20. Koroški Kulturni dnevi v Ljubljani

Z odprtjem razstave Slike dneva slikarja koroškega Slovenca Gustava Januša v ljubljanski Galeriji Družina so se 6. aprila začeli letos že 20. Koroški kulturni dnevi, ki bodo trajali do 28. aprila. Odprtja razstave se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Koroške kulturne dneve prirejajo Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza iz Celovca, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev iz Ljubljane. Zvrstilo se bo kar enajst dogodkov, od razstave in lutkovne ter gledališke predstave, likovne razstave in recitala do koncerta in predstavitev knjig. Začeli so se, kot že omenjeno, z odprtjem razstave z naslovom Slike dneva v Galeriji Družina. Slikar in pesnik Gustav Januš iz Breznice pri Šentjakobu na avstrijskem Koroškem na tokratni razstavi, ki bo v Galeriji Družina na ogled do konca Koroških kulturnih dni, razstavlja 40 slik iz zadnjega obdobja svojega ustvarjanja. Gustav Januš se je rodil leta 1939 v Selah. Za svoje umetniško ustvarjanje je prejel več nagrad, med drugim evropsko Petrarcovo nagrado leta 1984, nagrado Prešernovega sklada leto kasneje, leta 2008 Tischlerjevo nagrado in leta 2015 zlatnik poezije. Njegovo razstavo je predstavil podpredsednik Slovenske prosvetne zveze dr. Janko Malle, odprla pa jo je avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer. Za uvod je zapel kvartet Dobniško jezero iz Loč v sestavi Nada Zerzer, Katja Osterc, Simon Triessnig in Jakob Koschutnig.

Predstavitve knjig

Naslednjega dne je bila v dvorani Slovenske matice predstavitev novih koroških slovenskih publikacij: zbirke pesmi Egija Gašperšiča (1936, Kropa)  z naslovom Kaj vam pa jaz povem. Izbrane skladbe jubilejnega zbornika z naslovom Koroška poje: zlatih 50 let: 1972–2022«, knjige Marie Bartoloth (1938, Gorje na Zilji) z naslovom Mijalca Majalca: Ziljska basen, ki ji je priložen CD s pravljico v ziljskem narečju, ter novega dvojezičnega zemljevida občine Sele. V dvorani Slovenskega centra Pen in DSP je istega dne potekalo literarno branje koroških slovensko in nemško pišočih avtoric Mostovi nad bregovi: pesnice, umetnostne zgodovinarke in fotografinje ter predsednice Zveze koroških pisateljev in pisateljic Gabriele Russwurm-Biro (1966, Dunaj), pesnice, pisateljice, prevajalke in profesorice slovenščine in angleščine Ivane Kampuš (1947, Tešinja pri Šentjakobu v Rožu) in pesnice, pisateljice za otroke in odrasle, dramaturginje, režiserke in organizatorke v kulturi Karin Prucha (1964, Dunaj). Gostje je predstavila pisateljica Tanja Tuma, predsednica SC Pen.

Razstava in predstavi

V atriju ljubljanske Mestne hiše so 8. aprila odprli razstavo Solidarnost na meji ob recitalu Beseda je kulturnemu človeku dragulj. Nastopili sta gledališka in filmska igralka ter glasbenica Lara Vouk in gledališki igralec, režiser, radijski in televizijski voditelj Aleksander Tolmaier ob glasbeni spremljavi perkusionistke in učiteljice tolkal Nataše Konzilia. Sledila je predstavitev dvojezične knjige Solidarnost ob meji. Zapuščina Janka Messnerja. O pisatelju in dramatiku profesorju Messnerju je govorila pesnica in esejistka mag. Lidija Golc, razstavo in dokumentarni zbornik pa sta predstavili njegova urednica dr. Elena Messner, literarna znanstvenica in prozaistka, ter grafična opremljevalka knjige in razstave Dana Rausch. Razstava bo v atriju na ogled do 20. aprila. V soboto, 9. aprila, je bila v Mini Teatru Lutkovna predstava Jumanji otroške lutkovne skupine Kakodolgoše KPD Šmihel. Režiral jo je Andrej Adamek, ki je skupaj z Matejo Šušteršič poskrbel tudi za koncept, besedilo in sceno. Mateja Šušteršič je izdelala tudi lutke, mentorica pa je bila Kristina Trap-Jernej. V zgodbi sedem deklet in dva fanta odkrije pustolovski svet igre Jumanji. S solidarnostjo in pogumom premagajo vse težave in nevarnosti na 35 minut dolgi poti skozi živalsko džunglo. Istega dne je bila v okviru Koroških kulturnih dni v dvorani JSKD odigrana tudi dvojezična gledališka predstava Teatra Šentjanž za otroke in mlade po srcu z naslovom Vas! Kaj?: Was? Dorf! Režirala jo je Alenka Hain iz Kranja, ki je diplomirala v Ljubljani in Amsterdamu. Gledališka režiserka, avtorica dramskih in kratkih proznih besedil Alenka Hain od 1995 deluje na Koroškem. V predstavi nastopata dva pripadnika mlajše generacije: v Celovcu rojena ter zdaj na Dunaju in v Pliberku delujoča gledališka igralka Johanna Hainz ter koroški gledališki igralec, režiser, radijski in televizijski voditelj Aleksander Tolmaier.

