Na španskih regionalnih volitvah zmagali konservativci in desnica

Na španskih volitvah konec maja leve stranke prejele velik udarec. Španci se očitno množično odločajo za desnico. Se bliža konec levičarski politični hegemoniji v tej državi, ki bo imela predčasne splošne volitve letos julija?

V Španiji so 28. maja potekale regionalne in lokalne volitve, zaznamoval pa jih je velik poraz vladajočih socialistov, Španske socialistične delavske stranke (PSOE), ki je zmagala le v treh od dvanajstih avtonomnih regij. Po drugi strani je bila velika zmagovalka teh volitev krščanskodemokratska in konservativna Ljudska stranka (PP). Druga velika zmagovalka je bila tudi desna stranka VOX, ki je v Španiji že nekaj časa v vzponu. Španski novinar in publicist Álvaro Peñas ob tem poudarja, da gre za veliko prelomnico v španski politiki. Ljudska stranka iz opozicije je tako prejela 31,51 odstotka glasov, medtem ko so socialisti prejeli samo 28,11 odstotka, VOX pa je prejel 7,19 odstotka, s čimer se je uvrstil na tretje mesto. Tako se je od leta 2019, ko je imel 547 svetnikov, povzpel na kar 1695 svetnikov in je vstopil v vse avtonomne parlamente, s 47 pa je s tem »skočil« na 119 avtonomnoh poslancev. Španija se vsekakor obrača v desno, medtem ko se levica sooča z izgubo podpore. Da je levica precej obupana, lahko razberemo tudi iz tega, da je španski predsednik vlade iz vrst socialistične PSOE Pedro Sánchez dan po volitvah napovedal, da bodo splošne volitve, ki so bile sicer predvidene za konec leta, prestavljene na 23. julij. Verjetno se boji, da bo do konca leta levica še na slabšem.

Konservativci veliki zmagovalci volitev

Kot zmagovalka je konservativna Ljudska stranka prejela absolutno večino v avtonomnih skupnostih La Rioja in Madrid. Podpora stranke VOX pa ji omogoča tudi vladanje v naslednjih šestih avtonomnih skupnostih: Comunidad Valenciana, Baleari, Región de Murcia, Aragón, Extremadura in Cantabria. Dobila pa je tudi večino v kar dvanajstih prestolnicah, med drugim v Madridu, Granadi, Malagi in Santanderju. V še osemnajstih provincijskih prestolnicah pa lahko prav tako vlada v koaliciji s stranko VOX.  Španija je sicer ustavna monarhija, razdeljena na sedemnajst avtonomnih skupnosti in dve avtonomni mesti na afriški obali. Avtonomne skupnosti pa se nadalje delijo na petdeset provinc. Ljudska stranka je dobila kar sedem milijonov glasov, to pa je skoraj dva milijona več kot leta 2019. Medtem so socialisti s šestimi milijoni glasov izgubili okoli 430.000 glasov. Vendar pa Álvaro Peñas opozarja, da so se skupni glasovi Ljudske stranke in VOX izkazali za zadostne, da prekinejo hegemonijo levice.

VOX tretja politična sila v Španiji, levičarji in liberalci pred izginotjem

Peñas v svoji analizi volitev prav tako piše o »popolnem porazu« levičarske stranke Podemos, ki je koalicijska partnerka socialistov. Po njegovih besedah je »na poti k izginotju«, saj je svoje predstavništvo izgubila v kar treh avtonomnih regijah – Madridu, Valencii in Las Palmasu. Hkrati ji od šestih regionalnih vlad, v katerih je bila prisotna, ni uspelo znova priti v kar pet od njih. V celotni Španiji je Podemos tako iz 47 regionalnih sedežev pristal na samo petnajstih. Podemos je sicer tipična stranka nove levice, ki podpira vse od migrantov do transseksualcev. Kot piše Peñas, je tako slab volilni rezultat te stranke »posledica njihovega radikalizma in popolne odtujenosti od ljudi, za katere trdijo, da jih branijo«. Zelo slab rezultat je dosegla tudi liberalna stranka Ciudadanos, ki naj bi se zgledovala po francoskem predsedniku Macronu. Izgubila je namreč vse svoje predstavnike. Od zaveznikov socialistov so imeli dober rezultat le baskovski separatisti EH Bildu, ki naj bi bili sicer povezani s teroristično organizacijo ETA. Kot je bilo že omenjeno, je tretja velika zmagovalka desna stranka VOX, ki je, kot piše Peñas, postala ključ do sprememb in se utrdila kot tretja politična sila v Španiji. VOX se že povezuje z Ljudsko stranko, kar pomeni, da bo v Španiji morda v bližnji prihodnosti prišlo do korenitih političnih sprememb. Stranka VOX je nastala leta 2013, ustanovili pa so jo konservativci iz Ljudske stranke, ki se niso strinjali s takratno politiko te stranke, ker naj bi se bila pomikala preveč v levo. Danes pa je VOX postala nujna koalicijska partnerka Ljudske stranke v večini regij.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice