Alternativi za Nemčijo še naprej raste priljubljenost med volivci, glavni razlog migrantska problematika

V Nemčiji konservativni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) močno raste podpora, ki se je v zadnjem leto skoraj podvojila. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi danes AfD volilo kar od 19 do 20 odstotkov nemških volivcev. Na nedavnih volitvah se je prvič zgodilo tudi, da je kandidat Alternative za Nemčijo postal voditelj okrožja Sonnenberg v zvezni deželi Turingiji. Ankete kažejo celo, da je AfD po priljubljenosti prehitela vladajoče socialne demokrate, ki beležijo 17-odstotno podporo. Če bi bile volitve danes bi postala AfD druga največja stranka v nemškem zveznem parlamentu, na prvem mestu pa je zveza Krščansko demokratske zveze Nemčije in Krščansko socialne unije na Bavarskem, ki bi prejela 29 odstotkov glasov.

Alternativa za Nemčijo je zaradi svoje bolj stroge migrantske politike označena za »skrajno desno«, čeprav gre za običajno konservativno stranko. Vendar pa je zato njen vzpon povzročil veliko razburjenje v medijih in nemški politični areni. V Nemčiji prevladuje precejšnje nezadovoljstvo zaradi inflacije, vojne v Ukrajine in deindustrializacije, vendar pa so glavni razlog za veliko podporo AfD-ju verjetno množične migracije, ki skozi neskončen pritok množic iz tretjega sveta vse bolj spreminjajo nemško družbo. Kot poroča novičarski portal Remix News moramo le pogledati poročanje o migrantskih težavah samo v mesecu juniju, da nam postane jasno, zakaj AfD pridobiva vse več Nemcev.

Celo osrednji mediji, ki so naklonjeni migracijam in multikulturalizmu, ne morejo več ignorirati vseh težav, povezanih z migranti. Alternativa za Nemčijo, ki jo ti isti mediji označujejo za »skrajno«, njen vzpon pa za »zaskrbljujoč«, češ da naj bi ogrožal demokracijo, je edina stranka, ki predlaga zaustavitev množičnih migracij. Medtem ko desnosredinska Krščanske unija, katere prejšnja voditeljica, kanclerka Merkel, je tudi odprla vrata Nemčije migrantom, zaradi tega nima na tem področju kredibilnosti, nekatere druge stranke povečajo celo stopnjevanje in povečanje migracij.

Predvsem trenutna vlada je naklonjena migrantom, ki predstavljajo iz leta v leto vse večjo težavo za Nemčijo. Tako je osrednji medij Der Spiegel objavil v juniju posnetke pretepov med migrantskimi klani v Porurju. Slednji so namreč velikokrat v medijih zaradi množičnih pretepov, strelskih obračunov in tudi obsežnih ropov muzejev. Naslednja problematika se pojavlja na javnih bazenih, kjer velike skupine mladih migrantov velikokrat povzročajo težave, od medsebojnih pretepov, do spolnega nadlegovanja deklet in splošnega nadlegovanja obiskovalcev. Prav tako se v vseh večjih mestih pojavljajo tolpe migrantov, ki terorizirajo domače prebivalstvo. Ravno zaradi tovrstnih problemov, ki jih niti osrednji mediji ne spregledajo več, saj prinašajo veliko ogledov, pa Alternativi za Nemčijo raste podpora. Nemcem je očitno dovolj multikulturalizma.

Avtor: A. S. 

Zadnje novice