Levica skrbi za nevladnike, na starostnike pa pozablja

Koalicijska vlada Gibanja Svoboda, SD in Levice neizmerno hiti z zahvaljevanjem tistim nevladnim organizacijam, ki so jim omogočile vzpon na oblast. Zahvaljevanju in vračanju uslug ni videti konca tako v spremembah zakonov kot denarju, ki jim ga namenjajo.

Vladna koalicija je sprejela zakon, ki jim ga je predložil Inštitut 8. marec, in s tem v staro stanje vrnils kar enajst zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. V prvotno stanje so vrnili zakone na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike, in sicer domnevno zato, ker naj bi bile spremembe v času tretje Janševe vlade sprejete »na nedemokratičen način, po hitrih postopkih, skrito pred očmi javnosti, pri odločanju pa niso upoštevali mnenja stroke«. In kaj se zdaj dogaja? Golobova koalicija je vse predloge, ki jim jih je vročil Inštitut 8. marec, sprejela po hitrem postopku, na izrednih sejah, brez širše razprave, za Golobove je bilo dovolj, da jim jih je predložila Nika Kovač.

Jemljejo evropski denar za razvoj

Vendar to še ni vse. Tako imenovane nevladnike bodo obilno zasuli z dodatnim denarjem, celo s spremembami programov črpanja evropskega denarja. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, katere vodenje je v pristojnosti stranke SD, je sredi julija v Bruselj poslala uradno prošnjo za prerazporeditev evropskih sredstev, dodeljenih Sloveniji. Bruselj so zaprosili, naj 500 tisoč evrov prerazporedijo na Sklad za civilno družbo, vzamejo pa naj iz že dodeljenih sredstev Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma.

Denar nameravajo pretočiti na račune nevladnih organizacij, združenih v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), ki večinoma delujejo na Metelkovi 6 v Ljubljani. Nekdanji minister za evropsko kohezijsko politiko in razvoj je ob tem pojasnil, da je CNVOS iz tega mehanizma v času Šarčeve vlade prejel tri milijone evrov, zdaj jim bodo dodelili še pol milijona evrov. CNVOS pa se sploh ni prijavil na razpis kot drugi.

Po navedbah Marka Koprivca, državnega sekretarja in nekdanjega poslanca SD, želi vlada z dodelitvijo denarja nevladnikom pokazati in jim dati jasno sporočilo, da so civilna družba in nevladne organizacije partner vlade in da so zelo pomembne za stanje in rast demokracije v državi. Od Bruslja pričakujejo potrditev do konca septembra. Če bodo potrdili, bo šlo za veliko šlamastiko in sramoto za vse.

Namesto Kirbiš Rojsove analfabet Koprivc

Ob tem ni zanemarljivo, kdo v Sloveniji vodi resor za evropsko kohezijsko politiko in razvoj. Vodi ga Aleksander Jevšek, nekdanji policist in eden vodilnih v stranki SD. To je sicer politična funkcija, zato je še bolj čudna brezbrižnost Golobove vlade pri tem, da je nekdanji poslanec SD Marko Koprivc nasledil Moniko Kirbiš Rojs, ki velja za veliko strokovnjakinjo na področju evropske kohezijske politike. Politolog Koprivc, desna roka ministra Jevška, pa je popoln nepoznavalec tega izredno zahtevnega delovnega področja. Na to mesto so ga imenovali samo zato, ker je volitve za poslanca na listi SD v Ljubljani izgubil.

Denar spet za t. i. mehke vsebine

Naslednji korak nameravane prerazporeditve evropskih sredstev naj bi bil pri dodeljevanju denarja za t. i. krepitev vloge kariernih centrov v celostni obravnavi študentov. Z denarjem bodo omogočali usposabljanja in izobraževanja za karierne svetovalce, vzpostavitev sistema za prepoznavanje posebnih skupin študentov in njihovih potreb po podpori ter podporo posebnim skupinam študentov. Izobraževanje študentov naj bi bilo prijaznejše. Tako so v vladni službi zapisali v sporočilu za javnost, številni pa že opozarjajo, da bo šlo tudi v tem primeru za delitev denarja »našim«. Tovrstne t. i. mehke vsebine, financirane z evropskimi sredstvi, so bile značilnost vseh dosedanjih levih vlad. Denar se je porazgubil, oprijemljivih koristi od tega ni bilo.

Denar k nevladnikom v potokih

Vse leve vlade doslej so bile izrazito naklonjene nevladnim organizacijam (NVO) z deklarirano levičarsko agendo. Od vključno 2009 do 2019 je bilo iz državnega proračuna za 20 nevladnih organizacij z deklarirano levičarsko agendo nakazanih 70.481.020 evrov. Od tega je bilo tistim, ki so registrirani na Metelkovi 6 v Ljubljani, nakazanih kar 46.308.134 evrov. Nasprotno pa so leve vlade zelo malo denarja namenile starejšim in mladim.

Podobno se dogaja tudi sedaj. Vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba gre na stara pota prejšnjih levičarskih vlad. Spremembe so bile namreč očitne le v času vlad Janeza Janše.

Starejšim bodo odvzeli 300 milijonov evrov

Kako skrbi Golobova koalicija za starejše, se je pokazalo tudi v drugi polovici julija. Začetek izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi so prestavili na začetek leta 2024. Zakon je po dolgih letih in številnih dragih študijah, ki so jih za to opravili v prejšnjih levih vladah, sprejela vlada Janeza Janša. Z zamikom uveljavitve zakona zdaj Golobova koalicija starejšim povzroča veliko škode. In kaj je razlog? Golobovi iščejo možnosti, kako bi že zagotovljenih 300 milijonov evrov za izvajanje oskrbe starejših po tem zakonu iz evropskih skladov namenili »za svoje paravojaške enote, NVO«, kakor je na to v državnem zboru opozoril poslanec SDS Branko Grims.

Ne samo zamik začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi, kjer se zdi, da si nasploh Golobovi prizadevajo, da ta sploh ne bi začel veljati, ukinili so tudi urad za demografijo.

Sredstva iz državnega proračuna od vključno 2009 do 2019:

Za 20 »NVO« z deklarirano levičarsko agendo: 70.481.020 evrov*

Za domove za starejše, adaptacijo in prenovo:  31.841.020 evrov

Za študentske domove, graditev in vzdrževanje: 35.672.609 evrov

* Od tega je bilo tistim, ki so registrirani na Metelkovi 6 v Ljubljani, nakazanih kar 46.308.134 evrov.

Na to je na družbenih omrežjih znova opozoril Janez Janša, predsednik SDS, in zapisal: »Številke v popolnosti pojasnijo krčevite napore levice, da zamakne ali prepreči uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi. Vaš denar želijo še naprej zapravljati za nekoristne ‘nevladnike’, kjer zaposlujejo svoje pripadnike in nezakonito financirajo svoje kampanje.«

Iz koga se delajo norca? 15 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja

Med NVO je tudi Mirovni inštitut v lasti nekaj levičarskih aktivistov. Doslej so skupaj s sateliti, kot so CNVOS, Pravno-informacijski center (PIC) Ljubljana in SLOGA, prejeli okoli 15 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Učinkov njihovega delovanja na mir, kakor bi sklepali iz njihovega naziva, ni. Pri takšni vsoti denarja bi upravičeno pričakovali mir na zemeljski obli naslednjih 500 let.

Avtor: Vida Kocjan

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice