Obračun med muslimani na Portugalskem; Afganistanec naj bi napadel pripadnike ločene veje islama

Po poročanju tujih medijev, naj bi bili včeraj v portugalski prestolnici Lizboni vsaj dve osebi zabodeni do smrti pred centrom ismailskih muslimanov. Policija dogodek preiskuje kot možen teroristični napad.

Do napada naj bi prišlo po 11. uri dopoldan, ko so bili policisti obveščeni o napadalcu, ki naj bi mimoidoče napadal z velikim nožem pred omenjenim centrom. Napadalec se ob prihodu policije ni oziral na njihove ukaze, da naj odloči nož. Policisti so ga ustrelili v nogo, zatem je bil prepeljan v bolnišnico, kjer so bile oskrbljene njegove rane, in je v policijskem priporu.

Po zaenkrat znanih podatkih naj bi šlo za Afganistanca. Policija je javnosti sporočila, da sta bili vsaj dve osebi ubiti, dve drugi osebi pa sta v bolnišnici zaradi težjih poškodb.

Ismailska muslimanska skupnost pripada sicer šiitski veji muslimanov, ki je velikokrat preganjana znotraj islamske religije. Ismailske muslimane velikokrat napadajo predvsem sunitski muslimani v Pakistanu in Afganistanu. Zato je veliko ismailskih muslimanov pobegnilo iz Afganistana, ko so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja talibani prevzeli oblast.

Vsekakor prihaja v Evropi zaradi množičnih migracij do terorističnih napadov in nasilja, ki ni vedno usmerjeno le proti Evropejcev, temveč je del starih sporov in zamer med različnimi migrantskimi skupinami, ki prihajajo na staro celino.

Avtor: A. S.

Zadnje novice