Žan Žalec: “Nekaterim se gre za dobro Slovencev, drugim pa za lastno samopromocijo”

Žan Žalec je predsednik Slovenske demokratske mladine Kranj in eden od ustanovnih članov edine desničarske nevladne organizacije v Sloveniji, Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Ob nedavnih poplavah, ki so doletele naš narod je bil med prvimi prostovoljci na terenu, obenem pa je pomagal organizirati prostovoljne akcije domoljubne mladine in članov SDM Kranj za pomoč prizadetim v poplavah. Z njim smo se na kratko pogovarjali o omenjenih akcijah, zbiranju pomoči in drugi temah, povezanih z letošnjo naravno nesrečo.

Ob naravni katastrofi, ki je doletela to poletje Slovenijo, ste se v SDM Kranj precej hitro mobilizirali in žrtvam poplav priskočili na pomoč. Ob tem  so se vam pridružili tudi mladi pripadniki drugih desnih skupin, kot so denimo Rumeni jopiči. Povejte nam kaj več o tem?

Res je, že takoj prvi dan naravne katastrofe, to je bil petek 4. avgusta, smo uspeli mobilizirati več naših članov in simpatizerjev. Na terenu smo prvih 10 dni pomagali dobesedno vsak dan, kasneje pa po potrebi. Delovali smo organizirano in sistematično, odzivali smo se na potrebe na terenu in koordinirali naše ekipe. Na določenih lokacijah so na pomoč priskočili tudi člani in simpatizerji nekaterih desnih organizacij, prav tako pa tudi navijaške skupine. Pohvala za vse fante, ki so se izkazali kot izredno marljivi in delovni ljudje.

Zdi se, da se levičarski nevladniki niso bili sposobni tako hitro organizirati in pomagati Slovencem v nesreči. Ste jih vi opazili kje »na terenu«? 

Edini ki so ob izrednih situacijah sposobni takojšnje in učinkovite mobilizacije so: 1.) Državne enote: gasilci, reševalci, vojska, policija in civilna zaščita, 2.) desničarske organizacije, 3.) navijaške skupine, 4.) SDS kot politična stranka, ki se je kot prva in edina stranka odzvala takoj in številčno.

Levičarskih nevladnikov iz Metelkove 6 nisem zasledil nikjer. Ne želim biti krivičen do nikogar, sigurno so bili tudi določeni posamezniki levih nevladnih organizacij na terenu, ampak tam niso nastopili tako organizirano in na takšen način, kot smo to počeli mi. Mi smo bili na terenu z lopato in v blatu do kolen, članice inštituta 8. marec pa so organizirale tiskovno konferenco na Prešernovem trgu. Tukaj se vidi, da se gre nekaterim za dobro Slovenije in njenih prebivalcev, drugim pa samo in izključno za lastno promocijo.

Poleg vaših dejavnosti v podmladku SDM Kranj ste dejavni tudi v Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki se je prav tako ob nedavni katastrofi angažiralo z zbiranjem pomoči prizadetim v poplavah.

Res je, v prostem času sem aktiven tudi v Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je edina desna nevladna organizacija v Sloveniji. Člani in simpatizerji društva so prav tako bili aktivni na terenu, kjer so pomagali pri težjih fizičnih in gradbenih delih. Se pa pripravlja tudi nova humanitarna akcija v organizaciji društva, kjer bodo člani zbirali prostovoljne prispevke, z zbranimi sredstvi pa bodo izvedli gradbena dela na poplavljenem objektu, npr. polaganje novega poda, pleskanje sten in podobne zadeve.

Kako sicer ocenjujete odziv države in trenutne vlade na poplave in naravno katastrofo, ki je prizadela Slovenijo?

Poplave so naravna nesreča. Golobova vlada pa je nacionalna nesreča in sramota hkrati. Medtem, ko bi morali vsa razpoložljiva sredstva nameniti našim prebivalcem na poplavljenih območjih, se je vlada odločila nameniti dodatnih 6,25 milijona evrov za sofinanciranje »podpornega okolja za nevladne organizacije«, če prevedemo, za paravojsko oziroma levičarske anarhistične horde, ki so vedno na “stand by”, ko je (bo) potrebno rušiti desno vlado. Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da se je vlada 10.6.2023 odrekla 160 protipoplavnih milijonov evrov. Vse številke so objavljene na uradnih straneh Vlade RS.

Zadnje novice