Avstrija, Madžarska in Srbija skupaj v boj proti nezakonitim migracijam

Voditelji Madžarske, Avstrije in Srbije so se včeraj, 03. 10. 2022, sestali v Budimpešti, da bi skupaj poiskali rešitev za bolj učinkovito preprečevanje množičnih migracij v Evropi. Madžarski premier Viktor Orbán, avstrijski kancler Karl Nehammer in srbski predsednik Aleksandar Vučić so se strinjali, da bodo skupaj ukrepali glede te težave in si prizadevali za boljši nadzor migracij in tega kdo prihaja v Evropo.

Po srečanju je avstrijski kancler Nehammer izjavil za medije, da bo skupno ukrepanje med drugim pomenilo tesnejše policijsko sodelovanje ob mejah, kot tudi nudenje podpore Srbiji pri deportaciji migrantov v njihove domovine. Rekel je, da bodo pri tem Srbe podpirali neposredno pri samih deportacijah, kot tudi finančno. »Naredili bomo vse kar je v naših zmožnostih«, je dodal.  Nehammer je prav tako pohvalil srbsko odločitev, da bo do konca leta svojo politiko glede izdajanja vizumov uskladila z Evropsko unijo, tako da migranti ne bodo mogli več izkoriščati tega, da za vstop v Srbijo pri državljanih nekaterih držav izven Evrope vize niso potrebne. »Tako bomo preprečili, da se Srbija izkorišča kot država prihoda, ne zaradi upravičenih razlogov, temveč zaradi nezakonitih migracij na zahod«, je razložil Vučić.

Med migranti, ki so v Avstriji zaprosili za azil, da bi se izognili takojšnji deportaciji so v septembru prevladovali Indijci. Čeprav indijski državljani potrebujejo vizum za vstop na področje Evropske unije, pa le-tega ne potrebujejo za vstop v Srbijo. Zaradi tega je Srbija služila kot odskočna deska za migracije v Zahodno Evropo, s pomočjo tihotapcev. To naj bi se z uresničitvijo Vučićeve napovedi spremenilo.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán pa je pozval k splošnim spremembam do migracij in predlagal vzpostavljanje centrov na migrantskih »vročih točkah« izven Evropske unije, kjer bi bile obravnavane prošnje za azil, preden migranti vstopijo v EU. Dodal je, da so trenutno precej nezadovoljni s pristopom do migracij. »Madžarska, Srbija in Avstrija ne ščitijo le sebe, temveč tudi Evropo«, je rekel Orbán, in dodal, da madžarsko-srbska meja trenutno predstavlja glavno obrambno točko pred migracijami, ki pa jo je treba prestaviti bolj na jug, kar bi bilo vsem v interesu. To bi pomenilo predvsem jačanje nadzora na srbsko-makedonski meji in razbremenitev zahodno balkanske migrantske poti.

Politični svetovalec madžarskega predsednika vlade Balász Orbán pa je napovedal še dve srečanji, eno na Dunaju in eno v Beogradu ter na svojem Twitter profilu zapisal: »Zbrali smo se, da bi učvrstili naše strateško sodelovanje, donavsko zavezništvo.« Dodal je, da skupna reka, ob kateri živijo ti narodi, ne pomeni le sorodne kulture, temveč tudi skupno politično usodo.

Poleg včerajšnjega srečanja so notranji ministri Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške pozvali Evropsko unijo, da začne bolje ščititi zunanje meje in s tem prepreči stopnjujoče se migracije. Ob tem je češki notranji minister Vit Rakušan poudaril: »Soočamo se s težavami, ki zadevajo celotno Evropo«.

Avtor: Andrej Sekulović

Zadnje novice