Tožilstvo ne bo sprožilo postopka za prepoved Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je 17. avgusta 2021 na Vrhovno državno tožilstvo RS vložila prijavo, na podlagi katere zahteva sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot.

Gre za postopek, v katerem tožilstvo pri Upravnem sodišču RS vloži tožbo za prepoved delovanja društva. Sodišče torej odloči o izbrisu društva in ne zgolj odvzemu statusa delovanja v javnem interesu. Status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture je omenjenemu društvu maja letos podelilo ministrstvo za kulturo.

V zvezi s tem smo se obrnili na Vrhovno državno tožilstvo RS z vprašanjem, ali so se tožilci odločili za sprožitev postopka. Pojasnili so nam, da so Oddelku za civilne in upravne zadeve na Vrhovnem državnem tožilstvu RS opravili državnotožilski preizkus prijave z datumom 17. 8. 2021 in njene dopolnitve z datumom 10. 9. 2021, ki ju je podala Pravna mreža za demokracijo (PMVD) na podlagi 41. člena Zakona o društvih (ZDru-1). »Za ukrepanje državnega tožilca na podlagi te določbe po opravljeni državnotožilski presoji ni bilo podlag,« so sporočili iz tožilstva.

Vir: Demokracija

Zadnje novice