Bo Bruselj zahteval obvezno delitev zalog od držav članic zaradi energetske krize?

Zadnji Sovjetski voditelj Mihail Gorbačov naj bi nekoč pripomnil, da je Evropska unija le »Sovjetska zveza v zahodnjaških oblačilih«. Glede na vse bolj totalitaren odnos Bruslja predvsem do vzhodno- in srednjeevropskih držav članic se zdi, da se njegove besede na nek način uresničujejo.  

Bruselj se pri tem poslužuje – vsaj zaenkrat – mehkega totalitarizma in prikritega izsiljevanja. Spomnimo se kako so iz Bruslja zagrozili Poljski, da bodo ukinili sredstva tistim občinam, ki so nasprotovale teoriji spola in normalizaciji LGBT ideologije. Prav tako je Bruselj nenehno grozil s sankcijami Madžarski in Poljski, kritičen pa je bil tudi do Slovenije pod prejšnjo vlade, češ da le ta omejuje svobodo tiska.

Sedaj pa je predlog vodje Evropske ljudske stranke in osrednjega politika iz Bruslja, Manfreda Webra, naletel na nove kritike, da spominja na čase komunizma. Zaradi krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, je Weber namreč predlagal, da naj države »delijo« svoje zaloge plina, in sicer preko »obvezujočih mehanizmov«, ki bi rešili energetsko krizo s katero se lahko soočajo Nemčija in druge države. Njegov predlog je med drugim že kritiziral madžarski pravni izvedenec Máté Tóth, ki je mnenja, da takšen načrt močno spominja na zaplenitve v času komunizma in Sovjetske zveze.

Ravno Madžarska je država, ki bi morala verjetno »deliti« svoje zaloge, ki jih še vedno prejema od Rusije, saj kljub temu, da je obsodila vojno v Ukrajini, ni podprla sankcij proti Rusiji in se odrekla njene nafte, zaradi tega, ker bi to močno prizadelo njeno prebivalstvo. Medtem ko se zato sooča z mnogimi kritikami iz drugih držav, bi te iste države očitno brez težav prejele njene zaloge.

Kot poroča poljski portal Remix News naj bi bil Webrov predlog prav zares »neprostovoljen« oziroma obvezen, saj poziva k vzpostavitvi že omenjenih »obvezujočih mehanizmov« na ravni celotne Evropske unije. Lahko predvidevamo, da bi to pomenilo, da bi bile članice z velikimi zalogami, kot je Madžarska, dolžne deliti svoje energetske vire z državami, ki podpirajo sankcije.

Weber je prav tako v intervjuju za nemški časopis Tagesspiegel predlagal vrh, na katerem bi razpravljali o »pravični distribuciji« naravnega plina, v Juliju. »Evropa se mora nujno opredeliti glede obvezujoče solidarnosti. Ne želim si nove zmede, kot ob pandemiji, ko so vsi zaprli meje in si sami priskrbeli maske«, je še povedal.

Avtor: A. S.

 

Zadnje novice