Francija se utaplja v islamističnem nasilju

Projekt multikulturnosti je smrtonosna norost. Francija se utaplja v islamističnem nasilju. Nov napad na nedolžne mimoidoče v francoski prestolnici. Mladi islamistični morilec je povratnik nasilnih dejanj »v imenu Alaha«. Županji provincialnega mesta zagrozili z obglavljenjem.

V soboto zvečer je prišlo v francoski prestolnici do novega smrtonosnega napada islamista. V večernih urah je na nabrežju Grenelle v bližini Eifflovega stolpa napadalec z nožem in kladivom umoril eno osebo, dve pa ranil. Napadalec je štiriindvajsetletnega nemškega turista filipinskega rodu med vzkliki Alah je velik z nožem večkrat zabodel v hrbet, ramo in glavo ter ga smrtno ranil. S kladivom je nato po glavi udaril še britanskega turista, ki se je po nabrežju sprehajal z ženo, s kladivom pa je ranil tudi tretjo osebo. Ranjenca so za prvo silo oskrbeli pariški gasilci, policisti pa so s šokerjem podrli napadalca in ga aretirali.

Nasilni povratnik

Po prvih podatkih gre za Armanda R., 26-letnika, rojenega v Neuilly-sur-Seine, sicer pa iranskega rodu. Napadalec je svoje dejanje upravičeval, češ da je v letošnjem spopadu med Hamasom in Izraelom »Francija v vojni na strani Izraela«, dejal pa je tudi, da »ne more več prenašati muslimanskih žrtev v Palestini in Afganistanu«, zaradi česar se je odločil za »pot mučeništva«.

Ni prvič, da se je Armand podal na pot morilskega »mučeništva« v imenu Alaha. Leta 2016 je v bližini katedrale Notre-Dame že mahal s kladivom, in sicer se je lotil policista. Njegov napad so tedaj oblasti,

kot je navada v takšnih primerih, opravičevale s »psihičnimi težavami«, vseeno pa so ga za štiri leta poslali za zapahe, kjer se očitno ni pokesal. Zaradi islamističnega radikalizma naj bi bil sicer »pod nadzorom«, kar pa očitno ni bilo zadosti, da bi mu preprečili nasilnost.

Grožnje županji

Francija ima težave z islamističnim nasiljem, kar se je transparentno izkazalo pretekli mesec v vasi Crépol, ko je skupina mladcev migrantskega izvora iz bližnjega mesta s kriki »tu smo, da pobijamo belce« z noži napadla mlade domačine na vaškem plesu. Eden od napadenih je izgubil življenje, šestnajst pa jih je bilo ranjenih.

Marie-Hélène Thoraval, županja mesta Romans-sur-Isère, je dejala, da so bili vsi napadalci iz njenega mesta, konkretno iz četrti Monnaie. Po njenih besedah gre za predel, v katerem vladajo islamisti, v katerem je preprodaja mamil družinski posel, kjer policijska vozila zasujejo s kamenjem, takoj ko se zapeljejo v četrt, in kjer odklanjajo vsakršno integracijo v francosko družbo. Županja je bila tudi kritična do državne oblasti, policije, nevladnikov in medijev, ki skušajo islamistično nasilje na vse pretege prikriti, vsako dejansko ali namišljeno krivico, ki naj bi se zgodila kakšnemu migrantu, pa napihnejo v nacionalni problem. Pozvala je tudi k višjim kaznim in ostrejšemu pristopu, ker navodila notranjega ministrstva za boj »proti ljudem z nižjo stopnjo izobrazbe« po njenem ne delujejo pri ljudeh, ki izobrazbe sploh nimajo in jih ženeta le divjaštvo in nasilje.

Zato tudi ni nič čudnega, da je že dobila anonimne grožnje. Med drugim ji je neznanec napovedal, da jo bo v mesecu dni obglavil in »se žogal z njeno glavo«.

Avtor: Bogdan Sajovic

Tekst je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice