Prvi krog francoskih volitev: Obeta se tesna bitka med Macronom in Le Penovo

V drugem krogu francoskih predsedniških volitev se ponavlja leto 2017. Uvrstila sta se namreč dosedanji predsednik Emmanuel Macron, predstavnik liberalne bruseljske politike, in njegova glavna tekmica Marine Le Pen, vodja Nacionalnega zbora, ki zagovarja desno konservativno politiko in nasprotuje nenadzorovanim množičnim migracijam.

Macron je prejel 27,6 odstotka glasov, Marine Le pen pa 23,4 odstotka. Francozi bodo o prihodnosti svoje države in o tem ali si želijo še več globalizma ali pa bolj suverenistično politiko, odločali na dan, ko bodo volitve tudi v Sloveniji, 24. aprila.

Po sedanjih ocenah naj bi se od 46,7 milijona volivcev volitev udeležilo dobrih 70 odstotkov. Za Macronom in Le Penovo je bil tretji skrajni levičar Jean-Luc Melenchon, ki mu je pripadlo kar 21,9 odstotka glasov. Sledi pa Éric Zemmour s svojo stranko Rekonkvista, ki se na političnem spektru nahaja desno od Le Penove in je dobil 7 odstotkov glasov.

Zemmour, ki se mu je pridružila pred volitvami tudi nečakinja Marine Le Pen in nekdanja najmlajša poslanka Nacionalnega zbora Marion Marechal, je svoje volivce sicer že pozval, da naj v drugem krogu volijo Le Penovo. Med drugim pa je bila ena glavni tem njegove kampanje velika demografska zamenjava, glede katere je zaskrbljenih sodeč po anketah že več kot 60 odstotkov Francozov.

Slabše sta se odrezala republikanka Valerie Pecresse z 4,7 odstotki, kar je doslej najnižji rezultat za njeno stranko, in Yannick Jadot iz vrst Zelenih, ki je dobil 4,5 odstotka glasov.

V Franciji sledita dva tedna močne volilne kampanje, sam spopad globalizma in suverenizma pa naj bi bil na volitvah precej tesnejši od leta 2017. Glede na nove ankete naj bi Macron zmagal le z nekaj odstotki več. Ena anketa napoveduje zmago Macrona s 53 odstotki proti 47 odstotkom Le Penove, druga pa samo 51 odstotkov proti 49 odstotkom. Veliko je seveda odvisno od izbire volivcev drugih kandidatov, ki so izpadli, v določeni pa tudi možnega uresničevanja napovedi očeta Marine Le Pean, Jean-Marie Le Pena, ki je že desetletja nazaj svaril, da lahko zaradi množičnih migracij zmaga na voliščih postane nemogoča, ne glede na stopnjo enotnosti etničnih Francozov.

Avtor: A.S.

Zadnje novice