Italija se sooča z migrantsko invazijo, na Lampedusi več migrantov kot domačinov

Italijanski otok Lampedusa je znova v središču množičnih migracij. Kot najbližja evropska točka severnoafriške libijske obale je preplavljen s tujci. Na otoku že več migrantov kot domačinov. Predsednica Evropske komisije je obiskala otok, rešitev vidi v zakonitih poteh za migrante.

Naša soseda Italija se sooča z migrantsko invazijo, ki se vse bolj stopnjuje. Najbolj je na udaru sredozemski italijanski otok Lampedusa, saj številni migranti prihajajo iz Severne Afrike, otok pa je del Evropske unije, ki je najbližji libijski obali. Na otoku je že dlje časa tudi sprejemni migrantski center, ki je bil ob začetku t. i. migrantske krize posodobljen in razširjen, vendar pa množice migrantov, ki prihajajo iz različnih delov Afrike in z Bližnjega vzhoda, presegajo njegove zmožnosti. V sredini septembra se je zgodilo, da je v čolnih čez Sredozemsko morje v pičlih treh dneh na otok prispelo kar 8.000 novih migrantov, zaradi česar so tamkajšnje oblasti začele opozarjati, da preprosto ne morejo obvladovati vseh prihodov, saj je otok dobesedno preplavljen z migranti. Prebivalci otoka, ki so jih migranti po številu že presegli, so organizirali proteste nekaj ur pred obiskom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je prišla na otok skupaj z italijansko predsednico vlade Giorgio Meloni.

Migranti presegajo število domačinov

Lampedusa je popolnoma preplavljena z migranti. V migrantskem centru, ki lahko sprejme približno štiristo migrantov, je nastanjenih več tisoč prišlekov. V majhnem otoškem pristanišču se tre čolničkov, v katerih so migranti vseh odtenkov dosegli italijansko in evropsko ozemlje. Župan otoka Filippo Mannino je razglasil izredno stanje, potem ko je v samo enem dnevu na otok prispelo 6.000 migrantov. Vseh naj bi bilo na otoku že več kot 10.000 migrantov, ki glede na to, da otok šteje dobrih 6.000 prebivalcev, že krepko presegajo število domačinov. Delavci in delavke Rdečega križa opozarjajo, da morajo oskrbeti več tisoč ljudi v migrantskem centru, ki je primeren samo za štiristo ljudi. Tudi zdravstvene in socialne službe pa tudi lokalne oblasti so pod močnim pritiskom zaradi migrantov. Sicer pa val prebežnikov iz tretjega sveta ne preplavlja samo Lampeduse, temveč celotno Italijo; Letos je naša soseda sprejela že 128.608 novih nezakonitih migrantov, njihovo število pa se je od lanskega leta več kot podvojilo, ko je v Italijo prispelo približno 48.000 migrantov.

Reševanje migrantske problematike z zakonitimi migracijami?

Zdi se, da vodstvo Evropske unije, prežeto z liberalizmom in globalizmom, že dlje časa poskuša reševati težave na tipično birokratski način; s spremembami zakonodaje na papirju težav ni več, medtem ko se v resničnem svetu tako še bolj stopnjujejo. Po tej poti hoče torej Evropska komisija, katere predsednica Ursula von der Leyen se je pred kratkim mudila na otoku, reševati »migrantsko krizo«. Von der Leynova je Lampeduso obiskala skupaj z italijansko premierko Giorgio Meloni, potem ko je slednja Evropsko unijo opozorila, da je Italija zaradi navala ilegalcev pod gromozanskim pritiskom. Po ogledu stanja na otoku sta Melonijeva in von der Leynova skupaj stopili pred kamere na novinarski konferenci. Von der Leynova je obljubila, da bo povečala podporo pri premeščanju migrantov z Lampeduse, predvsem pa pri stopnjevanju boja proti tihotapcem, ki migrante pošiljajo na »nevarna in nezakonita« potovanja. No, njena rešitev v boju proti nezakonitim potem in tihotapcem pa je preprosto omogočiti zakonite in varne poti za migrante, ki hočejo v Evropo. Ne ustavitev migracij, ki povzročajo demografske in družbenokulturne spremembe, ki lahko za vedno spremenijo staro celino, temveč preprosto njihova legalizacija. Podobno kot če bi se proti preprodajalcem drog borili tako, da se vse droge legalizirajo, kar bi seveda pomenilo, da bi ostali »dilerji« brez posla. Tako bodo tudi tihotapci ostali brez posla, migranti pa bodo lahko še naprej prihajali v Evropo po varnih poteh, namesto da tvegajo utopitev ali druge nesreče na nepredvidljivem morju. Von der Leynova je namreč prepričana, da »je najučinkovitejši ukrep proti tihotapcem in tihotapljenju ureditev zakonitih poti in humanitarnih koridorjev za migrante, ki si zaslužijo, da bi prišli v Evropo«. Dejala je tudi, da bo to resnična alternativa za migrante, ki se sedaj zanašajo na tihotapce.

