(NAJBOLJ BRANO 2021) Branko Grims ob obletnici bitke pri Sisku: Danes je zgodovinski praznik slovenske identitete!

(Objavljeno 22. junija 2021)

Danes, 22. junija je obletnica za Slovence nadvse pomembne bitke pri Sisku, kjer so se leta izkazali slovenski bojevniki predvsem iz Kranjske, pa tudi iz Koroške in Štajerske. Zmagoslavno vojsko je vodil Andrej Turjaški iz plemiške rodbine Auersperg. Odločilno vlogo v bitki pa je imela tudi kranjska konjenica na čelu z Adamom Ravbarjem iz plemiške družine Rauber.

Na pomembnost te bitke je spomnil tudi Branko Grims z naslednjim zapisom na družbenih omrežjih:

“Danes je 22. junij, zgodovinski praznik slovenske identitete!
Slovenci smo bili skozi vso zgodovino vrhunski vojaki in obletnica ene najbolj veličastnih zmag Slovencev zasluži vse spoštovanje. 22. junija 1593 je potekala bitka pri Sisku, ki je v zgodovini zabeležena kot zmaga Slovencev (Kranjcev) nad Turki. Jedro enot, ki so se odzvale obupnemu klicu na pomoč hrvaške posadke Siska in pod vodstvom Andreja Turjaškega porazile kar trikrat močnejo osmansko vojsko ter jih potolkle do tal, smo bili namreč Slovenci. Zmaga v bitki pri Sisku nas Slovence postavlja enakopravno ob bok največjim narodom Evrope, saj smo Evropo obranili v enem najtežjih trenutkov, ko bi zmaga Turkov in torej radikalnega islama pomeničla konec neponovljive evropske civilizacije. Slovenci smo lahko upravičeno ponosni na svoje vojaško tradicijo in svojo zgodovino!
Moderna Evropa in z njo tudi Slovenija, je nastala in preživela samo zato, ker se je z orožjem obranila pred prodirajočimi islamskimi osvajalci. Zato smo Slovenci to, kar smo!!
Zgodovina nam s tem pošilja dragoceno sporočilo za prihodnost, če ga le hočemo razumeti…!”

 

Zadnje novice