Nova madžarska predsednica Katalin Novak naklonjena predvsem družinskim vrednotam

Madžarska ima novo predsednico države, gre pa za Katalin Novak, ki bo nadomestila Jánosa Áderja. Novak je za položaj predsednice predlagala stranka Fidesz, v madžarskem parlamentu pa je prejela 137 glasov. Gre za bivšo ministrico za družinske zadeve.

Katalin Novak je na glasovanju v parlamentu prejela 137 glasov, njen nasprotnik, liberalec Péter Róna, pa le 51. To ni presenetljivo, saj ima Madžarska trenutno uspešno konservativno vlado, medtem ko je Róna tipičen liberalni intelektualec, ki je nekoč celo pripomnil »Prišel sem do bolečega spoznanja, da Madžarska ni moja domovina. Preprosto ne spadam sem«.

Po drugi strani je bila ravno Novak kot ministrica za družinske zadeve najbolj zaslužna za zakonodajo za zaščito otrok, zaradi katere je Madžarska v sporu z Brusljem, ki je naklonjen ideološki LGBT propagandi v učilnicah. Katalin Novak je velika zagovornica družinskih vrednot, obenem pa se bo v kot predsednica posvetila predvsem tudi vprašanju madžarske manjšina v sosednjih državah Slovaški, Romuniji in Ukrajini.

Avtor: A.S.

Zadnje novice