let, odredilo, da ima »duševno bolezen« zaradi katere ne more biti odgovoren za napad, v katerem sta deklici skoraj izgubili življenje. Leta 2021 je bil prav tako v Berlinu islamski skrajnež, ki je povozil motoriste, in po dejanju vzklikal Alahu, označen za neprištevnega, zaradi česar mu ni bilo sojeno. Leto pred tem se je podobno zgodilo v primeru, ko je somalski migrant v Würzburgu zabodel in ubil tri ženske. Nikoli mu ni bilo sojeno, temveč je bil poslan na psihiatrični oddelek. Enako pa se je zgodilo, prav tako leta 2020, ko je eritrejski migrant umoril osemletnika tako, da ga je porinil pod vlak.

Po zadnjem grozovitem umoru, ki se je zgodil v sicer precej majhnem in mirnem mestu z 26.000 prebivalci, kritiki krivdo pripisujejo Zelenim, ki so del trenutne vladne koalicije s Socialnimi demokrati. Socialni minister zvezne dežele Baden-Württemberg, kjer se je zgodil zločin, je namreč Manfred Lucha, ki prihaja iz vrst Zelenih, je pa odgovoren za stanje v psihiatričnih bolnišnicah, kjer naj bi primanjkovalo osebja, varnostnikov in sredstev, zaradi pomanjkanja dodeljevanja le-teh. No, v Alternativi za Nemčijo so prepričani, da je stanje v psihiatričnih ustanovah in zaporih popolnoma nesprejemljivo za zaposlene, kar je tudi pripeljalo do pomanjkanja osebja.

Avtor: A. S.

Zadnje novice