Sto let kasneje

Slovesni koncert Koroška pesem prek meja je v nedeljo, 10. aprila, zvenel v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Nastopila je Tamburaška skupina »Tamika« iz Železne Kaple pod vodstvom Tatjane Pirker in Oktet Suha iz Podjune pod vodstvom Iztoka Kocena. Večino programa Okteta Suha so tudi tokrat predstavljale koroške slovenske ljudske in že ponarodele sodobne pesmi, vmes pa tudi kakšna v nemškem in angleškem jeziku. Tamburaši Tamike pa so v svoj repertoar vključili znane melodije slovenskih in hrvaških skladateljev ter enega francoskega. Po enodnevnem premoru so se Koroški kulturni dnevi spet nadaljevali v dvorani Slovenske matice, kjer je potekala predstavitev knjižnega daru SPZ – Slovenske prosvetne zveze za leto 2022 ter bogate in pestre literarne revije Rastje 15, ki jo je uredil dr. Miha Vrbinc. Knjižni dar SPZ tokrat sestavljajo Koroški koledar 2022 s spominsko in aktualno kulturno-politično vsebino, Pasje kvatre / Hundsjahre. Dnevniški zapiski iz pregnanstva 1942 in 1943 Gabrijela Wuttija, dvojezična slikanica Birgit Hohensasser-Schlebir Medvedki v raju 2.0 / Erdbären im Paradies 2.0 in dvojna avdiozgoščenka Gorjanska serenada, ki jo je posnel Mešani pevski zbor Gorjanci iz Kotmare vasi. Publikacije so predstavili dr. Valentin Sima za SZI – Slovenski znanstveni inštitut v Celovcu, Irena Destovnik in Stana Anželj za SPZ in DSPA – Društvo slovenskih pisateljev in pisateljic v Avstriji ter kot moderatorka mag. Lidija Golc. 13. 4. je prav tako v dvorani Slovenske matice potekala premierna predstavitev zbornika Koroški plebiscit – 100 let kasneje, ki ga je uredil Danijel Grafenauer. Enajst slovenskih in avstrijskih avtorjev ter en madžarski z interdisciplinarnimi pogledi odstirajo kopreno z nekaterih manj znanih dogodkov in procesov, ki se nanašajo na vzroke plebiscita na Koroškem in na njegove posledice vse do leta 2020. V letošnjem marcu izdani zbornik sta poleg urednika in soavtorja dr. Grafenauerja predstavila še predsednik SM prof. dr. Aleš Gabrič in soavtorica prof. dr. Marija Wakounig z Univerze na Dunaju.

Zaključek dogodka

Zadnji dan Koroških kulturnih dni v Ljubljani bosta gostili Slovenska matica in Galerija Družina. Tako bo 28. aprila ob 11. uri v dvorani Slovenske matice potekal pogovor na temo Izkušnje slovenskih založnikov na Koroškem, Njegovi udeleženci pa bodo založnik, urednik, avtor knjižnih in TV-uspešnic, večkrat nagrajeni kritični publicist profesor Lojze Wieser, zgodovinar in slovenist, (so)avtor vrste razprav in knjig, urednik, prevajalec in dejaven prenoviteljski kristjan mag. Hanzi Filipič s celovške Mohorjeve družbe ter moderatorka, profesorica slovenskega in ruskega jezika, avtorica strokovnih besedil in več pesniških zbirk mag. Lidija Golc. Zaključek Koroških kulturnih dni bo istega dne ob 18. uri v Galeriji Družina. Takrat kjer bodo zaprli tudi razstavo Gustava Januša, ki bo ob tem za slovo prebral nekaj svojih pesmi. Za spremljevalno glasbo bosta poskrbela harmonikarja Neža Žagar in Sašo Gale iz DSAP.

Avtor: Lucija Kavčič

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice