Pohodniki izbrali dve planinski koči na Gorenjskem za najbolj priljubljeni

Potreba po obnovi slovenskih planinskih koč je velika, kar so zaznali tudi na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Z namenom pomoči tej pomembni turistični dejavnosti so na ministrstvu v tem letu objavil razpis za podporo energetski sanaciji planinskih koč.

Že v prvem razpisnem roku so bila razdeljena sredstva v višini 3,9 milijona evrov. Vendar pa sama infrastruktura še ne zagotavlja dobrega počutja obiskovalcev, temveč so pomembni tudi ljudje, ki vzdržujejo koče in njihova ponudba. Predvsem slednje pa v že sedmi sezoni akcije Naj planinska koča Planinske zveze Slovenije in medija Siol.net ocenjujejo obiskovalci gora.

V akciji je sodelovalo 154 slovenskih koč, ki so se pomerile v dveh kategorijah, in sicer »Naj visokogorska planinska koča« in »Naj planska koča«. V finalni izbor so bili v kategoriji Naj planinska koča uvrščeni Dom na Kofcah, Koča na Dobrči, Lavričeva koča na Gradišču, Planinski dom na Uštah – Žerenku in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih.

V kategoriji Naj visokogorska planinska koča pa so se ob Krekovi koči na Ratitovcu v finale uvrstili še Pogačnikov dom na Kriških podih, Dom Planika pod Triglavom, Zasavska koča na Prehodavcih in Dom na Komni. Obe lovoriki sta pripadli gorenjskima kočama. Naj visokogorska planinska koča je postala Krekova koča na Ratitovcu (Planinsko društvo Železniki), ki jo obiskovalci poznajo po odličnih flancatih. Že drugič pa so obiskovalci gora za Naj planinsko kočo izbrali Dom na Kofcah (Planinsko društvo Tržič), ki slovi po štrukljih. Kot so zapisali na Planinski zvezi Slovenije, sta zmagovalni koči pozitiven zgled za preostale, slovita pa tudi po dolgoletnih oskrbnikih in prepoznavni kulinariki, z energetsko sanacijo pa sta oz. bosta poskrbeli tudi za gorskemu okolju prijaznejše delovanje.

Vir: Gorenjski-Utrip 

Zadnje novice