V Veliki Britaniji med nezakonitimi migranti porast Albancev

Združeno kraljestvo se sooča z migrantsko krizo pri Rokavskem prelivu. Zadnje čase je med nezakonitimi migranti opaziti vse več Albancev. Mnogi migranti trdijo, da so žrtve trgovine z ljudmi, da bi se izognili deportaciji.

Združeno kraljestvo se navkljub temu, da je leta 2020 izstopilo iz Evropske unije, še vedno sooča z visoko stopnjo zakonitih in predvsem nezakonitih migracij. Danes se slednje stopnjujejo, migranti iz tretjega sveta pa nezakonito prihajajo predvsem preko Francije, čez Rokavski preliv, na obale nekdanjega imperija. V Združenem kraljestvu, ki je imelo kot imperij več kolonij, so se migracije začele stopnjevati že v drugi polovici prejšnjega stoletja. V naslednjih desetletjih so spremenile demografsko sliko otoka do te mere, da so Angleži postali manjšina v svoji prestolnici Londonu, podobno pa se dogaja tudi v drugih mestih, kjer svoj način življenja vse bolj uveljavljajo muslimanski migranti. Vrstijo se tudi zločini, posilstva in spori, ki jih povzročajo prišleki. Če so Britanci upali, da se bodo z izstopom iz Evropske unije stvari na tem področju spremenile, so se očitno ušteli, saj se velika demografska zamenjava na otoku nadaljuje. Velika Britanija je tako iz leta v leto vse bolj preplavljena z migranti.

Največ nezakonitih prihodov v toplih mesecih

Letos naj bi se v Veliko Britanijo – v čolnih preko Rokavskega preliva – pretihotapilo že več kot 18.000 nezakonitih migrantov, je poročal britanski časnik The Times. Tovrstni prehodi so zaradi ugodnejšega vremena najpogostejši ravno v pomladnih in poletnih mesecih. V aprilu je tako v le enem tednu preliv prečkalo kar 2.000 ljudi. The Times je prav tako poročal, da naj bi se pogosti prihodi migrantov nadaljevali, saj naj bi po nekaterih podatkih tudi tihotapci ljudi znižali cene svojih »uslug«. Če naj bi po poročilih francoskih varnostnih služb tihotapci prej zahtevali kar 5.000 angleških funtov za mesto v enem izmed majhnih čolnov, v katerih tihotapijo ljudi, so cene zdaj domnevno padle na le 500 ali 1.000 funtov. Presenetljivo pa je predvsem to, da prihaja do porasta migrantov – ne iz kakšne afriške ali arabske države, temveč iz Albanije. Albanci so sicer tudi močno prisotni v britanskem kriminalnem »podzemlju«.

Med nezakonitimi migranti vse več Albancev

V poročilu britanskih služb, ki naj bi bilo domnevno tajno, a je pricurljalo v javnost, piše, da so med vsakimi desetimi nezakonitimi migranti, ki prihajajo preko Rokavskega preliva, vsaj štirje Albanci. Poročilo naj bi navajalo, da je kar 37,5 odstotka prišlekov torej iz Albanije – edinega večinsko muslimanskega naroda v Evropi. Ob tem so Albanci tako postali tudi največja etnična skupina med prihajajočimi migranti. Pri tem na prvi pogled preseneča predvsem to, da je, čeprav gre za revno državo, Albanija varna evropska država. Vendar pa naj bi v preteklosti tudi na Irskem ravno Albanci prevladovali med prosilci za azil, čeprav je bilo od leta 2018 naprej skoraj 99 odstotkov njihovih prošenj zavrnjenih. V omenjenem dokumentu, ki naj bi nosil oznako »občutljive informacije« in ga je prvi razkril britanski medij Daily Mail, piše, da je bilo med 2.863 nezakonitimi migranti, ki so med 1. junijem in 12. julijem letos prišli čet Rokavski preliv, kar 1.075 Albancev. Za primerjavo lahko omenimo, da so bili druga najštevilčnejša etnična skupina med prišleki Iranci, ki jih je bilo 373 in so predstavljali le 13 odstotkov prispelih migrantov.

Migranti se sklicujejo na trgovino z ljudmi

Poročilo, ki se nanaša na operacijo Kraljeve mornarice in strokovnjakov s področja varnostnih služb, katere namen je bil spremljanje dejavnosti kriminalnih tolp, navaja, da naj bi za večino nezakonitih prihodov stalo devet tolp. Dve od njih naj bi pri kitajskih tovarnah tudi naročali posebej narejene gumenjake, ki so bili posodobljeni, da bi bilo v njih prostora za več ljudi. Albanski migranti pa naj bi se osredotočali na Anglijo, saj naj bi imeli v tej deželi več možnosti, da ne bodo izgnani, če trdijo, da so bili žrtve trgovanja z ljudmi. »Nezakoniti migranti, ki iz varnih držav potujejo v Združeno kraljestvo, trdijo, da so žrtve sodobnega suženjstva, zaradi česar velikokrat niso deportirani ali pa je deportacija preložena,« je poročal britanski časopis The Telegraph, ob tem pa se je skliceval na vir iz vlade. Podobno kot na Irskem naj bi znotraj azilnega sistema Združenega kraljestva Albanci sicer že predstavljali drugo največjo skupino.

Albanci močno prisotni tudi v britanskih zaporih

Albanci pa v Združenem kraljestvu niso močno prisotni samo med prosilci za azil, temveč so nadpovprečno prisotni tudi v britanskih zaporih. To je seveda povezano s tem, da albanski državljani prevladujejo znotraj organiziranega kriminala na britanskem otočju. Albanci tako postajajo največja etnična skupina tujih državljanov v zaporih Združenega kraljestva, čeprav šteje sama Albanija le dobre tri milijone prebivalcev. Od leta 2020 naj bi bil eden na deset zapornikov s tujim državljanstvom iz Albanije. Ne glede na to, da obstaja med državama dogovor o vračanju albanskih zapornikov v njihovo državo, se to v praksi le redko zgodi. Glede tega je torijski poslanec Philip Hollobone v preteklosti opozoril, da je »uvoz albanskih kriminalcev v Združeno kraljestvo eden izmed škandalov desetletja«, in nadaljeval, da se mora vlada nujno soočiti s to težavo.

Albanski vpliv na organizirani kriminal

Število Albancev v britanskih zaporih je sicer začelo naraščati predvsem v letu 2013, poleg angleških pa so močno prisotni tudi v zaporih v Walesu. Cilj omenjenega dogovora o vračanju zapornikov v Albanijo naj bi bil prihraniti na milijone funtov davkoplačevalskega denarja, vendar pa je The Times leta 2019 razkril, da je bilo od sedeminsedemdesetih Albancev, za katere je bilo priporočeno, da se jih pošlje domov, dejansko poslanih le štiriindvajset. Pravosodno ministrstvo je izjavilo, da je treba vsakega tujega državljana, »ki pride v našo državo in zlorablja naše gostoljubje s tem, da krši naše zakone, nedvomno kaznovati in deportirati«, vendar pa – podobno kot pri nezakonitih migrantih – tovrstni sklepi v praksi velikokrat niso izpeljani. Albanci so sicer močno prisotni v organiziranem kriminalu tudi drugod po Evropi, britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) pa je izpostavila dejstvo, da imajo Albanci velik vpliv znotraj organiziranega kriminala v Združenem kraljestvu. Predvsem pa prevladujejo na področju nezakonitih mamil, in sicer zaradi svojih povezav z dobavitelji kokaina iz Latinske Amerike. Albanski kriminalci so sicer najbolj dejavni v multikulturnem Londonu.

Novi brexit?

Nigel Farage, eden glavnih zagovornikov brexita, zaradi migrantske krize zahteva kar novi brexit oziroma »brexit 2.0«, s katerim naj bi se Britanci dokončno osvobodili globalizma, ki naj bi britanski vladi zvezal roke in preprečeval uresničitev obljube, da bo Združeno kraljestvo znova vzpostavilo nadzor nad svojimi mejami. Farage je tako pozval vlado, naj dokončno preseka vezi z Evropskim sodiščem za človekove pravice in drugimi ustanovami, ki diktirajo azilsko politiko, kot so Združeni narodi. Ob tem je Farage izpostavil: »Nikoli ne bomo rešili tega vprašanja, če bomo ostali del Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj sodišče lahko razveljavi naše odločitve. Nikoli ga ne bomo rešili, dokler ostajamo podpisnica nekaterih deklaracij Združenih narodov, ki so stare tudi več kot sedemdeset let, in potemtakem zastarele.« Ob tem je dodal: »Potrebujemo brexit 2.0, ki nam bo omogočil, da dejansko znova prevzamemo nadzor nad našimi mejami.«

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice