SDS ima po javnomnenjski raziskavi precejšnjo prednost pred SD, opoziciji KUL upada podpora

Telefonska raziskava, ki je bila opravljena med 12. in 15. oktobrom, je pokazala, da bi, če bi bile volitve ta mesec, SDS dobila 20,7 odstotka glasov, na drugem mestu pa bi bila SD z 10,7 odstotki.

Glede na prejšnji mesec je SDS, sodeč po omenjeni raziskavi, pridobila 5,3 odstotnih točk, SD pa izgubila 0,1 odstotne točke. Sledijo: Levica (6,3), LMŠ (6,3 ), SAB (3,3), NSi (3,1) in Gibanje Povežimo Slovenijo (3,1). 35,7 odstotka volivcev je neopredeljenih. Podpora se je dvignila tudi koalicijskim strankam DeSUS (0,3 odstotne točke ali 11,1 odstotka) in NSi (0,4 odstotne točke ali 14,8 odstotka).

(Grafika: Ilija Plavevski; Vir: agencija parsifal)

Po drugi strani, pa so poleg SD tudi druge stranke koalicije KUL izgubile nekaj podpore. LMŠ ina tako 1,4 odstotne točke, Levica 2,2 odstotne točke, SAB pa 0,8 odstotne točke.

Če bi bile volitve sedaj, bi se jih udeležilo 57, 9 odstotka vprašanih, 11,8 odstotka pa zagotovo ne. Delež tistih, ki bi se zagotovo udeležil volitev se je glede na septembrsko raziskavo povečal za 4,9 odstotne točke, zmanjšal pa delež tistih, ki se zagotovo ne bi udeležili volitev – za 6,1 odstotne točke.

(Grafika: Ilija Plavevski; Vir: agencija parsifal)

Tako bi sedanja vladna koalicija dobila 39,1 odstotka glasov. Če pa upoštevamo še podporno stranko koalicije (SNS) in DeSUS, katere poslanci podpirajo desnosredinsko vlado, pa podpora naraste na 46,7 odstotka, medtem ko je podpora levičarski (povolilni) koaliciji KUL 42,4-odstotna.

(Grafika: Ilija Plavevski; Vir: agencija parsifal)

Raziskavo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal.

Zadnje novice