Srečanje konservativnih politikov v Španiji in prizadevanja za novo konservativno zavezništvo

V soboto, 29. januarja, je vodja nacionalkonservativne španske stranke Vox, Santiago Abascal, organiziral v Madridu srečanje konservativnih politikov, ki so se ga med drugim udeležili madžarski premier Viktor Orbán, poljski premier Mateusz Morawiecki in voditeljica francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

Glavni namen srečanja evropskih konservativcev je bilo iskanje rešitev trenutnih perečih težav in vprašanj s katerimi se sooča Evropa, in dogovarjanje o novem zavezništvu med konservativnimi strankami na območju Evropske unije. Poleg že omenjenih politikov so se srečanja udeležili tudi konservativni politiki iz Avstrije, Estonije, Litve, Belgije, Bolgarije, Romunije in Nizozemske.

Med drugim je na srečanju beseda tekla o zaskrbljujoči demografski situaciji s katero se soočajo nekatere države stare celine in ob istem času služi kot izgovor liberalnim politikom in voditeljem, ki hočejo stopnjevati množične migracije, pa tudi o obrambi zunanjih meja EU in o trenutni situaciji v Ukrajini. Organizator srečanja Santiago Abascal je ob tem dejal, da samo srečanje predstavlja »ključno točko za vse Evropejce, ki verjamejo da mora biti EU zvesta svojim koreninam in da mora spoštovati suverenost in meje posameznih narodov«. Podobnega mnenja je tudi Marine le Pen, ki je na Twitterju objavila ob srečanju naslednji zapis: »Skupaj bomo evropskim narodom vrnili njihovo suverenost in svoboščine. Živela svobodna ljudstva, živela Evropa narodov!«.

Srečanje je potekalo v luči lanskih predlogov in pogovorov evropskih konservativnih desnih strank o ustanovitvi uradnega zavezništva znotraj Evropskega parlamenta, katerega cilj bi bil spremeniti sedanjo smer Evropske unije in spodbujati sodelovanje med neodvisnimi nacionalnimi državami, ki bi med seboj trgovale in sodelovale na določenih področjih, obenem pa bi medsebojno spoštovale nacionalno suverenost. Le Penova je po poročanju portala Remix News v pogovoru z novinarji izjavila, da prizadevanja za ustanovitev velike skupine domoljubov v Evropskem parlamentu dobro napredujejo.

Neimenovani vir, ki se je udeležil srečanja, je prav tako za poljski portal wPolityce.pl povedal, da evropski konservativci delajo na predlogih in sporazumih, ki bi bili predstavljeni kot alternative vse bolj nepopularnim sporazumom, predlogom in smernicam Bruslja. »Obstaja nevarnost, da bodo “mainstream” stranke poskušale vsiliti rešitve, ki jih polovica evropskega prebivalstva ne sprejema«, je rekel anonimni vir in dodal, da je zato potrebno predstaviti alternativo. Po podatkih, ki jih je posredoval, naj bi srečanje konservativnih voditeljev predstavljalo »združeno stališče glede prihodnosti EU in predloge za spremembe sporazumov in dogovorov«. Ti predlogi naj bi bili predvsem odgovor na levičarsko politiko. Rezultati trenutnih prizadevanj konservativcev naj bi bili predstavljeni javnosti po volitvah po letošnjih madžarskih, francoskih in italijanskih volitvah.

Avtor: A.S.

Zadnje novice