Šmarješke Toplice, dragocen košček Dolenjske

Občina Šmarješke Toplice spada med mlajše občine, saj je nastala leta 2007 kot ena od osmih občin, ki so bile pred tem pod skupno občino Novo mesto. Nastala je z združitvijo dveh krajevnih skupnosti, in sicer Šmarjete in Bele Cerkve.

Omenjena združitev je simbolično prikazana tudi v občinskem grbu, v katerem je vrč z dvema ročajema, pri čemer ročaja simbolizirata združeni občini, sam vrč pa je simbol gostoljubja. Treba je priznati, da je občina prav zares gostoljubna, saj je, čeprav gre za eno manjših slovenskih občin, ki šteje le 3.700 prebivalcev, nadvse pomembno turistično središče. V Šmarjeških Toplicah so namreč Terme Krka, ki veljajo za vrhunskega ponudnika zdravstvenih in turističnih storitev. Občina se je v zadnjih petnajstih letih zelo hitro razvijala. Župan Šmarjeških Toplic Marjan Hribar pa ima ta čas zastavljenih še več novih projektov. Poleg tega se lahko Šmarješke Toplice pohvalijo z najnižjo stopnjo brezposlenosti in z najvišjim dohodkom na prebivalca v Sloveniji, kar nam govori, da je kakovost življenja v tej občini zelo visoka.

Turistično središče na Dolenjskem

Šmarješke Toplice so izrazito turistična občina, ki je gostila že do 150.000 turistov na noč. Glavno središče turizma so seveda Terme Krka, ki vključujejo tudi hotel Vitarium s štirimi zvezdicami in spadajo v sam vrh turistične ponudbe v Sloveniji. Terme ponujajo moderne in preventivne zdravstvene dejavnosti, učinkovito rehabilitacijo po boleznih srca in ožilja, pa tudi različne shujševalne programe in programe razstrupljanja. Vsi ti programi uvrščajo Terme Krka v Šmarjeških Toplicah v sam vrh slovenske zdraviliške ponudbe. Ponujajo tudi druge dejavnosti, na primer notranje in zunanje bazene ter park z urejenimi pohodniškimi potmi, ki se ponaša tudi z naravnimi lepotami. V zdraviliškem parku, ki je hkrati botanična pot, je namreč jezerce, ki ga napaja izvir tople vode, v njem pa cveti čudovit in pri nas zelo redek indijski lotus, ki ga v naravi najdemo le še v nekaterih predelih Azije in Avstralije.  Župan Marjan Hribar odlično sodeluje s Termami Krka in je mnenja, da jih odlikujeta predvsem odlično poslovanje in zavezanost k razvoju. Treba je omeniti, da so Šmarješke Toplice tudi na mednarodni stopnji pomemben turističen center, saj je 40 odstotkov turistov iz tujine.

Bogata izbira rekreacijskih dejavnosti

Poleg zdravstvenih storitev in dejavnosti, povezanih s kopališčem in termami, ima občina tudi druge možnosti za rekreacijo. V času epidemije novega koronavirusa se je občinski svet odločil, da se ob vseh vodotokih uredijo in naravno tlakujejo pohodne pešpoti, primerne za prijetne sprehode v naravi ob potoku, pa tudi za tek ali nordijsko hojo. Devet kilometrov urejenih poti je je izkazalo za dobro potezo, saj so v času omejitev zaradi pandemije ljudem omogočile gibanje na prostem. Poleg tega je v občini tudi veliko urejenih kolesarskih poti, zato je odlična destinacija za vse, ki radi preživljajo čas na prostem, pa če gre za pohodništvo, tek ali kolesarjenje. Kar zadeva šport, po županovih besedah v občini morda primanjkuje le klubsko dogajanje oziroma ligaški nastopi, saj občina nima nobene ekipe v kakšni ligi. Ne glede na to pa so tako župan kot tudi prebivalci izredno ponosni na svojega olimpijca Petra Hribarja, doma iz Šmarjeških Toplic, ki je na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu tekmoval kot član slovenske namiznoteniške reprezentance. Hribar je poleg Primoža Kobeta iz Novega mesta edini olimpijec iz Dolenjske v zadnjih dvajsetih letih.

Vinorodna dežela

Dolenjska je znana kot pokrajina dobrega vina in vinogradov, kar seveda pride do izraza tudi v Šmarjeških Toplicah. V občini je petsto zidanic, pohvali pa se lahko tudi z dvema društvoma vinogradnikov, ki imata skupaj kar tristo članov. V občini sta tudi dva vinska griča, in sicer Vinji vrh in Koglo, ki sta drug drugemu, kot pravi župan, zdrava konkurenca. V sklopu promocije lokalnih vin so lani poleti v Šmarjeti odprli tudi fontano cvička, njeno odprtje pa je obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. To pa ni bil edini obisk predsednika države pri njih, saj je bil navzoč tudi ob dvigu najvišje slovenske zastave, ki na 26 metrih plapola prav tako v Šmarjeti. Vinogradništvo je vsekakor pomembna tradicija Šmarjeških Toplic in pomemben del občine, ki skrbi za podobo krajine. Fontana cvička je pripomogla tudi k oživitvi starega vaškega jedra Šmarjete, kjer so pred kratkim uredili cerkveni zvonik kot razgledni stolp, iz katerega lahko občudujemo lepote Dolenjske in Slovenije. Če je kraj Šmarješke Toplice znan po Termah Krka, postaja tudi naselje Šmarjeta ena od privlačnih turističnih točk v občini. Posebno pozornost pa v občini Šmarješke Toplice posvečajo tako imenovani sekundarni turistični ponudbi. Pred kratkim se je odprlo več novih gostinskih lokalov, prav tako je treba izpostaviti turistično kmetijo in vinotoč Škrbino. Škrbina je nad Šmarjeto in Šmarješkimi Toplicami, med vinogradi na priljubljeni izletniški točki, vinski gorici Koglo. Slovi predvsem po domačih suhomesnatih izdelkih, vinu, kruhu in žganih pijačah. Poleg okušanja dolenjskega vina lahko v Šmarjeških Toplicah turisti pokusijo tudi dobre domače salame in kruh. V Beli Cerkvi pa vsako leto poteka državno prvenstvo v peki kruha, na katerega je občina posebej ponosna.

Šmarješke Toplice imajo več urejenih in prijetnih sprehajalnih in pohodniških poti.

Novi načrti in projekti

V zadnjih dveh letih so v občini veliko načrtovali in projektirali, ta čas pa je delu pa se izvaja kar pet različnih milijonskih investicij. Kot pravi župan Hribar, prihaja občina v novo finančno perspektivo vsekakor izjemno dobro pripravljena. Zdaj urejajo kompletno kanalizacijo za Dolenje Kronovo, tristo let staro vasico na obrežju reke Krke. Hkrati se skupaj z Direkcijo za infrastrukturo občina loteva projekta, vrednega 1.800.000 evrov. Gre za rekonstrukcijo državne ceste in za ureditev komunalne infrastrukture, vodovoda in kanalizacije torej, pa tudi javne razsvetljave in novih pločnikov v Družinski vasi. Dela, vredna 1.400.000 evrov, potekajo tudi v vasi Vinica pri Šmarjeti, ki bo prav tako dobila kanalizacijo in javno razsvetljavo. V centru Šmarjete pa poteka obnova cest in pločnikov. Poleg tega se je občina Šmarješke Toplice v sodelovanju s sosednjo občino Škocjan lotila izvedbe vodovoda Vinji vrh – visoka cona. Tako bo štiristo zidanic in tudi nekaj gospodinjstev dobilo vodo. Velika novost je tudi graditev poslovne cone Kronovo na 12 hektarjih, kjer bodo zgradili več trgovskih centrov, kliniko za male živali, hotel in bencinsko črpalko, prostore pa bo dobilo tudi več podjetij. Tako bo ustvarjenih tristo novih delovnih mest. Nova poslovna cona bo ob vstopu v občino in bo izrednega pomena za Šmarješke Toplice. Pri tem župan poudarja, da si želi predvsem umirjenega in hkrati ambicioznega razvoja občine in da so Šmarješke Toplice eden najdragocenejših koščkov Dolenjske.

Župan Marjan Hribar tudi direktor JGZ Brdo

Župan občine Marjan Hribar je nepoklicni župan, saj je hkrati tudi direktor JGZ Brdo. Kot pravi, je izredno zaposlen in mora garati od jutra do večera, če želi uskladiti vse svoje obveznosti. Kot nam je zaupal, predstavlja Brdo precejšnji izziv predvsem v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Kljub temu pa Hribar nikoli ne zapostavlja svoje občine in je, kot pravi, s srcem župan 24 ur na dan. Svoja jutra začenja v županski pisarni in je vedno na voljo občanom, ki bi se radi z njim o čem posvetovali.  Goste sprejema včasih tudi v večernih urah, obiski pa se lahko zavlečejo dolgo v noč. Po drugi strani ima položaj direktorja Brda tudi nekatere prednosti pri županovanju, saj se tako pogosto srečuje s člani vlade in je vedno na tekočem z razvojnimi načrti, v skladu s tem pa vodi tudi občino.

Sodelovanje z drugimi občinami in vlado

S sodelovanjem z drugimi dolenjskimi občinami in župani je župan Hribar zelo zadovoljen. Izpostavlja, da imajo Šmarješke Toplice srečo, da so v regiji, katere glavno mesto je nesporna gospodarska prestolnica Slovenije, Novo mesto. Zaradi tega je tudi občina Šmarješke Toplice močno vpeta v dolenjsko gospodarstvo, saj so mnogi njeni prebivalci zaposleni v Novem mestu in okolici. Sodelovanje med obema občinama je odlično. Po županovih besedah delujeta Razvojni svet regije, ki mu predseduje novomeški župan Gregor Macedoni, in Regionalna razvojna agencija, ki jo vodi Franci Bratkovič, sta lahko glede razvojne naravnanosti in enotnosti za zgled drugim regijam. Župan Hribar je prepričan, da bi imeli, če bi bile tudi druge slovenske občine tako složne, v Sloveniji že zdavnaj pokrajine. Tudi glede sodelovanja z vlado je župan zelo zadovoljen, saj je zdajšnja vlada namenila razvoju lokalnih skupnosti bistveno več denarja od prejšnje, za katero nam je dejal, da na tem področju ni naredila dobesedno nič. Pod sedanjo vlado je zaradi dviga povprečnine občinam uspelo pridobiti za več projektov sofinanciranje iz evropskih skladov. Pri tem župan izpostavlja predvsem povečanje višine razpisanih sredstev za obnovo šol, ki je omogočilo sofinanciranje dograditve že obstoječe šole v občini. Hribar je zato mnenja, da aktualna vlada ne le na papirju, temveč tudi v praksi udejanja koncept uravnoteženega regionalnega razvoja. Ob tem je izpostavil, da je pod prejšnjo vlado ministrstvo za okolje in prostor  realiziralo le en projekt. V času vlade Janeza Janše pa je bilo realiziranih več kot sedemdeset projektov. Župan zato poudarja, da je sodelovanje z vlado odlično.

Avtor: A.S.

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice