Se Sloveniji obeta nova migrantska kriza?

Domačini, ki živijo ob meji, so nas obvestili o naraščanju migracij. Luknje v obmejni ograji, polno smeti v naravi in velike skupine migrantov postajajo v Movražu in drugih obmejnih vaseh običajen pojav. Gre za ukaz vlade, da je treba sprejeti vse?

V Sloveniji se množične migracije stopnjujejo, to pa najbolj opažajo predvsem domačini, ki živijo blizu slovensko-hrvaške meje. Odzvali smo se na klic domačinke iz vasi Movraž, ki leži v Slovenski Istri blizu mejnega prehoda Rakitovec. Opozorila nas je, da vsak dan v njeno naselje prihajajo v spremstvu policije velike skupine migrantov, ki jih zatem z avtobusi čim bolj skrito pred očmi javnosti vozijo naprej v azilne domove ali na druge neznane lokacije. Movraž ni edino naselje, ki je postalo vmesna postaja migrantov, temveč je enako tudi v drugih bližnjih naseljih, kot so Gradin, Hrvoji, Pregara, Brezovica, ki leži ob mejnem prehodu, Trebeše in Sirči. Vsa naselja so v mestni občini Koper. Kot smo že poročali, so v tej občini policisti letos najbolj obremenjeni z nezakonitimi migracijami. Drugi konec tedna v oktobru so tako obravnavali kar 587 nezakonitih migrantov.

Tudi do sto migrantov na dan

Čeprav so se v manjših skupinah migranti v Movražu in v okolici pojavljali že prej, se je njihovo število močno povečalo, odkar imamo v Sloveniji novo levo usmerjeno vlado. Kot so nam povedali domačini, so takrat videvali skupine do treh, štirih ali največ petih migrantov, ki so poskušale ostati čim bolj skrite, zaradi česar migranti niso prihajali v vasi ali naselja. To se je spremenilo z novo vlado, predvsem potem ko je ta napovedala odstranjevanje ograj. Prebivalka Movraža nam je prav tako zaupala, da je zvedela od policistov, ki migrante prevzemajo ter z avtobusi in kombiji vozijo v azilne domove, naj bi se v Bosni na balkanski migrantski poti pojavljali letaki z napisi »Slovenija je svobodna«. Z drugimi besedami, gre za vabila migrantom, naj se v čim večjem številu napotijo v našo državo. Kdo stoji za temi letaki, ostaja nejasno, lahko pa domnevamo, da gre za nevladnike ali tihotapce. Danes tako v Movraž in v okoliške vasi prihaja dnevno tudi do sto migrantov, večinoma v dveh skupinah po petdeset ljudi. Policisti jih vozijo od hrvaškega mejnega prehoda Rakitovec do vasi in zatem naprej predvsem ponoči in zgodaj zjutraj.

Je vlada ukazala množično sprejemanje migrantov?

Če so prej prihajali predvsem migranti bližnjevzhodnega izvora, med njimi naj bi bili prevladovali Afganistanci, nam je domačinka povedala, da so nedavno začeli prihajati tudi iz Afrike, med drugim iz držav, kot sta Burundi in Kongo. Čeprav prevladujejo moški, naj bi jih sedaj vse pogosteje spremljale tudi družine oziroma žene in otroci. Po besedah zaskrbljene občanke prihajajo z velikimi nahrbtniki. Najbolj skrb zbujajoče pa je to, da se sploh ne skrivajo več. Prebivalka Movraža nam je takole opisala situacijo: »Deluje, kot da imajo naročen policijski prevoz. Policisti jih namreč prihajajo iskat na mejni prehod ali pa jih poberejo kje v vasi.« Pri tem je poudarila, da se je stanje spremenilo pred nedavnim, ko je opazila skupino šestih osebnih vozil z zatemnjenimi stekli v spremstvu policije, ki so peljala proti mejnemu prehodu. Od takrat naprej je opaziti poleg obmejne žične ograje, ki okoli mejnega prehoda ni bila odstranjena, smo se pa na lastne oči prepričali, da je luknjasta kot švicarski sir, veliko manj pripadnikov vojske, ki so prej stražili ob ograji, hkrati pa so se začele pojavljati večje skupine migrantov, med katerimi je naraslo tudi število Afričanov. Lahko predvidevamo, da so mejni prehod obiskali predstavniki vlade in izdali ukaz – v skladu z novo migrantsko in azilno politiko –, da se začnejo čez mejo spuščati vsi prišleki, policisti pa so postavljeni v vlogo migrantskih taksistov.

Nezakoniti migranti za seboj puščajo kupe smeti.

Obmejna ograja polna lukenj

Migranti prihajajo tudi z vlaki do zadnje postaje na Hrvaškem, do kraja Roč, in se zatem napotijo do meje, velikokrat pa imajo prevoz tudi od postaje do mejnega prehoda. To delo najverjetneje opravljajo lokalni tihotapci, ki naj bi računali za prevoz okoli tristo evrov. Med smetmi, ki jih puščajo za seboj, je opaziti tako raztrgane hrvaške dokumente o registraciji, pa tudi zdravniške izvide testiranj za določene bolezni v arabščini in angleščini ter razcefrane vozovnice in odvržene embalaže kartic sim za mobilne naprave. Če nekatere migrante na mejnem prehodu pobere policija, se drugi sami nezakonito prebijejo čez ograjo, kjer so velike luknje ali pa čez ograjo vržene odeje, ki pri prečkanju varujejo migrante pred poškodbami. Gre sicer za nizko žičnato ograjo, ki že sama po sebi ne predstavlja velike ovire. Med občani okoliških vasi se govori, naj bi policisti vozili migrante predvsem v azilni dom v Ilirski Bistrici, kar naj bi policisti neuradno tudi sami povedali, vendar pa je slišati po Sloveniji tudi, da so azilni domovi že polni in da je tudi za policiste stanje vse bolj nevzdržno.

Kjer si ne pomagajo z odejami, delajo luknje v ograjo ali pa jo uničujejo.

Domačini močno zaskrbljeni

»Za vse to je odgovorna vlada, ker to podpira in hkrati zakriva resnično število prišlekov,« je prepričana razburjena občanka, ki je zaradi takega razvoja dogodkov zelo zaskrbljena, saj se pod njenim oknom vsako noč zbirajo v središču vasi Movraž skupine migrantov v spremstvu policije, ki čakajo na prevoz. Skrbi jo predvsem za prihodnost Slovenije, saj je jasno, da bodo mnogi od teh migrantov obtičali pri nas. V Movražu sicer še ni bilo primerov kraje ali kakšnih nezakonotih dejavnosti, so pa domačinu iz naselja Gradin pred dobrim mesecom vdrli v manjšo hišo na njegovem posestvu, v kateri pa k sreči takrat ni bilo nikogar. Prav tako nam je domačin zaupal, da je prišlo že do več primerov kraje koles. Nekateri migranti se po drugi strani odločijo, da se, ko policisti ne gledajo, ločijo od večjih skupin in sami tavajo po podeželju. »Ne le da predstavljajo migranti strošek za davkoplačevalce. Kako bomo domačini živeli v takšnih okoliščinah? V nenehnem strahu?« se ob tem sprašuje prebivalka Movraža.

Odlok Republike Hrvaške o izgonu migranta iz Konga iz Evropskega gospodarskega prostora. Namesto tega je raje pobegnil v Slovenijo.

Na delu tudi »humanitarci«

Poleg vlade pa migracije podpirajo tudi nevladniki in samooklicani humanitarci. Tako smo ob vhodu v vas Sirči opazili zabojnik humanitarne organizacije Malteški vitezi, v katerem so plastenke z vodo in druge potrebščine, na njem pa piše v slovenščini, francoščini, angleščini in arabščini: »Migranti in begunci, v teh vročih dneh smo vam pripravili pitno vodo in živež. Prosimo, upoštevajte požarno varnost in ohranjajte okolje čisto.« Glede na kupe smeti v sicer čudovitem naravnem okolju Slovenske Istre se zdi, da so prišleki drugi stavek prezrli.

Ob poti humanitarci za migrante puščajo vodo in živež. Na zabojnikih so tudi napisi v arabščini.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice