»Jelka, dedek Mraz in novo leto niso del islama in tradicije Bošnjakov« je sporočal plakat, ki se je pojavil v Bosni in Hercegovini

V Bosni in Hercegovini sta se 28. decembra v središču mesta Zenica, ki se nahaja v centralni BiH, pred trgovskim centrom pojavila panoja na katerima je pisalo: »Jelka, dedek Mraz in novo leto niso del islama in tradicije Bošnjakov«. Zenica je sicer večinsko muslimanska, oziroma bošnjaška občina, plakata pa sta se pojavila kmalu zatem, ko je bil v drugi občini, Bužim, odstranjen reklamni plakat, na katerem je pisalo »Srečen Božič in novo leto«.

Po poročanju bošnjaških, srbskih in hrvaških medijev je bil odziv javnosti, v večinsko muslimanski občini, kjer pa živijo tudi katoliki in pravoslavci, mešan. Medtem ko so bili nekateri prebivalci občine ogorčeni, so drugi mnenja, da je plakat na mestu.

Dvostranski plakat je bil sicer odstranjen dan po tem, ko se je pojavil, lokalne oblasti pa so za medije povedale, da ne vedo kdo je postavil plakat in kdo ga je odstranil. Jumbo plakat naj bi bil postavljen nezakonito, saj podjetje, ki ima v lasti reklamne table za tovrstne plakate trdi, da omenjene dvostranske table ni nihče najel.

V času vse bolj agresivne islamizacije Evrope nas tisti, ki uvažajo migrante prepričujejo, da je islam pravzaprav strpna religija miru, in da lahko muslimani sobivajo s kristjani in Evropejci. Vendar pa nam dejstva in podatki o naraščajočih versko motiviranih napadih proti kristjanom in cerkvam govorijo drugače. Primer plakatov v Bosni je seveda drugačen, saj tamkajšnji muslimani živijo na tem področju že stoletja, vendar pa obenem v spomin priziva nedavne besede madžarskega premierja Viktorja Orbána, ki je glede širjenja EU na Balkan nedolgo nazaj pripomnil: »Izziv glede Bosne je v tem, kako integrirati državo z dvema milijonoma muslimanov«. Ob tem je dodal: »Trudim se prepričati druge evropske voditelje, da je, kljub temu da je Madžarska bliže Balkanu od njihovih držav, vprašanje kako upravljati varnost države, v kateri živi dva milijona muslimanov, ključnega pomena tudi za njihovo varnost«.

Avtor: A.S.

Zadnje novice