Evropski poslanec iz Poljske opozarja, da gre pri morebitnih spremembah znotraj Evropske unije za scenarij iz nočne more

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je naklonjena predlogu reformiranja Evropske unije predvsem na področju soglasnega glasovanja glede ključnih odločitev. Von der Leyen in drugi voditelji Evropske unije so mnenja, da bi bilo treba tovrstno soglasje vseh 27-ih članic unije ukiniti in ga nadomestiti z večinskim glasom. Vendar pa se je temu več držav uprlo.

Poleg Ursule von der Leyen sta med drugimi takšnim spremembam, ki bi še ojačale centralizacijo Bruslja in obenem nadalje zmanjšale že tako pomanjkljivo »demokratičnost« Evropske unije naklonjena francoski predsednik Emmanuel Macron in italijanski predsednik vlade Mario Draghi, ki je tudi sam pozval Evropsko unijo, da naj sedaj obvezno soglasje vseh članic zamenja z večinskim glasom pri vprašanjih zunanje politike. Strokovnjaki pa opozarjajo, da bi takšne spremembe povzročile veliko nezadovoljstvo med nekaterimi državami EU, katerih nacionalni interesi se ne skladajo z interesi in stališči Bruslja.

Tovrstnim spremembam EU sporazuma nasprotujejo Slovenija, Hrvaška, Češka, Bolgarija, Danska, Estonija, Finska, Švedska, Litva, Latvija, Malta, Romunija in Poljska, ki so se podpisale pod skupno izjavo, v kateri piše; »Ne podpiramo nepremišljenih poskusov začenjanja procesa o spremembi sporazuma«.  O samem predlogu takšnih sprememb je tekla beseda na konferenci Prihodnost Evrope, obenem pa gre le za en izmed 49ih predlogov, ki vsebujejo več kot tristo pobud, ki pa vodijo predvsem k temu, da bi Evropska unija postala bolj podobna federalni veledržavi, ki bi imela več pooblastil.

Do možnih sprememb je bil kritičen predvsem poljski evropski poslanec Ryszard Legutko iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov. Kot poroča poljski novičarski portal Remix News, je Legutko mnenja, da gre za nevaren predlog, ki bi omejil suverenost manjših držav članic Evropske unije, predvsem srednjeevropskih držav in Poljske; »Za nas bo to pomenilo omejevanje suverenosti, medtem ko bodo večje države dobile večjo suverenost«. Ob tem je dodal, da očitno ni dovolj že to, da se sporazume in pogodbe krši in napačno interpretira in, da hočejo sedaj »odvzeti moč nekaterim državam članicam«.

Nadalje je Legutko izjavil, da gre za »scenarij iz nočne more, ki ga je treba preprečiti in spremeniti tako, da bi imela Evropska unija manj pooblastil in bi bila prisiljena spoštovati pogodbe na katerih je nastala«. Po njegovem mnenju hočejo večje države in politične skupine, ki so sprejele levičarsko agendo sedaj prevzeti Evropsko unijo in jih motijo konservativne vlade, ki so bile izvoljene v Srednji Evropi. Ta mogočen levoliberalni blok naj bi sedaj hotel omejiti moč omenjenih vlad s pomočjo radikalnih sprememb znotraj EU.

Glede možnosti, da bi trinajst držav, ki temu nasprotujejo, lahko to tudi preprečile je sicer bolj skeptičen, saj je poudaril, da se tudi takšno koalicijo lahko preveč hitro razbije s pomočjo izsiljevanja in ustrahovanja iz strani večjih držav. »Ne pozabimo, da pri politiki EU nimamo več opravki s kavalirji temveč s surovo silo in cinizmom, ki ju poganjata fanatizem in nedotakljivost pri kršenju pravil«, je še pripomnil Legutko.

Avtor: Andrej Sekulović

Zadnje novice