Programi desnosredinskih strank v povezovanju in sodelovanju

Volilno kampanjo za nedeljske državnozborske volitve, ki bodo za slovensko prihodnost izredno pomembne, so v desnosredinskih strankah SDS, NSi, Povežimo Slovenijo in Naša dežela vodili zelo spoštljivo. Poudarjajo željo po sodelovanju, argumentiranem predstavljanju stališč in čim bolj spoštljiv odnos med vsemi sogovorniki. Tudi programsko so njihova izhodišča zelo podobna, v delih se dopolnjujejo in nadgrajujejo.

Nasprotno je bilo pri opozicijskih strankah iz vrst KUL z dodatkom Golobove stranke Gibanje Svoboda. Ti so tudi tokrat vodili izredno izključevalno politiko. Posebno problematično pa je v tokratni predvolilni kampanji delovanje njim naklonjenih medijev, kjer so se nekateri znova izkazali za politične aktiviste in podaljšanje tranzicijske levice. Javnih soočenj se je zelo izogibal Robert Golob, prihajal je le v medije, ki so mu zelo naklonjeni. S tem se je izognil odgovorom na zanj neprijetna vprašanja, ko bi moral širši javnosti pojasniti številne afere, ki ga spremljajo že vrsto let. Vendar se tokrat ne osredotočamo na to. To prepuščamo volivcem in volivkam.

Štejejo konkretna dejanja

V strankah vladne koalicije odhajajo na volitve z zelo dobro popotnico, ki so jo ustvarili v času dveletnega skupnega dela pri vodenju vlade. Rezultati so na zavidljivo visoki ravni, zato lahko zapišemo, da štejejo le dejanja, teh pa v tem primeru ni malo. Razvojne in povezovalne načrte imajo tudi za prihodnost. Zato res ni vseeno, komu bomo zaupali vodenje države v prihodnjih štirih letih, kot to poudarjajo prav vsi predsedniki povezovalnih strank.

Gradili bodo še naprej

V Slovenski demokratski stranki (SDS), ki jo že dolgo uspešno vodi predsednik Janez Janša, poudarjajo, da so v samo dveh letih za Slovenijo naredili veliko. Predstavljajmo si, koliko bi lahko naredili v štirih. Gradili so doslej, takšen je tudi njihov program v prihodnje. Njihovo geslo je Gradimo Slovenijo. Svoj program temeljijo na sožitju vseh generacij. Uvedli bodo finančne spodbude za novorojenega otroka in davčne olajšave za mlade družine pri nakupu prve nepremičnine. Mladim bo na voljo dovolj obetavnih delovnih mest in dostopnih stanovanj. Uvedli bodo državno pokojnino in dodatne dohodninske olajšave za seniorje. V programu imajo dodatne davčne razbremenitve in zvišanje plač. Še naprej bodo odpravljali birokratske ovire in ustvarjali pogoje za podjetništvo in inovacije. V zdravstvu bodo naredili red, javno zdravstvo bo pod njihovim vodstvom dostopno vsem in pod enakimi pogoji. Kmetom bodo znižali davke in odpravili odvečno administracijo, izkoristili pa bodo tudi gospodarski potencial slovenskih gozdov. Zelo pomembno je, da bodo nadgradili pregon gospodarskega tranzicijskega kriminala. Na področju Slovenske vojske bodo krepili njeno kadrovsko in ognjeno moč. V načrtu imajo reformiranje sodstva, vsi sodniki bodo imeli veljavno diplomo in pravosodni izpit.

Nadalje bodo zagotovili brezplačen vpis v zemljiško knjigo. Izobraževalni sistem bodo povezali s potrebami gospodarstva. Posodobili bodo učne načrte, ki bodo spodbujali ustvarjalnost, kritično mišljenje, domoljubje, digitalno in finančno pismenost. Šport bo na urniku vsak šolski dan. Slovenska kultura in slovenski jezik bosta okrepljena stebra naše identitete. V SDS navajajo, da bo njihova zunanja politika še naprej odločna, proevropska, evroatlantska, njihova beseda pa bo štela. Skrbeli bodo za rojake v zamejstvu in po svetu ter za manjšine sosednjih narodov pri nas. Gradili bodo mostove, dobre odnose s sosedi, krepili vpliv Slovenije v regiji, Evropi in svetu. Slovenijo bodo dvignili med 15 gospodarsko najbolj razvitih držav sveta, proti prvemu mestu po blaginji človeka.

