Rekordno število migrantov v Italiji in na Irskem

Množične migracije se še vedno stopnjujejo v Italiji pa tudi na Irskem. V Franciji je medtem slišati opozorila o nevarnosti novih terorističnih napadov, med ukrajinskimi begunci, ki vstopajo v Evropsko unijo, pa se najdejo tudi afriški in drugi migranti.

Evropske države se že vrsto let ali desetletij soočajo z množičnimi migracijami. Zaradi liberalnih političnih usmeritev in politične korektnosti mnoge države nočejo ali ne želijo konkretno reševati tega problema. Takšen primer je Irska, kjer so zgrešene politične odločitve močno ogrozile družbeni mir in blaginjo lastnih ljudi. Po drugi strani se v naši sosedi Italiji vse več njenih prebivalcev odloča za konservativno politično opcijo prav v upanju, da bi se takšna vlada lahko bolje spoprijela s to težavo. Medtem tihotapci štejejo bankovce, ukrajinsko begunsko krizo pa izkoriščajo tudi drugi, ki bi radi uživali »ugodnosti« življenja na Zahodu.

Italija se sooča z migrantsko krizo

Nedavno smo poročali o množičnih migracijah, ki preplavljajo Italijo, pa tudi o grozovitem posilstvu Ukrajinke, ki ga je v severnoitalijanskem mestecu zakrivil afriški migrant. Če se bodo zdajšnji nezakoniti migracijski trendi pri naši sosedi nadaljevali, bo do konca leta na italijanska tla stopilo kar 100.000 migrantov. V začetku septembra je italijansko notranje ministrstvo objavilo, da je letos v Italijo prišlo že 58.451 migrantov, od tega jih je samo v zadnjem tednu avgusta v majhnih čolnih, v katerih plujejo čez Sredozemlje v Evropo, prispelo kar 7.800. Čez Sredozemsko morje pa naj bi migrante prevažali tudi t. i. migrantski taksiji oziroma ladje nevladnikov, ki migrante pobirajo na morju. Zaradi vse večjega števila nezakonitih prihodov so se spremenile tudi napovedi, ki so najprej določale prihod približno 77.000 migrantov do konca leta 2022, sedaj pa se je to število zvišalo na 90.000 ali celo 100.000 novih migrantov.

Priložnost za velike zaslužke tihotapcev

Do povečanja mesečnih prihodov je prišlo prejšnji mesec, saj je v avgustu v Italijo nezakonito vstopilo 15.733 migrantov, v juliju pa 13.802, kar je bilo prav tako več kot v prejšnjih mesecih tega leta. Po poročanju italijanskega časopisa Il Giornale se je na stotine migrantov odpravilo v Evropo z vzhodne libijske obale, ki je pod nadzorom generala Khalife Haftarja, zaveznika Rusije. Omenjeni časopis je prav tako poročal, da stopnjevanje migracij polni žepe tihotapcev z ljudmi, saj naj bi le ena ladja, ki lahko prevaža 57 migrantov, zaslužila tudi do dobrega pol milijona evrov. Tihotapci naj bi računali tudi do 10.000 evrov za pot, njihove »stranke« pa so predvsem Iranci in Iračani. Takšen razvoj dogodkov bo vsekakor vplival tudi na prihajajoče volitve, kjer se zmaga nasmiha protimigrantskemu in konservativnemu zavezništvu Mattea Salvinija in Giorgie Meloni.

V Franciji povečana možnost terorizma

Množične migracije pa prav tako izkoriščajo teroristi, saj vemo, da se je pod pretvezo, da gre za begunce ali migrante, od leta 2015, ko je prišlo do t. i. begunske krize, več islamistov pretihotapilo v Evropo, kjer so zatem zakrivili teroristične napade in pobijali Evropejce. Do več tovrstnih napadov je v zadnjih letih prišlo pri italijanski sosedi Franciji, kjer zaradi »kulturne obogatitve« in velikega števila muslimanskih priseljencev prihaja do rednih spopadov, zločinov in terorističnih dejanj. Tako je v začetku tega meseca glavni tožilec francoskega protiterorističnega tožilstva Jean-François Ricard v intervjuju za francosko televizijo BFM TV opozoril, da obstaja v Franciji velika nevarnost terorističnih napadov islamistov iz Iraka in Sirije. Po njegovih besedah ne gre izključevati možnosti terorističnih dejanj, ki bi jih povzročili »posamezniki, ki prihajajo z območij, na katerih so dejavni teroristi, predvsem z območja Iraka in Sirije«. V Franciji se je sicer začelo sojenje osmim osumljencem, ki so povezani s terorističnim napadom v Nici, ko je leta 2016 islamist Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Tunizijec,  s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 86 ljudi.

Islamizem narašča?

Tožilec Ricard je tudi poudaril, da se je grožnja islamističnega ekstremizma povečala od leta 2020. Kot je dejal, naj bi bila zadnji dve leti v Iraku in Siriji potekala reorganizacija znotraj vrst Islamske države, ki ji je uspelo znova pridobiti nekatera območja. Po njegovih besedah predstavljajo grožnjo tudi posamezniki, ki so bili zaprti zaradi obtožb, povezanih s terorizmom, in so po prestani kazni spuščeni v družbo. Rekel je, da se takšne osebe skoraj nikoli ne odrečejo svojim starim prepričanjem, in dodal, da jih zato tudi po izpustu spremljajo varnostne službe. Francoske oblasti morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da preprečijo uresničevanje terorističnih načrtov, saj gre za problem, ki ga nikakor ne smemo zanikati, je še dejal Ricard.

Težave tudi na Irskem

Poleg Italije in Francije se z mnogimi težavami zaradi stopnjujočih se migracij v Evropo sooča tudi Britansko otočje. Ne le Anglija, kjer prav prek Francije prihaja čez Rokavski preliv rekordno število ilegalnih migrantov, s težavami se sooča tudi Irska. Njeno prebivalstvo se je najbolj povečalo od leta 2008, vendar pa razlog za to niso številna rojstva, temveč zvišanje množičnih migracij. Poročilo irskega urada za statistiko, ki sicer pokriva le obdobje med lanskim in letošnjim aprilom, kar pomeni, da bo končno število prispelih migrantov v letu 2022 še višje, kaže, da je v obdobju dvanajstih mesecev od lanskega do letošnjega aprila na Irsko prispelo kar 120.700 migrantov. Čeprav je na to vplivala tudi vojna v Ukrajini, je domnevnih prispelih Ukrajincev približno 28.000, medtem ko je od 120.700 migrantov kar 63.000 takih, ki ne prihajajo iz Združenega kraljestva ali Evropske unije. Glede na podatke statističnega urada naj bi na Irskem živelo 700.000 tujcev, medtem ko šteje Irska 5,1 milijona prebivalcev.

Zgrešena migrantska politika

Množičen porast migracij, ki sedaj ogroža infrastrukturo te države, naj bi bil posledica močno liberalne politike odprtih mej. Irski predsednik vlade Micheál Martin je namreč vztrajal, da je treba na široko odpreti meje vsem beguncem iz Ukrajine ne glede na varnostna vprašanja. Kot vemo, so ukrajinsko begunsko krizo poskušali izkoriščati tudi nezakoniti migranti, ki so se, pomešani med Ukrajince, hoteli prebiti v Evropsko unijo. Glede tega se je pritožilo tudi Združeno kraljestvo, saj imata državi medsebojno politiko odprtih mej. Irska vlada je prav tako sprejela amnestijo za nezakonite migrante, ki tudi migrantom s kriminalno kartoteko dovoljuje prebivanje na Irskem in jim celo omogoča, da postanejo državljani. Tako je liberalna politika irske vlade pripeljala do tega, da je zaradi migrantske poplave ogrožena državna infrastruktura, medtem ko naj bi v maju ministri v tajnem dopisu opozarjali, da tovrstne politične odločitve ogrožajo »družbeno kohezijo«.

Migranti izkoriščajo ukrajinsko krizo

Kot je bilo rečeno, je odločitev na stežaj odprtih mej in nepreglednega sprejemanja tudi beguncev iz Ukrajine lahko problematična, ker tudi drugi migranti izkoriščajo krizo, ki jo je sprožil Putinov napad na Ukrajino. Mednarodna organizacija za migracije je tako sporočila, da se je med ukrajinskimi begunci, ki bežijo pred vojno, v Evropsko unijo uspelo prebiti kar 300.000 migrantom, ki niso Ukrajinci. Ob tem ostaja nejasno, koliko je takšnih, ki so kot tujci že prej živeli v Ukrajini, in koliko tistih, ki izkoriščajo zdajšnjo krizo, da bi se pretihotapili na Zahod. V začetku konflikta je bilo opaziti predvsem migrante iz afriških držav, ki so z valom ukrajinskih beguncev prihajali v zahodnoevropske države. Prav zato je ob sprejemanju beguncev treba poostriti nadzor in preprečevati vstop tistim, ki želijo nesrečo drugih izkoriščati za lastne interese.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice