Viktor Orbán kritičen do multietničnih držav: »Zahod se je duhovno preselil v Srednjo Evropo«

Madžarski konservativni predsednik vlade Viktor Orbán je nedavno znova razburil levičarske osrednje medije s svojim govorom, v katerem je bil kritičen do mešanja Evropejcev z neevropejci.

V govoru, ki ga je imel na poletni univerzi v romunskem mestu Băile Tușnad z večinsko madžarskim prebivalstvom, ki se nahaja v Transilvaniji, je Orbán opozoril, da se Evropejci ne bi smeli mešati z neevropejci. »Selimo se, delamo drugje in se mešamo znotraj Evrope. Vendar pa nočemo postati mešana rasa ali »multietnična skupina«, je po poročanju tujih medijev rekel Orbán. Ob  tem je izpostavil nekaj o čemur osrednji mediji niso poročali; “V Panonski nižini nismo mešane rase, temveč smo mešanica ljudstev, ki živijo v svoji evropski domovini”. Ob tem je bil kritičen do mednarodne levice, ki trdi, da je Evropa kontinent ljudstev mešane rase. Obstaja namreč razlika med evropskimi ljudstvi in mešanjem evropskih z neevropskimi narodi.  Dodal je, da je Zahod razklan na dvoje, saj polovico Zahoda sestavljajo države, kjer se Evropejci mešajo z neevropejci; »Te države niso več narodi, temveč le konglomerati ljudi«.

Poudaril je tudi, da omenjene države hočejo tovrstno mešanje vsiliti tudi Srednji Evropi, da bi postala takšna kot one. »V duhovnem smislu, se je Zahod preselilo v Srednjo Evropo«, je rekel. »Madžari nismo mešana rasa..in tudi nočemo postati mešana rasa«, je bil odločen glede ohranitve madžarske etnokulturne identitete.

V omenjenem govoru je Orbán prav tako izrazil mnenje, da potrebuje Evropska unija drugačno strategijo glede ukrajinsko-ruske vojne in opozoril, da ima Madžarska kot sosednja država Ukrajine, ki je v vojni, trditi, da je mir edina rešitev: »Mir je edina rešitev za reševanje življenj in edino zdravilo za vojno inflacijo in ekonomsko krizo«.

Avtor: Andrej Sekulović

Zadnje novice