Nov primer »posodabljanja« in uničevanja evropske kulture, tokrat gre za dela J.R.R. Tolkiena

Septembra letos prihaja nova nadaljevanka Gospodar prstanov: Prstani moči v produkciji Amazona. Gre za nadaljevanko, ki naj bi prikazovala drugi vek Srednjega sveta, v katerega je svoje zgodbe postavil oče sodobne fantastike J.R.R. Tolkien.

Očitno pa so se ustvarjalci nadaljevanke odločili, da je treba Tolkienov svet posodobiti v skladu z multikulturnimi progresivnimi vrednotami, kljub temu, da njegova dela črpajo predvsem iz angleške in evropske kulture, zgodovine in mitologije. Tolkien je tudi sam večkrat rekel, da je bil navdih za hobite angleško podeželje in da v svojih delih odraža predvsem atmosfero njegovega okolja, torej Anglije in Severozahodne Evrope. Ob tem pa najdemo v njegovih delih tudi vplive drugih evropskih narodov in jezikov. To je bilo odraženo tudi v filmski seriji Petra Jacksona Gospodar prstanov, ki je kljub ogromnemu uspehu bila deležna kritik, da je preveč »evrocentrična«.

Ker gre za knjižno delo, ki je zaznamovalo evropsko književnost 20. stoletja in se ga ne da kar tako pomesti pod preprogo, kljub temu, da specifično evropski navdih in tradicionalne vrednote Gospodarja prstanov in drugih Tolkienovih del ne pašejo ravno v »progresivno« kulturno okolje, ki ga ustvarjajo globalisti in kulturni marksisti, so se le ti očitno odločili, da ga je treba zato pač posodobiti.

Temu smo sicer vse bolj pogosto priča v zadnjih desetletjih, ko v filmski in zabavni industriji evropske zgodovinske ali mitološke osebnosti igrajo Afričani, Azijci, Indijci in tako dalje. Produkcijska hiša HBO je tako ustvarila serijo kjer lahko spremljamo temnopolto Anne Boleyn, Netflix pa nam je postregel z nadaljevankami kjer grške bogove in Homerjeve junake igrajo črnci in kjer črnci in Azijci v viktorijanski Angliji igrajo lorde in gospe.

Sedaj pa nam bo zabavna industrija postregla še z nadaljevanko, kjer bomo prvič lahko spremljali črne hobite, vilince in škrate, kljub temu, da se to zaradi evropskega duha in narave Srednjega sveta nikakor ne sklada s Srednjim svetom. Mnogi razočarani oboževalci Tolkienovih knjig so tako ob prihodu prvega napovednika serije, družbena omrežja in splet zasuli s komentarjem, ki povzema naravo zla v Tolkienovem svetu: »Zlo ne more ničesar ustvariti, lahko le spridi to kar že obstaja«.

V luči prihajajoče nadaljevanke pa je tudi slovenska identitarna skupina Tradicija proti tiraniji na svoji spletni strani objavila v dveh delih članek, v katerem pojasnjuje pomembnost etnokulturnih značilnosti v Tolkienovih knjigah, po njihovem mnenju napačno doživljanje Tolkienovih del iz strani progresivnih levičarjev, in poudarja, da bi bil Tolkien danes nasprotnik globalizma.

Več si lahko preberete Tukaj

Avtor: A.S.

Zadnje novice