Giorgia Meloni za pomorsko blokado

Giorgia Meloni je na tiskovni konferenci dejala, da je potrebna skupna politika na področju Evropske unije za reševanje tega problema, še vedno pa se ji zdi najboljša rešitev pomorska blokada ladij in čolnov, ki prevažajo migrante, in predvsem ustavljanje migrantov tam, od koder odhajajo. Z drugimi besedami, migrantom je treba preprečiti, da sploh pridejo na območje Evropske unije. Melonijeva je na zadnjih italijanskih volitvah s svojo stranko Bratje Italije zmagala predvsem zaradi obljub, da bo ustavila predvsem nezakonite migracije v Italijo. Danes so mnogi Italijani zato razočarani, ker se je v času njene vladavine stanje na področju migracij precej poslabšalo. Očitno je tudi Melonijeva malce »zamenjala ploščo«, saj je svojo odločno protimigrantsko retoriko na tiskovni konferenci zamenjalo govorjenje o tem, da je treba določiti kvote, koliko migrantov naj sprejme Evropska unija. Skupaj s predsednico Evropske komisije sta predstavili tudi načrt, ki vključuje deset točk za reševanje migrantske krize: med drugim so to večja pooblastila Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex v boju proti tihotapcem, učinkovitejše vračanje migrantov, ki ne ustrezajo (precej nizkim) standardom za vstop v EU, pa seveda tudi vzpostavitev »varnih in humanitarnih« poti za prihajajoče migrante, ki si »zaslužijo« stopiti na območje Evropske unije.

»Ustavite invazijo!«

Isti konec tedna, ko je Ursula von der Leyen obiskala Lampeduso z Melonijevo, so domačini organizirali protest zaradi nevzdržnih razmer in tudi zato, ker so kar nenadoma postali manjšina na svojem otoku. Zahtevali so ustrezno ukrepanje, ki bi ustavilo poplavo nezakonitih migrantov. Veš sto razburjenih prebivalcev se je podalo na ulice, kjer so vzklikali »Ustavite invazijo!« in poudarjali, da novinarji migrante napačno predstavljajo kot »begunce«, čeprav to niso. Eden od protestnikov, ki se je tokrat prvič podal na ulice, je rekel: »Prejšnja leta se nisem ukvarjal s tem vprašanjem. Vendar pa sedaj čutim, da moram zaščititi svoje otroke, saj ne vem, kaj se lahko na Lampedusi zgodi v prihodnosti.« Drugi protestnik je rekel, da imajo prebivalci Lampeduse vsega dovolj in da nočejo migrantskih kampov s šotori na svojem otoku. »To je naše sporočilo Evropi in italijanski vladi,« je dodal. Domačini so se zbrali tudi zato, ker nasprotujejo ustanovitvi tovrstnih taborišč na Lampedusi. Niso pa bili edini, ki so protestirali ta dan, saj je prišlo do protesta tudi med afriškimi migranti, ki so mnenja, da jih predolgo zadržujejo na otoku, in zahtevajo, da jih oblasti čim prej premestijo na celinski del Italije. Zahtevali so tudi nove zaloge živil in »boljši življenjski standard«. Ob tem so blokirali ceste z na hitro sestavljenimi zaporami in preprekami.

Salvini: Gre za vojno napoved Evropi!

Če se zdi, da je Giorgia Meloni omilila svojo protimigrantsko retoriko, pa tega ne moremo reči za njenega namestnika in podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija, ki je v vladi tudi minister za infrastrukturo in transport. Salvini je jasno izrazil svoje stališče, da migracije, ki smo jim priča, niso nekakšen spontan fenomen, temveč gre za »vojno napoved Evropi«. Ob tem je izpostavil, da ne gre le za težavo, s katero se sooča Lampedusa, temveč da lahko to povzroči »kolaps celotne italijanske družbe«. Po njegovih besedah za migracijami stojijo različne kriminalne združbe, hkrati pa je mnenja, da je Evropska unija Italijo pustila na cedilu pri obrambi njenih kopenskih in predvsem morskih meja. V luči evropskih volitev prihodnje leto podpira združevanje evropskih konservativcev, odraz tega pa je bilo tudi srečanje desnih politikov na shodu v Italiji, ki ga je organiziral Salvini s svojo Ligo. Srečanja se je udeležila tudi Marine Le Pen, obraz političnega konservatizma v Franciji in voditeljica Nacionalnega zbora. Na samem shodu je tudi Le Penova poudarila pomembnost združevanja evropskih desnih strank pri obrambi Evrope pred množičnimi migracijami. »Branimo naše tradicije, naše identitete, naše pokrajine … Branimo naše narode pred poplavo migrantov,« je izjavila v povezavi z dogajanjem na Lampedusi. Se je pa Le Penova na shodu obregnila tudi ob Salvinijevo koalicijsko partnerico in italijansko premierko, ko je dejala: »Tisti voditelji, ki ne sprevidijo, da množični prihodi migrantov na Lampeduso predstavljajo nevarnost in so razlog za preplah, imajo težave.« Ob tem je dodala, da obstajajo voditelji, ki »opravičujejo svojo strahopetnost tako, da trdijo, da ni druge alternative«. Čeprav Le Penova ni omenjala italijanske predsednice vlade poimensko, so mnogi prepričani, da so bili tovrstni komentarji namenjeni prav njej.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice