Zahodni Balkan: Med Slovenci v Dalmaciji in Črni gori

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je konec novembra dva dni mudila pri slovenskih rojakih v Dalmaciji in v Črni gori. Prvi dan je obiskala Slovence, ki živijo in delujejo v Zadru in Splitu, drugi dan pa Slovence v Dubrovniku in Podgorici.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklič si je med drugim v svojem mandatu zadala cilj obiskati in srečati se s kar največ Slovenci, ki živijo v diaspori in v zamejstvu. Takšni obiski so izrednega pomena zaradi boljšega spoznavanja stvarnosti in utripa življenja slovenskih skupnosti, kar pomaga pri načrtovanju dela Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa tudi zato, ker se s tem krepi in utrjuje povezanost slovenskih rojakov po svetu z matično domovino. Takšna povezanost je dodatna motivacija pri ohranjanju slovenske identitete in daje zagon našim rojakom pri njihovem delu.

V Zadru in Splitu

V Zadru na Hrvaškem se je ministrica srečala s predsednico in članicama Slovenskega društva Lipa, ki je aktivno predvsem na kulturnem področju. Znani so po organizaciji likovnih kolonij, ki vsako leto združujejo predvsem ljubiteljske slikarje iz Slovenije pa tudi iz Hrvaške ter aktivno sodelujejo na vsakoletnem dogodku Dnevi kulturne raznolikosti, ki ga pripravlja mesto Zadar. Redno organizirajo prireditve ob dnevu človekovih pravic in Prešernovem dnevu, izdajajo knjige, organizirajo izlete in na druge načine ohranjajo slovensko srce in slovensko besedo v Zadru. Prav pouk slovenščine pa je nekaj, kar jim v zadnjem času še posebej manjka, saj želijo prenašati in krepiti znanje slovenskega jezika tudi med najmlajšimi. V Splitu je ministrica Jaklitscheva obiskala Slovensko kulturno društvo Triglav; sprejeli so jo predsednik mag. Cveto Šušmelj, voditelji posameznih sekcij društva in nekdanji častni konzul Republike Slovenije v Splitu Branko Roglić. Društvo Triglav je najstarejše in največje društvo v Dalmaciji, saj bo prihodnje leto zaznamovalo že 30-letnico. Zelo ponosni so na čipkarsko sekcijo, ki izdeluje prave idrijske čipke, med drugim so njihove čipke vtkane v prt, ki so ga podarili papežu Frančišku, in v prt, ki krasi oltar v baziliki na Brezjah. V knjižnici društva je članom na voljo 4000 knjig, skupaj pa hodijo tudi v hribe, negujejo slovenščino pri dopolnilnem pouku slovenskega jezika in izdajajo časopis Planika. Pri društvu delujeta tudi likovna in dramsko-recitacijska sekcija ter pevski zbor. Slednji je imel tistega dne ob 25-letnici svojega obstoja gala koncert, na katerem je bila tudi ministrica Jaklitscheva. To priložnost so izkoristili tudi za podelitev priznanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pevcem za dolgoletno sodelovanje, priznanja pa so prejeli iz rok ministrice, ki je vse zbrane tudi pozdravila ter se jim zahvalila za njihovo predano delo in zvestobo Sloveniji in slovenstvu.

Pot v Dubrovnik

Drugi dan obiska (27. november) ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch na Zahodnem Balkanu je bil namenjen srečanju z rojaki, ki živijo in delujejo v Dubrovniku na Hrvaškem in v Črni gori. V Dubrovniku se Slovenci združujejo v Slovensko društvo Lipa. Ministrici je presenečenje pripravila mlajša članica društva Eva, ki je slovensko delegacijo ob prihodu pričakala v narodni noši. Člani so gostji predstavili svoje delo, izzive, s katerimi se soočajo, in načrte za prihodnost. Nekoč so na jug Hrvaške pogosto vabili slovenske umetnike, zbore in druga društva, zadnja leta pa se povezujejo predvsem s slovenskimi društvi, ki delujejo na Hrvaškem. Organizirajo različne prireditve, ki se jih z veseljem udeležijo tudi drugi, ne le slovenski rojaki, v zadnjih letih pa so se veliko ukvarjali tudi z lutkovno upodobitvijo znanih slovenskih pravljic. Tako kot drugim društvom je tudi njim epidemija otežila osebna srečevanja in aktivnosti. Ministrica jih je spodbudila, da k ustvarjanju društvenega dogajanja povabijo tudi mlajše generacije. Kot marsikje tudi oni iščejo načine, kako bi pritegnili tiste Slovence, ki za zdaj še ne čutijo potrebe po tovrstnem ohranjanju slovenske identitete.

V Črni gori

Ministrica Helena Jaklitsch je obiskala še rojake v Črni gori. Srečala se je s predsednikom Društva Slovencev Vida Matjan Igorjem Kraljem in nekaterimi člani, srečanja pa se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Črni gori Gregor Presker. Društvo povezuje Slovence, ki živijo v Podgorici, pa tudi posameznike iz bolj oddaljenih krajev. Do epidemije so se člani tedensko srečevali v svojih prostorih; zdaj pa znova obujajo društveno življenje: pripravili so skromno martinovanje. Društvo se povezuje s Slovenijo, še posebej so živi stiki z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, povezani pa so tudi z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Podgorici. Organizirajo različna gostovanja in se udeležujejo poletnih tečajev slovenskega jezika. Člani društva so veseli, da imajo že sedmo leto možnost svoje znanje slovenščine utrjevati in nadgrajevati na tečaju, ki si ga želijo še obogatiti. Zlasti mlajši se želijo dobro naučiti jezika, saj se marsikdo med njimi odloči za študij v Sloveniji. Ministrica se je društvu zahvalila za prijeten sprejem in jih spodbudila, da še naprej iščejo načine, s katerimi bi še bolj poživili svoje delovanje in aktivnosti. Zadnji dan svoje poti se je ministrica srečala tudi s slovenskima duhovnikoma salezijancema, ki delujeta v Podgorici, Janezom Mirtkom in Rudijem Tislom.

Avtor: Lucija Kavčič

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice