Jubilej slovenske pesmi: Sedemdeset let Slovenskega okteta

Slovenski oktet letos praznuje 70 let delovanja. Njegovi začetki segajo v leto 1951, ko je prvič zapel v Slovenski filharmoniji, vse od tedaj pa velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel.

S svojim izvrstnim petjem se je Slovenski oktet predstavil na skoraj vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih in večkrat nastopil tudi na Festivalu Ljubljana. Njegovo osnovno poslanstvo je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Repertoar je izjemno širok in raznovrsten ter obsega skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, veliko pa jih je bilo napisanih ali prirejenih prav za Slovenski oktet, ki je svetu slovenskega zborovskega petja tudi velik zgled, saj je bilo po njem

ustanovljenih več podobnih zasedb. Ob svoji dvajsetletnici delovanja (1971) je spodbudil nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, ki še danes povezuje slovenske pevske zanesenjake v domovini in po svetu. Zasedba Slovenski oktet je v vseh letih obstoja izdala več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk, leta 2007 pa je kot poklon generacijam izšla knjiga Borisa Pangerca Slovenski oktet, v kateri sta temeljito opisana njegovo delovanje in poslanstvo.

Nagrade in dosežki

 Za svoje dosežke je bil Slovenski oktet dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado, in sicer leta 1957 in 1964, z nagrado Društva slovenskih skladateljev leta 1971, Drabosnjakovo nagrado leta 1975, nagrado Orlanda di Lassa leta 1984, velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije leta1996 in nazadnje še s častnim priznanjem Svetovnega slovenskega kongresa leta 2016. Od leta 2019 pod imenom Slovenski oktet deluje nova zasedba, ki zvesto ohranja sloves in poslanstvo prejšnjih pevcev. V dolgem in bogatem obdobju delovanja okteta se je namreč zamenjalo več kot 40 članov, odličnost sestava pa je vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in teolog, muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman, ki je prav letos prejel Prešernovo nagrado. Cuderman je tudi častni član Slovenskega okteta, s katerim je začel sodelovati v začetku leta 2000, ko je sprejel tudi umetniško vodenje Slovenskega okteta.  Prvi skupni nastop pod njegovim vodstvom so pripravili prav za podelitev Prešernovih nagrad v Cankarjevem domu v Ljubljani, nato pa skupaj oblikovali nov zvok ansambla in se z velikim uspehom predstavili na jubilejnem koncertu ob 50-letnici delovanja okteta. »Veseli nas, da je nagrada končno prišla v roke velikega umetnika, ki je svoje življenjsko poslanstvo posvetil glasbi,« so v čestitki Cudermanu zapisali člani Slovenskega okteta.

Jubilejni koncerti

Od leta 2008 Slovenski oktet umetniško vodi sloviti baritonist Jože Vidic, ki je od leta 2000 stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana in nagrajenec Prešernovega sklada leta 2013 za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital. Slovenski oktet v letošnjem jubilejnem letu s Festivalom Ljubljana, ki prav tako letos praznuje 70 let, pripravlja jubilejni abonma z naslovom Iz arhiva Slovenskega okteta. Posebno skrb bodo namenili slovenski pesmi, tako ljudski kot komponirani, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na koncertnih odrih doma in v tujini. Ob sedmih desetletjih glasbenega poustvarjanja se bo Slovenski oktet, moški slovenski vokalni sestav, ki vse od svojega prvega nastopa izvaja izjemno širok in raznolik zborovski repertoar, poklonil vsem svojim preteklim generacijam na kar sedmih koncertih v Križevniški cerkvi Ljubljani, razporejeni pa bodo od marca do decembra letos. Vstopnice za prva dva koncerta, ki bosta v Križevniški cerkvi 9. marca in 6. aprila, je že mogoče kupiti.

Avtor: Lucija Kavčič

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice