Poljska odstranjuje komunistične spomenike, kaj pa Slovenija?

Poljska je odstranila štiri spomenike iz sovjetskih časov, ki so bili posvečeni v drugi svetovni vojni umrlim sovjetskim vojakom, poroča Remix News. Dva odstranjena spomenika sta se nahajala na področju Šlezije, dva pa na zahodnem delu baltske obale, ki se nahaja na jugu Poljske. Tovrstnemu odstranjevanju komunističnih spomenikov smo priča tudi v drugih srednje- in vzhodnoevropskih državah.

Pri odstranjevanju enega izmed spomenikov je bil prisoten tudi vodja Inštituta za narodni spomin Karol Nawrocki, ki je ob tem dejal, da gre za spomenik, ki temelji na lažeh. Kot je povedal Nawrocki, Rdeča armada Poljski ni prinesla svobode, temveč sistem, ki je s seboj prinašal svetovno revolucijo in poboje določenih družbenih skupin. Z drugimi besedami, diktaturo in totalitarizem. Nawrocki je poudaril, da je tudi Sovjetska zveza ob začetku druge svetovne vojne napadla Poljsko, ter da je kasneje smatrala poljski narod za svojega vazala in kolonizirala Poljsko. Nadalje, naj bi sovjetski duh še vedno prevladoval v Putinovi Rusiji in bil tudi odgovoren za poboje Ukrajincev. »Spomeniki sramote, ki slavijo zatiralce in ne žrtev. Olajšanje je, da ti spomeniki izginjajo«, je še dodal Nawrocki.

Na Poljskem se sicer grobovi in pokopališča sovjetskih vojakov, ki so padli v Poljski med vojno, še vedno vzdržujejo z javnimi sredstvi, kar vzbuja določeno kontroverznost, ki je spodbudila tudi nastanek gibanj in iniciativ, da se spomeniki v čast Rdeči armadi odstranijo.

Ob vsem tem se lahko ozremo tudi po naši domovini. Pri nas v centru prestolnice in v neposredni bližini stavbe parlamenta ter predsedniške palače strašita spomenika dvema komunističnima voditeljema, ki sta odgovorna za izvensodne poboje in za deset tisoče smrti Slovencev in drugih narodov bivše Jugoslavije. Kot da to ni dovolj se predstavniki tako imenovanih »zmernih« levih strank tovrstnim spomenikom še klanjajo. Po drugih slovenskih mestih in podeželju prav tako naletimo na mnoge spomenike, ki nas spominjajo na bivši totalitaren režim ter slavijo tiste, ki so si pod krinko boja za svobodo prizadevali za krvavo rdečo revolucijo. Mar ni skrajni čas, da tako kot Poljaki, tudi mi odstranimo spomenike Kardelju, Kidriču in drugim zločincem, ki so si roke mazali s slovensko krvjo? Takšni spomeniki sodijo na smetišče zgodovine ali kvečjemu v kakšen muzej, ne na trge in ulice domnevno demokratične države.

Avtor: A. S.

Zadnje novice