Ministrica Jaklitscheva med Slovenci v Argentini: 66. Slovenski dan

Ministrica Helena Jaklitsch je prvi dan obiska med rojaki v Argentini, 8. oktobra 2021, obiskala slovensko skupnost v Berissu v La Plati in Slovensko pristavo v Castelarju, ter se je pogovarjala z lektoricama in učiteljico o poučevanju in ohranjanju slovenskega jezika.

Ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jakitsch  sta z veleposlaništva Republike Slovenije v Buenos Airesu spremljala veleposlanik Alain Brian Bergant in Urška Učakar. Drugi dan obiska pri rojakih v Buenos Airesu pa je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu začela pri najmlajših. Obiskala je slovensko osnovno šolo Antona Martina Slomška, ki že več kot 70 let deluje v okviru Slomškovega doma v Ramosu Mejii in jo ta čas obiskuje 41 otrok. Po petju slovenske in argentinske himne ter dvigu obeh zastav se je ministrica kratko pogovorila z najmlajšimi, ki jim je predstavila tudi tradicionalni slovenski zajtrk, nato pa je skupaj z njimi posadila drevo, ki jih bo še veliko let spominjalo na to srečanje.

Srečanje s poslovneži

Sledilo je srečanje s predsednikom in z odborniki Slomškovega doma ter obisk Rožmanovega doma, kjer bivajo starostniki, ter podjetja Interpack, ki sodi v skupino HZ, poslovno skupino zavednega Slovenca Hermana Zupana, in je med vodilnimi podjetji za izdelavo embalaže v Latinski Ameriki ter največje tovrstno podjetje v Argentini s 1.500 zaposlenimi v Argentini, Braziliji in Čilu. Nato se je ministrica srečala še s člani upravnega odbora novoustanovljene Slovensko-argentinske gospodarske zbornice (SIAR), potem pa pohitela v Slovenski dom San Martin na srečanje s članicami Zveze slovenskih mater in žena ter nazadnje še s predsednikom in z odborniki Slovenskega doma v San Martinu.

 Slovenski dan

Nedelja, 10. oktobra, je bila med Slovenci v Argentini še posebej slovesna, saj so zaznamovali že 66. Slovenski dan, hkrati pa praznovali 65 let slovenskega doma Naš dom San Justo. Slovenski dan je vsakoletna osrednja prireditev slovenske skupnosti v Buenos Airesu, letos pa se ga je z veseljem udeležila tudi ministrica Helena Jaklitsch. Dogajanje se je začelo s slovesno mašo v stolnici v San Justu, ki jo je vodil duhovnik Jure Rode, slovenski pevski zbor iz San Justa pa je mašo spremljal s petjem. Po maši so zbrani odšli v Naš dom San Justo, kjer je sledilo dviganje slovenske, argentinske in evropske zastave ter zajtrk. Sledila je slovesna akademija, na kateri so zbrane nagovorili predsednik krovne organizacije Slovencev Zedinjene Slovenije Jure Komar, slovenski veleposlanik v Buenos Airesu Brian Alain Bergant in ministrica Jaklitscheva, ki se je slovenskim rojakom v Argentini zahvalila za zgled zvestobe slovenstvu, duhovni tradiciji naroda, ki v sebi nosi tisočletno zgodovino, in zaželela, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. »Želim si, da bi tudi v prihodnje ohranjali povezanost med seboj, pa tudi z domovino svojih prednikov. Za nas, ki živimo v Sloveniji, ste neodtujljiv del našega naroda. Brez vas slovenski narod ni popoln,« je dejala ministrica in se jim zahvalila za njihov prispevek k priznanju in uveljavitvi Slovenije pred tridesetimi leti.

Podelitev priznanj

Ob tej priložnosti je ministrica Jaklitscheva podelila priznanja ustanovam, ki so letos in lani zaznamovale pomembne obletnice delovanja: Slomškovemu domu Ramos Mejia za 60-letnico delovanja, Slovenskemu domu Carapachayu za 50-letnico, Slovenskemu domu San Martin za 60-letnico, Slovenski osnovni šoli Franceta Balantiča za 70-letnico, Slovenski mladinski organizaciji Slovenska dekliška organizacija (SDO) in Slovenska fantovska zveza (SFZ) za 60-letnico in mešanemu pevskemu zboru San Justo za 50-letnico delovanja. Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar se je v imenu zbranih ministrici zahvalil za vse njeno delo in dejal, da so jo poimenovali ministrica srca, potem pa je sledil lep in domoljuben kulturni program, poln slovenske pesmi, plesov in verzov. Oblikovali so ga pevski zbor Ex Corde, slovenski pevski zbor San Justa pa tudi najmlajši. Nastopila je tudi Rast 50, dijaki, ki so letos končali slovenski srednješolski tečaj dr. Marka Bajuka.  Slovenski dan se je zaokrožil s priložnostjo za klepet in srečanje po dolgem obdobju brez tovrstnih prireditev.

Izzivi skupnosti

V nedeljo popoldne se je ministrica srečala še s predsednikom in z odborniki Zedinjene Slovenije, krovne organizacije povojne slovenske skupnosti v Argentini, ki združuje predstavnike vseh šestih domov. Odborniki so predstavili svoje dejavnosti in skrbi. Skupnost, ki jo povezujejo trije glavni stebri: slovenske maše, slovenske šole in družine, je zadnja leta postavljena pred številne izzive, še posebej na področju duhovne oskrbe in učenja jezika. Za mnoge otroke slovenščina namreč ni več materni jezik, zato je treba iskati nove oblike, ki bodo za otroke zanimive. Tudi vzdrževanje velikih društvenih prostorov postaja vse bolj zahtevna naloga, saj število članov skupnosti upada tudi zaradi selitev članov v Slovenijo, svojo ceno pa terja tudi epidemija.

Ministrica Jaklitscheva dan sklenila v družbi mladih iz dveh Mladinskih organizacij SDO (Slovenska dekliška organizacija) in SFZ (Slovenska fantovska zveza). Srečanja se je udeležilo okoli sedemdeset mladih. Ti so ministrici predstavili svoje aktivnosti, katerih glavni cilj je medsebojno povezovanje in ohranjanje slovenstva s pomočjo športa, kulturnih prireditev in drugih dejavnosti. Ministrici so postavili veliko vprašanj o njej, njenem delu, o Sloveniji in tudi o njihovih slovenskih vrstnikih. V sproščenem pogovoru je ministrica dejala, da jo je izredno razveselilo, da so se pogovora udeležili v tako velikem številu. Pozvala jih je, naj ohranijo ljubezen do svojih korenin, naj ohranijo slovensko besedo, ker so prav oni prihodnost slovenstva v državi pod Južnim križem.

Avtor: Lucija Kavčič

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice