Poljska solidarnost z ukrajinskimi begunci

Trenutna vojna v Ukrajini je sprožila val beguncev proti svojim sosedam in drugim evropskim državam. Pri tem je največje breme padlo na Poljsko, ki pa ga je tudi vzorno sprejela.

Medtem ko je v Poljsko do sedaj prišlo že čez milijon beguncev, so Poljaki pokazali solidarnost tako, da so v svoje domove sprejeli ukrajinske begunce. Pri tem velja omeniti vse medijske in znane osebnosti na Zahodu, ki so bile ob migrantski krizi leta 2015 glasne, češ da je treba sprejeti čim več prišlekov iz tretjega sveta, vendar pa nobena izmed njih teh migrantov ni povabila v svoj dom ali pa jim odstopila kakšne počitniške vile. Poljaki za razliko od njih stojijo za svojimi besedami in pomagajo z dejanji, ki štejejo.

Kar 800.000 beguncev je tako našlo odprta vrata v poljske domove. Poljski ambasador v ZDA Marek Magierowksi je ob tem v intervjuju za CNN povedal: »Verjetno gre za prvo migrantsko krizo v zgodovini Evrope, zaradi katere državi gostiteljici ni treba graditi migrantskih taborišč, saj je 800.000 beguncev našlo nastanitev v poljskih domovih, poljskih internatih in študentskih domovih«.

Magierowski je prav tako poudaril, da so Poljaki pokazali visoko stopnjo solidarnosti z Ukrajinci, saj je pri humanitarnih prizadevanjih sodelovalo na tisoče prostovoljcev in običajnih državljanov. »Moram priznati, da sem prvič v življenju ob istem času ponosen na dva naroda – na svojega in na ukrajinskega«, je še dodal.

Avtor: A.S.

Zadnje novice