Spomenik konfederacijskega generala Roberta E. Leeja, ki je bil leta 2017 v središču nasilnih protestov, dodeljen afroameriškemu muzeju, ki ga namerava uničiti

Spomenik ameriškega konfederacijskega generala Roberta E. Leeja iz mesta Charlottesville bo mestni svet poklonil muzeju in centru za afroameriško dediščino na šoli Jefferson, kjer bodo spomenik stalili in uporabili material za novo umetniško »konstrukcijo«.

Kljub temu, da je šest različnih umetniških in zgodovinskih združenj, pa tudi nekaj posameznikov, ponudilo 100.000 dolarjev za spomenik generala Leeja in za podrt spomenik generala Stonewalla, se je mestni svet enoglasno odločil, da spomenik, ki je sprožil leta 2017 proteste in spopade med nacionalisti in antifa skrajneži, prepustijo afroameriškemu muzeju.

Direktorica muzeja Andrea Douglas je ob tem izjavila, da hočejo iz nečesa, kar je nekoč »zastrupljalo« javni prostor v nekaj, kar bo bolje odražalo »družbene vrednote celotne skupnosti«. Njeno mnenje je tudi, da preprosto odstranjevanje in premeščanje spomenikov preprosto samo prestavi te objekte, ki naj bi »širili sovraštvo« drugam.

Tovrstno podiranje in uničevanje spomenikov, ki smo mu priča v multikulturnih ZDA nas spominja predvsem na boljševistične poskuse brisanja zgodovine, tradicij in družbenih norma, ki se je zgodilo v Rusiji leta 1917.

Avtor: A.S.

Zadnje novice