Evropski parlament glasoval za uvedbo sankcij Poljski in Madžarski, medtem ko se državi posvečata humanitarni pomoči ukrajinskim beguncem

Danes je Evropski parlament, po domače povedano, zaril Poljski in Madžarski, ki sta prevzeli največji del bremena v trenutni begunski krizi, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino, nož v hrbet. Evropski poslanci so namreč sprejeli resolucijo, ki zahteva takojšnje ekonomske sankcije proti tema dvema državama, povezane s pogojevanjem proračunskih sredstev s spoštovanjem načel pravne države. To pomeni, da Evropski parlament od komisije zahteva, da začne uporabljati predvideni mehanizem, tako da o tem pisno obvesti države članice, ki jih to zadeva, torej Madžarsko in Poljsko.

Spor med Budimpešto, Varšavo in Brusljem traja že dlje časa. Bruselj namreč očita Madžarski in Poljski, da kršita EU zakonodajo in da ne spoštujeta vladavine prava. Na Poljskem je jedro spora sodstvo, medtem ko Madžarski očitajo predvsem nespoštovanje demokratičnih človekovih pravic zaradi omejevanja LGBT ideologije v šolah in neupoštevanje svobode tiska. 478 evropskih poslancev je podprlo sankcije, medtem ko jih je bilo 155 proti, 29 pa se jih je vzdržalo glasovanja. Od slovenskih evropskih poslancev resolucije nista podprla le Milan Zver in Romana Tomc (oba SDS/EPP); prvi je glasoval proti, druga pa se je vzdržala.

V resoluciji so v prvi vrsti pozdravili nedavno sodbo Sodišča EU, ki je zavrnilo tožbi Madžarske in Poljske zoper uredbo o proračunskem pogojevanju. Poslanci so s tem podprli tudi ugotovitve sodišča, da je uredba v skladu s pravom EU in njegovimi pristojnostmi na področju pravne države, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Medtem je predvsem Poljska prejela glavno breme begunske krize, saj je sprejela odprtih rok že slab milijon in pol ukrajinskih beguncev. Madžarska je prav tako sprejela že na desettisoče Ukrajincev, ki bežijo pred Putinovo agresijo.

Avtor: A.S., STA

Zadnje novice