Švedska učiteljica odpuščena, ker ni hotela uporabljati »nebinarnih« zaimkov

Na Švedskem je bila učiteljica odpuščena, ker ni hotela naslavljati »nebinarnega« učenca s spolno nevtralnim zaimkom. Izraz »nebinarnost« je sicer del novega transspolnega kulturnomarksističnega besednjaka, ki označuje osebe s spolnimi identitetami izven »binarnih« spolov, torej moškega in ženske. Z drugimi besedami, nekdo ki se deloma smatra za moškega ali žensko, ali pa kar za oboje obenem, je »binaren«.

Učenec, katerega identiteta ostaja neznana, je pa v medijih postal zaradi omenjenega primera znan kot »Saga« je skupaj s svojimi starši zahteval, da ga učiteljicam naslavlja s »hen«. Gre za nov švedski zaimek, ki ni niti moški niti ženski, in se je uradno pojavil v švedskem šolskem slovarju leta 2015. Učiteljica je to zavračala kar osem mesecev, sklicujoč se na svoja krščanska prepričanja in na ohranjanje »neideološkega jezika v izobraževalnem sistemu«.

Kljub temu je čez nekaj časa primer prevzel švedski varuh človekovih pravic, ki je prišel do zaključka, da naj bi šlo za resno obliko nadlegovanja in diskriminacije. »Glede na to, da učiteljica kljub izrecni želji učenca ni hotela uporabljati zaimka s katerim se učenec poistoveča, gre za resno obliko nadlegovanja in za nekaj kar mora ravnatelj takoj prekiniti. V šoli bi se učenci morali počutiti spoštovane in varne, ne diskriminirane«, se glasi del uradne izjave za javnost švedskega varuha za človekove pravice.

Šola bo morala tako učencu in staršem plačati odškodnino 15.000 evrov, ker ni takoj ukrepala, učiteljica pa je bila seveda odpuščena.

Avtor: A.S.

Zadnje novice