Graditev uspešne Slovenije

Tudi v Novi Sloveniji, krščanskih demokratih, poudarjajo graditev uspešne Slovenije, odprtost za novosti in enotnost v raznolikosti. Njihove temeljne vrednote so krščanskodemokratske, njihovega delovanja pa ne krojijo posamični interesi ali začasno razpoloženje, pač pa želja po uresničevanju njihovih načel in vrednot v dejanskem političnem življenju. Zavzemajo se za jasno politično držo, vendar ne izključujejo drugih pogledov. Svojo energijo usmerjajo v to, da vsak dan gradijo našo prihodnost. Njihova vizija je država, ki je varna in polna blaginje. Za to pa je potrebna takšna država, kjer bo vsak imel priložnost za delo in ustvarjanje, država, v kateri bomo radi in lepo živeli. Tudi v NSi se zavzemajo za uspešno Slovenijo, ki izhaja iz človeka.

Strpnost in iskanje soglasja

Gibanje Povežimo Slovenijo ima pobudnika, to je Marjan Podobnik, predsednik Slovenske ljudske stranke. Koordinatorka je Nada Pavšer, poleg tega imajo še štiri predsednike strank, to so uspešni gospodarski  minister in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek, državni sekretar in predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, državni sekretar in predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler in predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna.

Gibanje Povežimo Slovenijo ima tudi druge ugledne kandidate in podpornike, kot so mednarodni pravnik prof. dr. Ernest Petrič, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, nosilka programa zdravstva dr. Tina Bregant, državna sekretarka Polona Rifelj, strokovnjakinja za kohezijo mag. Monika Kirbiš Rojs, skupni govorec gibanja Marko Balažic, nosilec sektorja na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Šter, ugledni župani, gospodarstveniki, obrtniki, kmetje, delavci, okoljevarstveniki, športniki, glasbeniki, upokojenci, mladi in predstavniki drugih slojev in stanov slovenske družbe različnih vrednotnih in političnih opredelitev.

Gibanje in skupna lista Povežimo Slovenijo kljub drugačnim napovedim za zdaj nima skupnega kandidata za mandatarja, imajo pa več uglednih osebnosti, ki bodo, če bodo dobili priložnost, poskušali v funkciji mandatarja povezati razklano slovensko politiko.

Povežimo Slovenijo sestavljajo trije temeljni stebri: liberalno-gospodarski, ljudsko-socialni in zeleni. Pri vseh odločitvah gledajo na to, kaj je dobro za gospodarstvo in kmetijstvo, za naravo in za ljudi. Njihovo temeljno poslanstvo je strpno iskanje soglasja med ljudmi in strankami različnih vrednotnih opredelitev o tem, kaj je dobro za Slovenijo in kako to doseči. V Povežimo Slovenijo poudarjajo, da o teh stvareh ne le govorijo, ampak to delajo, saj so tudi sami različni in strpno ter vztrajno iščejo najboljše skupne rešitve. Pričakujejo, da bo njihova lista dosegla odličen rezultat, dvomestno število poslank in poslancev.

Človek in ljudje

Stranka Naša dežela dr. Aleksandre Pivec ima podobne vrednote in cilje. To so človek in ljudje. Zavzemajo se za gospodarsko odprto in napredno Slovenijo, vlaganje v izobraževanje, raziskave in razvoj. Želijo si socialno in zdravstveno prijazno Slovenijo ter digitalizacijo in razvoj e-Slovenije. Nadalje si prizadevajo za Slovenijo, ki bo turistično, rekreativno in športno zaželena destinacija. Podobno kot druge desnosredinske stranke si prizadevajo za mlade, starejše, enakopravni jedrni del EU, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in zveze Nato. Stranka Naša dežela je nova politična sredinska stranka, podpirali bodo razvoj podeželja, lokalne pridelovalce, biodiverziteto pridelkov, ohranjanje kmetijske krajine in kratkih nabavnih verig, da bo naša dežela ostala zelena in postala samooskrbna. Programi na področju šolstva, izobraževanja in zdravstva so povsem kompatibilni s programi drugih desnosredinskih vlad. Pri tem v Naši deželi navajajo, da »le povezani lahko ustvarjamo boljšo prihodnost«.

Avtor: Vida Kocjan

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice