Jesenske lepote Blejskega jezera

Blejsko jezero velja za dragulj naše domovine in za eno najbolj priljubljenih točk turistov iz vse Evrope. Je pomemben del naše kulturne dediščine, ki ga v svoji epski pesnitvi Krst pri Savici omenja tudi France Prešeren.

Obliko jezera je izklesal bohinjski ledenik, današnji otok pa je bil nekoč ogromna skala, ki jo je ledenik izbrusil skozi leta. Samo jezero je nastalo v pradavnini ob topljenju leda, katerega voda je napolnila tektonsko kotanjo. Jezero je na določenih mestih globoko tudi do tristo metrov in gosti 19 različnih vrst rib, med njimi krape, some in jezerske postrvi. O nastanku jezera obstajajo tudi mnoge ljudske pripovedke in legende.

Na Blejskem otoku stoji srednjeveška Cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki je bila popolnoma prezidana, nad jezerom pa bdi grad prvotno zgrajen v 11. stoletju. Grad je bil dolga leta sedež gorenjske posesti briksenske škofije.

Ker je Blejsko jezero s svojo okolico posebej lepo jeseni objavljamo spodaj nekaj zgodnje jesenskih fotografij tega dragulja v srcu Slovenije in Evrope. Avtor fotografij je A.S.

Avtor: Andrej Sekulović

Zadnje novice