Nobena vlada doslej še ni toliko naredila za upokojence

Izredna uskladitev pokojnin je razveselila številne upokojence, prav tako izplačani solidarnostni dodatek za ublažitev posledic covida-19 in napovedani energetski solidarnostni dodatek, ki bo predvidoma izplačan do 15. aprila 2022.

 Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik poudarja, da še nobena vlada doslej ni toliko naredila za upokojence, nadvse dobrodošla pa je predvsem poprava krivic za nazaj.

Višje pokojnine za upokojence

Upokojenci so prejšnji teden prejeli višje pokojnine. Pokojnine in drugi prejemki, uveljavljeni do konca leta 2010, so se dodatno uskladili za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine in drugi prejemki za 1,7 odstotka, vse druge pa za odstotek. To je omogočila novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je bila sprejeta zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov, uveljavljenih do konca leta 2010, in tistih, uveljavljenih v letu 2011.

Usklajena najnižja pokojnina tako znaša 282,36 evra, zagotovljena pokojnina 626,20 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 392,43 evra. Poleg izredne uskladitve je napovedana tudi redna uskladitev pokojnin, ki naj bi po oceni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) znašala približno štiri odstotke, izvedli pa bi jo v februarju.

Naj spomnimo, da je predlog novele vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela omogočiti 3,5-odstotno uskladitev za vse upokojence. Toda izračuni ZPIZ so pokazali, da primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oziroma da so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu. Zato je koalicija k predlogu DeSUS vložila dopolnilo in državni zbor je dopolnjeno novelo sprejel z 81 glasovi za in nobenim proti.

Solidarnostni in energetski dodatek

Sredi januarja je ZPIZ upokojencem izplačal tudi solidarnostni dodatek, in sicer na podlagi novega interventnega zakona za omilitev posledic covida-19. Dodatek je bil izplačan v višini od 130 do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine oziroma nadomestila, ki ga je uživalec prejel v mesecu decembru 2021.

Poleg tega bodo upokojenci predvidoma prejeli tudi solidarnostni energetski dodatek; vlada je namreč potrdila predloga zakonov o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov ter o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, potrditi ju mora še državni zbor. Solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov bo po tem predlogu do 15. aprila prejelo okoli 465.000 upokojencev, ki so imeli decembra največ 1.000 evrov pokojnine, okoli 67.000 tistih, ki so bili decembra upravičeni do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka, pa tudi decembra upravičeni do nadomestila za invalidnost. Energetski zakon predvideva tudi povprečno 35-odstotno znižanje cen položnic za gospodinjstva za električno energijo za tri mesece, kar seveda velja tudi za upokojence.

 Takih uskladitev doslej še ni bilo

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), je z vsem tem zelo zadovoljen. »Takih uskladitev upokojenci doslej še niso doživeli,« je dejal v oddaji Tema dneva na Nova24TV. Vse to prihaja v pravem času, saj je veliko podražitev, ki še posebej prizadenejo upokojence z nižjimi pokojninami. Uskladitve in dodatki bodo gotovo ublažili njihove težave. Vsak evro namreč pride prav. O predlaganem energetskem dodatku v višini 150 evrov je dejal, da je to lep prispevek. »Nekateri sicer pravijo, da je to prepozno, ampak to ni res. Kadarkoli bo prišlo, bo dobrodošlo,« meni Sušnik.

Po njegovih besedah si v ZDUS kaj več sploh ne morejo predstavljati, da bi se zgodilo v tem trenutku. »Mislim, da bo Državni zbor RS toliko moder, da bo predlog, ki je pred nami in smo ga že videli in obravnavali, sprejet. Mislim, da je predlog dober. Kdor pa sedaj ni zadovoljen, pa res ne more biti z nobeno stvarjo zadovoljen,« je izpostavil Sušnik in dodal, da so na ZDUS teh posegov in uskladitev izredno veseli. Spomnil je, da bo kmalu tudi mesec junij, ko bo prišel letni dodatek. »Želel bi se zahvaliti ZPIZ in vladi ter poslancem, če bo ta stvar šla skozi. Zadovoljni smo, da smo enkrat dosegli želeno uskladitev.«

Nekateri sploh ne morejo verjeti

Upokojenci bodo tako deležni celotnega svežnja dobrih potez vlade. »Med upokojenci je završalo, nekateri sploh ne verjamejo, da se bo to dejansko zgodilo, ampak že vidimo, da se bo,« je dejal Sušnik. Pokomentiral je tudi tvit stranke SAB, ki odšteva čas do volitev in obljublja, da bo še naprej branila interese upokojencev – očitno torej v tej stranki menijo, da ta vlada zanje ni kaj dosti naredila. Sušnik je predsednik ZDUS že drugi mandat, kar pomeni, da je »dal skozi« precej predsednikov vlad in ministrov.

»Toliko, kot se je dogajalo v tej vladi v zadnjem času, se ni dogajalo v nobeni vladi v preteklosti. V nobeni vladi. Tukaj je prišlo do največjega povečanja in bistveno je, da je prišlo do poprave krivic iz let 2010 do 2015. Tega nismo pričakovali. Računali smo, da bo nekaj storjenega v letošnjem decembru, nekaj v naslednjem decembru. Da pa je prišlo to vse naenkrat, je hvalevredno, je poudaril Sušnik.

Veliko pove tudi graf o rasti povprečne neto starostne pokojnine v zadnjih desetih letih iz zadnje publikacije Mesečni statistični pregled, ki jo objavlja ZPIZ. Največji stopnji rasti sta se zgodili v letih 2020 in 2021, v obdobju vlade Janeza Janše.

Avtor: Janja Strah

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice